Jemná houbová polévka se zakysanou smetanou

27. října 2009 v 10:56 | Madla |  Z polévkové mísy
Letošní rok nebyl příliš štědrý na houby, dětí se však zato urodilo požehnaně. A protože i já patřím mezi novopečené matky a zase tak akční na to, abych vláčela kojence do lesa kvůli košíku čerstvých hub nejsem, takže má kuchyně si bude muset nějaký ten čas od čerstvé lesní houbové nadílky odpočinout. Ale protože toužím po houbové vůni linoucí se nejen kuchyní, tak obleču sebe a vzpínající se chobotnici (rozuměj pětiměsíční dítě, které se pokouší lézt a zároveň se u oblékání také posadit) a místo lesního dobrodružství se vydám do nejbližšího supermarketu. Rozhodnete-li se jako já a dostane chuť na dobrou a jemnou houbovou polévku, nezapomeňte si do nákupního košíku (či v mém příapdě do podvozku od kočárku) přepravit následujcích pár nezbytností:

asi 200 gramů žampionů
cibuli
máslo (a zapomeňte na příbuzenské vztahy, Hera opravdu není vlastní sestrou másla)
zeleninový bujón v kostce (raději v BIO kvalitě)
brambory
kelímek zakysané smetany

V oakmžiku, kdy kočárkem udrncaná ratolest usíná, pádíme rychle k domovou, abychom stihli připravit tuto houbami vonící polévku. Pokud vaše dítě spí zhruba dvacet minut v kuse, máte vyhráno a polévku stihnete v pohodě uvařit. Sníst možná ne, ale stejně je nejlepší ohřívaná až druhý den. Pokud dítě či děti nemáte, ani to vám nezabrání si tuto polévku uvařit, jen nebudete mít tak pestré spektrum činností

Takže se pusťme do práce, ať máme za chvíli uvařený litr dobré houbové polévky:

Vezměme si vhodný větší hrnec, na dno dáme plátek másla, podpálíme hořáky či zapneme vhodné knoflíky tak, aby se teplo zpod hořáků či sklokeramické či jiné ohřevné desky způsobilo zahřátí másla. Zaímco se nám máslo rozpouští, oloupeme a nadrobno si nakrájíme jednu cibulku střední velikosti. Vhodíme ji do rozpuštěného a mírně bublajícího másla a smažíme do skovita. Mezitím oloupeme žampiony, vykloubíme jim nohy a amputované končetiny hub nakrájíme na kousky. Hlavičky žampionů taktéž zmrzačíme a to tak, že je oloupeme a opět nakrájíme. Kousky hub hodíme k vonící cibulce. Krapet osolíme a jemně opepříme. Houbovou směs občas propádlujeme vařečkou, aby se nic nepřichytlo ke dnu. Vezmeme si dvě střední brambory, oloupeme jej a nakrájíme na kostičky. zatím nám žampiony pěkně zhnědly, tak jim připravíme lázeň, zalijeme je (nejlépe horkou) vodou a vhodíme kostku se zeleninovým bujonem. Vhodíme taktéž na kostičky pokrájené brambory, zaklopíme poklicí, ztlumíme plamen, ať nám polévka neuteče a jdeme zkontrolovat dítě. Při návratu z kontroly míjíme lednci a vytáhneme si zakysanou smetanu. Rychle nachystáme talíře a lžičky, ochutnáme polévku a jsou-li už brambory měkké, je hotovo. Vypneme hořák, či jiný zdoj tepla (neplatí o radiátoru či krbu ), vezmeme kelímek zakysané smetany a pěkně jej kydneme do polévky. Zamícháme, ochutnáme a příapdně dosolíme či jemně dopepříme, popřípadě můžeme chuť dotáhnout pár kapkami octa. Už neohříváme a směle plníme talíře.
Dobrou chuť.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama