Bylinkový pangasius na rajčatech

18. října 2009 v 15:32 | Madla |  Rybky nejen mořské
Tak opět peču na klávesnici již upečené a dávno snězené. Naštěstí jsem v hlavě nosila myšlenku založit si vlastní foodblog už dlouho a proto jsem nelenila a řadu zpracovaných jídel stihla i zadokumentovat a proto teď, v sychravém počasí, které spíš připomíná zimu, si můžu připoemnout atmosféru léta, kdy stačilo zajít na balkon pro hrst čerstvého tymiánu, bazalky a petrželové natě. A jelikož tchán s tchyní jsou každoročně zavaleni rajčatovou nádherou, tak i my jsme byli celé léto příjemně bombardováni nádherně šťavnatými rudými plody, které se vyhřívaly na slunci tak dlouho, dokud to jen bylo možné. Ještě teď, když si vzpomenu na tu chuť a vůni, tak se mé chutově pohárky svíjí v nepředstavitelné extázi.
A takhle si představuji typický lehký letní pokrm.
Pangasius je jemná, lehká rybka s bílým pevným masem. A protože nemá typický pach rybiny, pro který mnozí odmítají ryby jíst, a navíc je úplně bez kostí, je ideálním pokrmem pro děti a všechny chronické neobírače. Do pangasia jsem se úplně zamilovala a připravuji ho takřka co týden. A proč si zrovna teď nepřipomenout čas zralých rajčat a voňavých bylinek.


Pro dvě osoby si tedy připravíme:

dvě menší filety pangasia (my měli jen jednu velkou)
šťávu vymačkanou z jednoho citronu
lžičku soli
půl lžičky pepře (ideální by byl bílý, ten by bohužel tehdy došel, proto ho zastoupil klasický pepř černý)
asi svě lžíce olivového oleje
asi půl kila rajčat (větší rajčata nakrájená na osminky, menší na čtvrtiny či poloviny, já měla rajčata červená i žlutá)
dvě velké hrstě čerstvých bazalkových lístků
hrst zelených oliv s papričkou (můžeme je i přepůlit)

Pangasia včas vytáhneme z mrazáku, omyjme pod tekoucí horkou vodou, osušíme a dáme na vhodně velký talíř. Pokapeme jej citronem a opepříme. Pepříme jemně, aby vynikla chuť ryby. Necháme tak dvě hodinky v chladu marinovat.
Zhruba půl hodinky před tím, než chceme jíst :-) si nakrájíme rajčata, olivy a nahrubo posekáme čerstvé bazalkové lístky. Vhodnou pečící nádobu vymažeme zhruba dvěma lžícemi olivového oleje, vsypeme rajčata, olivy a bazalku, osolíme a opepříme. Nezapomeneme promíchat a pěkně si ve směsi omočíme ruce, olivový olej nám je krásně zjemní.
Na rajčatovou směs něžně položíme filátka z pangasia a šoupneme dílo do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme zhruba čtvrt hodinky až dvacet minut, záleží samozřejmě na velikosti s tloušťce filátek.

Servírujeme s libovolnou přílohou, nebo přikusujeme čerstvou bagetku.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 19. října 2009 v 7:24 | Reagovat

Nápad péct pangasia na zelenině se mi moc líbí. Pro mě by se mohl tento chod podávat i bez přílohy :-P. Je super, že se ti povedly přidat k receptům fotečky, hned je to lákavější :-D.

2 Madla Madla | Web | 22. října 2009 v 9:00 | Reagovat

Pangasia miluju snad ve všech úpravách, díky absenci kostí a žádnému rybímu pachu to u mě vyhrává na celé čáře. holt, když má člověk malé mimino, nemá moc času sedět nad talířem a preparovat miniaturní rybí kůstky  :-)

3 Hana Hana | E-mail | 29. srpna 2013 v 13:04 | Reagovat

Obdivuji Vás za to co umíte i za to, že předáváte inspiraci nám, které sice vařit umíme, ale není naše hoby strávit mnoho času vařením a přemýšlením o něm. Přeji hodně úspěchů, vynikajících jídel a spokojených strávníků. :-) Hana

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama