Citronóvá bábovka s hruškami

23. října 2009 v 9:04 | Madla |  Sladké vábničky
Podzim patří hruškám! Osobně mám toto ovoce asi nejraději a slaďounkou zralou hrušku si vážně nedokážu odepřít. Navíc se s tímto ovocem dá kouzlit na všechny možné způsoby. já zkusila upéct bábovku, ve které hrály citronóvé tóny a osvěžujícím způsobem se doplňovaly s hravou měkkostí a sladkostí hrušky. Receptura je opět bez vajec, ale to jí na kráse neubírá.

Takže na tuto zajímavou bábovku budete potřebovat:

3 hrnky polohrubé mouky (celozrnná mi došla)
1 hrnek cukru krystal (lepší by byl třtinový)
1/2 hrnku slunečnicového oleje
2 hrnky mléka
5 lžic citronóvé šťávy
1 lžíci nastrouhané citronóvé kůry (buď sušené, nebo čerstvé z bio citrónu)
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
asi 5 oloupaných a na čtvrtky nakrájených hrušek, zbavených jadřinců
hrst rozinek (ty jsou jen pro dobrovolníky)

Postup je velice jedoduchý. Než začneme, rozpálíme si troubu na 170 stupňů, protože příprava těsta nám zabere jen velmi krátkou dobu.
Nejprve si v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, citronóvou kůru a kypřicí prášek, a přísady promícháme. Do moučné směsi poté přilijeme olej a mléko a citronovou šťávu a promícháme, až nám vznikne krásně hladké lité těsto, které voní svěže citronóvými tóny. Do těsta můžeme vmíchat i hrst rozinek.
Do vhodným tukem (nejlepší je máslo) vymazané a vysypané (můžeme vysypat kokosem, jemnou strouhankou, nebo hrubou moukou) bábovkové (či jiné vhodné formy - např. na srnčí hřbet, nebo do menší dortové formy) nalijeme část těsta, hustě poklademe čtvrtkami oloupaných hrušek, nalejeme zase trošku těsta a poklademe zbytkem hrušek. Zalijeme zbylým těstem, šoupneme do trouby a těšíme se, až bude hotovo.
Pečeme asi třičtvrtě hodiny na doporučovaných 170 stupňů, přičemž první půlhodinu raději příliš neotevíráme troubu, bábovce by se to nmuselo líbit a špatně by nám vyběhla. Ke konci pečení můžeme zkusmo píchnout do bábovky špejli či párátko a když na něm neulpívají kousíčky těsta, je hotovo a můžeme vytáhnout z trouby. Ne hlavu, ale bábovku
_DSC5851_SM



Bábovku necháme ve formě chvíli vydýchat a poté ji vyklopíme na vhodně velký talíř. pokud jsme dobře vymazali, půjde to jako po másle, pokud nám i tak bábovka vězí ve formě, neházíme flintu do žita a namočíme si utěrku do studené vody a připlácneme ji na bábovkovou formu (otevřená strana musí být samozřejmě jištěna talířem). Studený obklad pomůže nejne proti kocovině či bolesti hlavy, ale v tomto případě uvolní horké páry a bábovka sama a dobrovolně opustí své vyhřáté hnízdečko. Pokud nepomůže ani tento malý trik, vezmeme si na formu pěkně nůž, nejprve jí pohrozíme a když i naše pohrůžky bere milá bábovka jen vlažně, prostě objedeme okraj formy nožem a teď už by v tom byl čert, kdyby se milá bábovka neráčila uvolnit a pustit se formy.
_DSC5862_SM

Já použila silikonovou bábovkovou formu, ta se nemusí ani vymazávat a vysypávat a bábovka z ní klouže sama jako po másle. Koupila jsem ji zde: http://obchod.urybicky.cz/products-page/pec-formy-a-plechy/silikonove-formy-velke/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 23. října 2009 v 14:10 | Reagovat

Bábovka bude jistě velmi osvěžující, taková trochu letní (mě už ale honí vánoční chutě - skořice, vanilka, hřebíček...), ale stejně bych bábovce, a navíc z tak krásné formy, těžko odolala :-P. Dala bych si jí s teplým zázvorovým čajem  ;-)

2 Madla Madla | Web | 24. října 2009 v 9:21 | Reagovat

Vánoční chutě jsou prima, ale já si zatím ráda připomínám léto, protože vím, že mi za chvíli toto aromatické koření poleze krkem  :-P Jakmile vysvitne jen trošku slunce, hned bych vařila a pekla něco vyloženě letního.  :-)
teplý zázvorový čaj jej fajn, ten by se k bábovce prima hodil.
Jinak formu mám silikonovou z rybiččina internetového obchodu (odkaz na něj tu mám).

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama