Bábovičky ze záhonku

13. října 2009 v 18:27 | Madla |  Slané potěšení
Cukety opět útočí! Ne, autorka tohoto receptu se nezbláznil, když spouští bojový cuketový pokřik na konci ledového října. Jen jsem byla nucena sáhnout do archivu, protže nápad založit si vlastní foodblog mi v hlavě zrál sice dlouho, ale než naplno uzrál a dal se utrhnout, tak všechna čerstvá zelenina a takřka všechno ovoce bylo v čudu... Ale díky bábovkovému klání, které v letních měsících proběhlo u Gurmánky, mám v zásobě velký díl bábovkové inspirace. A tu vám tu budu po kouscích nabízet. Ale stránky nebudou jen o bábovkách, to by bylo trošku nudné.
Ale nejdřív se vrátíme k létu a k extra zdravým a navíc i chutným cuketovým bábovičkám ve slané verzi :

250 g co nejlibovější slaniny
1 cibuli nakrájenou nadrobno
1 ½ hrnku nahrubo nastrouhané cukety
2 menší nahrubo nastrouhané mrkve
1 tvaroh ve vaničce
100 g uzeného eidamu nakrájeného na větší kostky
5 lžic polohrubé mouky
2 lžíce oleje
1 kypřicí prášek
pár snítek čerstvého tymiánu
hrst čerstvé bazalky
sůl
bílý pepř

Vezmeme si formu na muffiny a každý důlek v ní poctivě vyložíme plátky slaniny. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky, vložíme do pánve a chvíli prančíme. Ke slanině přidáme najemno nakrájenou cibuli a smažíme do sklovita. Odstavíme a necháme vychladnout. Nastrouháme si nahrubo cuketu (mladou malou cuketku můžeme nastrouhat i se slupkou, větší raději sloupneme a vyřízneme část se semínky). Nahrubo nastrouháme také mrkve, přidáme k cuketě a osolíme. Necháme chvíli zaležet. Poté rukama vyždímeme všechnu šťávu z cuketové směsi a dáme cuketu i s mrkví do mísy. Přidáme vychladlou slaninu s cibulí, tvaroh, nasekané bylinky, pět lžic polohrubé mouky, dvě lžíce oleje, kypřicí prášek, osolíme a opepříme. Solíme s citem, slanina i sýr jsou slané dosti. Řádně zamícháme a přidáme na větší kostky nakrájený sýr (určitě by se tam hodil i jiný - například kozí, nebo Niva…). Opět zamícháme a plníme do muffinových důlků vyložených slaninou.
Směs pořádně "utemujeme" a strčíme do trouby vyhřáté na 200 ◦C a pečeme asi 30 minut, dokud směs neztuhne a nezezlátne. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme ještě asi pět minut "sednout".

bábovičky ze záhonku


Můžeme podávat jako samostatné jídlo se zeleninovým salátem a novými bramborami, nebo jako zajímavou přílohu k masu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama