Bábovka s dvojitou porcí čokolády

18. října 2009 v 19:36 | Madla |  Sladké vábničky
Čokoládová bábovka je stálií snad u všech kuchařek a oblíbená je snad u všech generací. Navíc se dá upravit tak, že zastoupí i narozeninový dort. Moje verze je dvojbarevná - s hořkou a bílou čokoládou. Jak je mým zvykem, je z receptu opět vypuštěno vejce (to uvádím jen jako poznámku pro případné komentáře - bez vajec se dá péct a dokonce dobře ).



Jestli si chcete vychutnat dobrotu plnou čokolády, budete potřebovat:

½ hrnku vloček (ovesných, špaldových, ječných - dle výběru, já volila ječné)
1 hrnek podmáslí
1 hrnek bílé polohrubé mouky
1 hrnek pšeničné celozrnné jemně mleté mouky
1 hrnek třtinového cukru (v nouzi poslouží i krystal)
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
1 lžíci vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
½ hrnku rozpuštěného a zchladlého másla
½ hrnku mléka
tabulku hořké čokolády (polovinu najemno nastrouhat, druhou polovinu nalámat na kousky)
½ tabulky bílé čokolády

Do větší mísy vsypeme vločky, zalijeme hrnkem podmáslí a necháme asi 10 minut odstát, aby vločky změkly a nabobtnaly. Poté přisypeme oba druhy mouky, cukr, kypřicí prášek a vanilkový cukr. Přilijeme zchladlé máslo a mléko, zamícháme. Nasypeme najemno nastrouhanou hořkou čokoládu a zamícháme. Nakonec do těsta zlehka zapracujeme na kousky nalámanou hořkou a bílou čokoládu, těsto přesuneme do vymazané a vysypané formy a pečeme při zhruba 170 ◦C asi ¾ hodiny (záleží na velikosti formy a výkonnosti trouby). Ke konci pečení kontrolujeme bábovku špejlí, když už se těsto na špejli nelepí, je hotovo.


Bábovku necháme ve formě vychladnout a poté ji vyklopíme.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama