Bábovka s červeným rybízem a bílou čokoládou

18. října 2009 v 19:35 | Madla |  Sladké vábničky
Další recept, pro něhož jsem sáhla do svého archivu. Čerstvý rybíz už dávno není, ale tato bábovka se dá připravit i s rybízem mraženým, nebo okapaným rybízovým kompotem. Červený rybíz se pro svou kyselost v naší rodině netěší příliš velké oblibě, ale když mu jako souseda přihrajete bílou čokoládu, překvapí vás soulad chutí, který odradí i ty největší nepřátele tohoto ovoce. Jelikož se snažím vyhnout používání vajec (leda by byly od veselých slepiček z biochovu), tak se receptura obešla bez jediného vejce. A přesto je celek funkční a chutný.

Na bábovku budeme potřebovat:

1 hrnek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
½ hrnku vloček (ovesných, ječných, jak je libo)
½ hrnku polohrubé mouky bílé
1 hrnek třtinového cukru (v nouzi poslouží krystal)
1 balíček kypřicího prášku
1 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
½ hrnku oleje
1 hrnek mléka
1 tabulku bílé čokolády nalámané na kousky
velkou hrst červeného rybízu

Postup je velice snadný. Do mísy nasypeme půl hrnku vloček, zalijeme hrnkem mléka a necháme chvilku odstát. Poté přisypeme oba druhy mouky, cukr a ke směsi přilijeme olej a postupně mléko, dokud nemá těsto správnou konzistenci. Řádně zamícháme. Poté přidáme na kousky nalámanou bílou čokoládu a červený rybíz. Jemně promícháme, nalijeme do bábovkové formy a pečeme asi 45 minut při 170 ◦C. Kontrolujeme špejlí.

bábovka s rybízem1


Po upečení necháme bábovku ve formě vychladnout (čokoláda se zpevní a bábovka tak půjde lépe vyklopit), vyklopíme a můžeme jen pocukrovat nebo potřít bílou čokoládovou polevou.

bábovka s rybízem2


Bílá čokoládová poleva: Ve vodní lázni si rozpustíme na čtverečky nalámanou bílou čokoládu, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a zdobíme. Na jednu tabulku čokolády budeme potřebovat jedno balení kysané smetany.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Veronika Veronika | E-mail | 20. července 2012 v 9:57 | Reagovat

Vypadá parádně a nám právě dozrává rybíz a navíc zbožňuju bílou čokoládu, takže chca nechca se musí vyzkoušet 8-) Jen se chci zeptat na mléko. V ingrediencích píšete hrnek - tím se zalijí vločky a pak dál v postupu píšete přilévat mléko - je ho konkrétní množství, nebo jen dle oka do rozumné konzistence těsta. Děkuji :-)

2 Madla Madla | E-mail | Web | 20. července 2012 v 15:28 | Reagovat

Veronika: Díky moc, určitě ji vyzkoušejte. S tím mlékem je to tak, hrnkem mléka se zalijí vločky a při případě nutnosti se těsto mlékem kapku naředí, pokud je příliš husté. Tak ať se podaří a ať chutná! dejte pak vědět!
A pokud máte opravdu ráda bílou čokoládu, pocákejte bábovku smetanovou polevou z bílé čokolády - rozpustíte nalámanou tabulku bílé čokolády nad vodní lázní a až bude rozpuštěná, tak k ní přimícháte tři lžíce zakysané smetany. A tím polijte bábovku.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama