Bramboračka s paprikami

27. října 2009 v 18:16 | Madla |  Z polévkové mísy
Říká se, že polévka je grunt a ostatní je špunt. A paltí to i pro mne. Jakmile začne teplota padat k nule, začnu se shánět po surovinách a polévkové naběračce, v hlavě to začne rotovat a bum - za chvíli je na stole hrnec plný polévky. Přejedla se vám klasická bramboračka? Už vám nechutná ani zpestřená houbami? Zkuste si do ní přidat šmrnc Maďarska a připravit ji tentokráte netradičně s paprikami. Určitě vás překvapí.
Mě se tato kombinace zprvu také příliš nepozdávala, ale pak jsem musela svůj názor přehodnotit a takto upravená bramboračka se u nás doma stala hotovým hitem.

Na polévku pro čtyři osoby budeme potřebovat:
1 střední cibuli, nakrájenou nadrobno
trošku oleje
3 brambory střední velikosti, nakrájené na kostičky
2 bílé papriky, nakrájené na kostičky
1 litr horké vody
1 lžičku celého kmínu
1 lžičku drceného kmínu
1 lžičku majoránky
1 a 1/2 lžičky soli (uvádím jen oreinačně, každý si osolí, jak je zvyklý)
špetka pálivé papriky

Základem úspěchu je vybrat si ten správný hrnec, kterému bude naše polévka parádně slušet.
takže hrnec máme vybraný, vlijeme do něj trošku oleje a do horkého oleje vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do sklovita. Neleníme a zatímco se cibule smaží, nakrájíme si také papriky. Tu nekrájíme nadrobno, vystačíme si jen s kostičkami. Kostky paprik vhodíme k cibulce a smažíme, až začne směs vonět a papriky budou poloměkké. Zalijeme litrem horké vody. Já k tomuto účelu využívám služeb rychlovarné konvice. Do vařící polévky vsypeme celý i mletý kmín, majoránku, špetku pálivé papriky a osolíme. Do hrnce také nezapomeneme vhodit na kostičky (či jiné libovolné tvary) nakrájené brambory a vaříme do změknutí brambor.
Poté polévku ochutnáme, případně dosolíme a můžeme podávat.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama