Báječná brokolice

28. října 2009 v 20:33 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Brokolice v mnoha rodinách nepatří ke stálicím obvyklého jídelníčku, ale u nás v kuchyni je vítaným hostem, protože já ji mám prostě moc a moc ráda. Třeba jen tak, jemně povařenou v páře a na talíři s kouskem rozpouštějícího se másla. Prostě lahoda. Z brokolice se dají dělat hotová kouzla. Třeba taková krémová brokolicová polévka s Nivou, ta okouzlí i zapřísáhlé odpůrce této zelené krásky. Ještě stále nevěříte, že brokolicová čupřina může být důstojným a chutným jídlem?
Zkuste si ji uvařit zapečenou s brambory, žampiony a dokřupava vypečenou slaninou a určitě si ji zamilujete.


Na báječnou brokolici budeme potřebovat:

500 gramů brokolice, rozebrané na růžičky
6 středních brambor, pokrájených na tenké plátky
asi 250 gramů žampionů, pokrájených na čtvrtky či na plátky
100 gramů libové slaniny, pokrájené na kostičky
1 střední cibule, pokrájená nadrobno
trošku másla
sůl
mletý pepř
vodu na vaření brokolice a brambor
jeden malý bílý jogurt
lžíce dijonské (či jiné pikantní) hořčice
asi 200 gramů balkánského sýra (nebo jiného oblíbeného sýra), nakrájeného na plátky nebo rozdrobeného



Tak se pojďme podívat brokolici na zoubek:
Pro začátek si rozebereme brokolici na jednotlivé růžičky, brambory nakrájíme na plátky o síle 2-3 milimetrů a do vhodně veliké nádoby si dáme vařit vodu. Až nám začne voda bublat, osolíme ji a vhodíme do ní připravenou brokolici a brambory. Vaříme do poloměkka.

Neleníme a po této vařící akci si ještě nakrájíme slaninu, vhodíme ji do pánve a než se začne pěkně opékat, tak si my nakrájíme žampiony na větší kousky, či silnější plátky. Žampiony nejdřív samozřejmě oloupeme. Oloupeme a nakrájíme si také jednu cibuli střední velikosti a vhodíme ji na škvařící se slaninku. Až se nám cibulka rozvoní, přihodíme k ní žampiony a společně smažíme, až se houby zbarví odo světle hněda. Jemně osolíme a opepříme.


A teď se nachystáme na žhavé finále, rozpálíme si troubu na 200 stupňů, slijeme vodu z uvařených brambor a brokolice a propláchneme je pod studenou vodou. Brokolice si tak uchová svou svěže zelenou barvu. Brambory barvu nezmění, ale to je vlastně ku prospěchu věci.
Troškou másla si vymažeme vhodný pekáček či zapékací misku a navrstvíme ledabyla brokolici s brambory. Prosypeme žampionovou směsí se slaninou a cibulkou, doaranžujeme brokolici a brambory.

Lžíci dijonské (či jiné oblíbené) hořčice rozmícháme s bílým jourtem a ochuceným jogurtem nebojácně přelijeme zeleninovou směs.

Posypeme rozdrobeným, či na plátky pokrájeným balkánským sýrem.


A vložíme vstříc horkému dechu trouby. zapékáme asi deset minut, prostě do té doby, než se sýr začne zlatavě zbarvovat a celý pokrm bude omamně a přímo božsky vonět.
A teď přijde chvíle nejtěžší...
Ačkoli nás svrbí chuťové pohárky a vůně pokrmu bičuje všechny smysly k pohotovosti, měli bychom dát jídlu pár minut klidu, aby měl sýr šanci trošku zatuhnout a pokrm se nám lépe servíroval.
Foto finálního aranžmá na talíři bude bohužel vašim očím odepřeno, protože takto upravená brokolice mizela rychlostí blesku a slyšet bylo jen kmitání žvýkacích svalů a břinkot příborů.
Protože tahle brokolice je opravdu báječná.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 29. října 2009 v 10:00 | Reagovat

Brokolici nás navštěvuje doma pravidelně a ráda. Často si ji uvaříme "al dente" a pak namáčíme do jogurtu, který ochutíme rozmačkaným česnekem. No, prostě lahoda :-D. Ráda brokolici zapékám s těstovinami a využití najde i v mnoha dalších receptech. Příště ji asi vyzkouším s bramborami 8-), jen vyberu jiný sýr, nemám balkánský sýr pro jeho extrémní slanost ráda, ale feta... to bych si dala říct :-P. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli brokolice vařená s bramborami není už příliš měkká? Brokolici vařím ve vroucí vodě opravdu tak 5 - 6 min. (ať nám ještě pěkně křupe), ale brambory vařím déle.  

2 Madla Madla | Web | 29. října 2009 v 11:50 | Reagovat

taky mám ráda brokolici spíše křupavou. Kdž jsou plátky opravdu tenké ty dva milimetry, tak se uvaří do požadované měkkosti. také nemusí být měkké úplně, vždyť se celý pokrm ještě zapéká.Brokolice jen tak s jogurtovo-česnekovým dipem je často i na našem stole  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama