Dort pro tchyni

21. října 2009 v 11:12 | Madla |  Sladké vábničky
Narozeniny mé tchýně byly další možností, jak si šplhnout u manželova příbuzenstva. A jelikož nejraději dostávám i dávám dárky jedlé, vyrobila jsem vlastní jedoduchý a velmi rychlý dort a byla jsem zvědavá, jak obstojí v konkurenci u manželových sester, které jsou obě zdatné pekařky. A nebyla bych to já, abych celý dort neupekla ve zdravém duchu... takže opět bez vajec a s polovinou množství celozrnné mouky. To, že je dort bez vajec a dokonce ze zdravé mouky nikdo nepoznal, naopak všichni si vesele přikrajovali a notovali si, jak jim chutná.
Navíc kakaové těsto velmi příjemně ladilo s lehoučkým tvarohovo-banánovým krémem a symfonii dotvářelo velké množství nádherně sametové čokoládové polevy.



Takže na těsto, které by mělo vyplnit formu o průměru 24 cm, si připavíme tyto ingredience:

1 a 1/2 hrnku jemně mleté pšeničné celozrnné mouky
1 a 1/2 hrnku polohrubé bílé mouky
3/4 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku oleje
1 a 1/2 hrnku mléka
2 lžíce kakaa holandského typu
2 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
1 balíček kypřicího prášku do pečiva

Na tvarohovo-banánový krém:

1 měkký tvaroh ve vaničce
2 zralé banány
podle chuti vanilkový cukr

+ navíc pikantní marmeláda na potření korpusu

Na čokoládovou polevu:

tabulku hořké čokolády
kelímek zakysané smetany

Tento dort je nejlepší nechat tak dva dny v chladu uležet, chutě se krásně prolnou, krém se částečně vsákne do těsta a nádherně jej zvlhčí.
Takže si včas opetřeme potřebné suroviny a s chutí se pusťme do akce. Komu nikdy nešly dorty, ať se směle pustí do tohoto kousku, je to jednoduchost sama a přitom výsledek vážně stojí za to.

Takže si vezměme větší mísu, vsypeme do ní obě mouky (celozrnnou i polohrubou), přidáme třtinový cukr, dvě lžíce kakaa, vanilkový cukr a nezapomeňme na prášek do pečiva. Všechny sypké přísady promícháme vařečkou, aby se kakao pěkně promísilo a nedělalo pak v těste neplechu. Do sypké směsi nalijeme olej a postupně přidáváme mléko. Stále mícháme. Dáváme pozor na množství mléka, ať nemáme z těsta palačinky. Naopak je-li těsto stále husté, přidáme trošku mléka navíc. Záleží na savosti každé mouky.
Vymastíme si a jemnou strouhankou vysypeme dortovou formu o průměru 24 cm a vlijeme do ní kakaové těsto. Bez milosti jej strčíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů (raději si troubu zapneme před začátkem přípravy těsta, protože jeho příprava tje opravdu rychlá) a pečeme zrhuba třičtvrtě hodiny. První půl hodinu se pokusíme ovládnout a do trouby raději vůbec nenakukujeme, těsto by se nám mohlo odvděčit tím, že spadne. Prostě ani těsto nemá rádo, když se na něj větrá. Ke konci pečení kontrolujeme propečenost korpusu špejlí, je-li po vpichu čistá a neulpívá na ní ani kousíček těsta, je hotovo a dort můžeme vytáhnout z trouby.



Hotový korpus necháme vychladnout a nevšímáme si jej nejlépe do druhého dne (jde pak lépe rozříznout), ale jsme-li v časové tísni, není až taková tragédie, když dort rozřízneme téhož dne. Jen je nutné, aby byl úplně vychladlý.
Než nám korpus vychladne, uděláme si bleskurychle jako dech lehký tvarohovo-banánový krém. Postup je tak prostý, že to zvládnou i děti školkou povinné. Do misky nebo hlubokého talíře vyklopíme tvaroh z vaničky, přidáme dva banány, které jsme si předtím rozmačkali, pěkně zamícháme tvaroh a banány dohromady a pdole chuti dosladíme. Opět zamícháme a je hotovo.



Korpus rozřízneme na dvě stejně silné placky a pomocí dvou velkých talířů jednu placku odklopíme.
Spodní placku řeznou stranou pomažeme pikantní marmeládou (já použila domácí rybízovou marmeládu) a radím s ní nešetřit. Na marmeládovou vrstvu dáme pořádnou vrstvu banánového krému (ale trošku si jej necháme na dozdobení boků dortu). A teď přijde finále pro otrlé povahy, přiklopit zbylý díl korpusu na korpus pomazaný krémem.
Povedlo se? Výborně, teď už jen dort doladíme a ozdobíme, aby si na své přišly i oči.

Zbytkem tvarohového krému pomažeme boky dortu.
Připravíme si jemnou a hustou čokoldáovou polevu. A jak na ni? Ve vodní lázni si rozpustíme tabulku čokolády, kterou jsme rozlámali na jednotlivé čtverečky. Občas čokoládu zamícháme. Až v ní nejde vidět ani jeden kompaktní kousek čokolády a ze všeho je tekutá voňavá lázeň, tak k ní přidáme kelímek opravdu husté zakysané smetany. Pěkně rozmícháme a připravenou čokoládovou polevou ihned dort poléváme.


Podle své fantazie dozdobíme, já použila koupené marcipánové růžičky a lístečky, šoupnem dort do lednice a dva dny na něj nemyslíme. Odháníme manžela a děti a až nastane den oslavy, vytasíme se se zdravým a chutným dortem a jen sklízíme zaslouženou pochvalu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 22. října 2009 v 8:15 | Reagovat

Ostré jazýčky příbuzných jsou vždy velkou zkouškou (co se týče mých příbuzných, tak určitě). Hlavně děda je v kritice dosti nevybíravý. A zdravá výživa pro něj představuje asi toto :-!. Ale už párkrát ochutnal, co by asi nechtěl (např. sojové maso), nic nepoznal a pochutnával si :-P.
Divila bych se, kdyby si s dortíkem neuspěla, vypadá nádherně a jistě ještě lépe chutná. Tvaroh milují téměř všichni a kakaový korpus se světlou náplní krásně kontrastuje :-)

2 Madla Madla | Web | 22. října 2009 v 8:58 | Reagovat

coco-choc:
Dort chutnal moc, dokonce i tchyni, která je vysazená spíše na masné dobrůtky. Nikomu jsem neprozdradila, že je i z celozrnné mouky, tušil to jen manžel a to jen proto, že už ani jinak než s použitím celozrnky nepeču  :-)

3 rybicka rybicka | Web | 24. října 2009 v 18:34 | Reagovat

Hm... Vypadá skvěle, určitě něco podobného musím zkusit!

4 Levandule Levandule | 8. dubna 2011 v 20:19 | Reagovat

Mám takový dotaz: je možné, že tím, že bylo těsto moc tuhé, špatně vyběhlo? Mám takovou sopku :)
Ne že by se to nesnědlo (už syrové mi chutnalo), ale v neděli mám radši počítat s jiným dezertem (např. se střechou z bebe sušenek, kvalitativně zcela jinde)??
Pokud by se to dalo použít, mám tu vypouklinu uříznout a použít jenom tu rovnou část, nebo to bude nějaké zdrclé?
Díky!! :-)

5 Madla Madla | Web | 9. dubna 2011 v 8:18 | Reagovat

Levandule: Je to možné, že těsto špatně vyběhlo, protože bylo moc tuhé. Bohužel každá mmouka jinak saje, ale i tak je mi líto, že se výsledek nezdařil. Ale zdrclé by to snad být nemělo, takže pokud půjde nevzhledný vršek uříznout (těsto bych rodzrobila např. do nějakých dobrých pohárů se zmrzlinou  a ovocem) a zbylý plát těsta proříznout, naplnit krémem a ozdobit polevou. Koukám, že se mi tu nějak vypařili fotky, pokusím se je v průběhu dne doplnit.
Tak ať se zadaří a nemáte na neděli starost s dalším dezertem.
Přeju krásnou oslavu! :-)

6 Levandule Levandule | 10. dubna 2011 v 21:32 | Reagovat

Ha, tak to je dobře, že tu včera ty fotky nebyly, ztratila bych poslední kousky odvahy, máte ho moc hezký!!
Říkala jsem si, že už víc mléka přidávat nebudu, přilila jsem skoro hrnek a výsledek byl opravdu pořád dost tuhý. Ovšem vyboulinu jsme snědli jenom tak na večeři a dort rozřízli a naplnili a byl MOC MOC dobrý. Díky za recept, jsem ráda, že jsem našla stránky, kde můžu brát recepty tak, jak jsou a nebát se o výsledek. 8-)

7 Levandule Levandule | 10. dubna 2011 v 21:35 | Reagovat

Teď se mi to poslalo, i když jsem ještě nechtěla končit:) ještě jsem chtěla dodat, že to tu musím pořádně "prohrabat". Abych se přiznala, dala jsem si závazek, že se na RD naučím "aspoň pořádně vařit" a začalo mě to opravdu hodně bavit. Tak vás sem budu chodit pozorovat, jak jste na tom vy:)Mějte se hezky!!

8 Madla Madla | Web | 11. dubna 2011 v 9:57 | Reagovat

Levandule: Děkuju vám za opravdu milý komentář, který mě zahřál u srdce a velice mě potěšil. Jsem ráda, že svými kuchařskými hokuspokusy můžu někoho i takhle na dálku nakazit :-)
A ještě víc jsem ráda, že vám dort chutnal a že se povedl, to je pro mě pochala největší.
Tak ještě jednou díky moc za krásný komentář a pečení a vaření zdar! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama