Krémová brokolicová polévka s Nivou

29. října 2009 v 11:42 | Madla |  Z polévkové mísy
Mám moc ráda brokolici a krémové polévky. Komu ale tahle křehká křupavá zelená kráska nejede, třeba si ji oblíbí v této podobě. Protože kombinace jemné brokolice a výrazného plísňového sýra vás prostě musí dostat.
Tak konec řečnění, vrhněme se do vaření.

Na zhruba litr krémové polévky budeme potřebovat:

500 gramů brokolice, rozebrané na růžičky
1 střední cibuli, pokrájenou nadrobno (kdo nerad klasickou kuchyňskou cibuli, může nahradit 3 jarními cibulkami)
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku, nahrubo nasekaného
1 lžíci sušeného tymiánu, nebo dvě větvičky čerstvého
100 gramů Nivy, rozdrobené na kousky
necelý litr zeleninového vývaru (nejlépe v BIO kvalitě)
sůl a bílý pepř na doladění chuti

V hrnci rozehřejem olivový olej, vhodíme na něj česnek a velmi krátce orestujeme, stačí minutka. Česnek se zatím krásně rozvnoní a uvolní své aroma do oleje. K česneku přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme do sklovita. poté přidáme buď sušený tymián, máme-li čerstvý, odrhneme lístky ze dvou větviček a vhdoíme je neilosrdně k cibuli. Do hrnce přidáme také brokolici rozebranou na růžičky, přilijeme vodu, vhodíme do ní kostku zeleninového bujónu, přivedem ek varu a vaříme, až je brokolice poloměkká.
Poté do polvéky přidáme nastrouahný nebo rozdrobený sýr a vaříme ještě asi pět minut, do té doby, než brokolice úplně změkne.
Necháme trošku zchládnout a celý obsah hrnce rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem, ohřejeme, poté naléváme do talířů a hodujeme.
I když třeba nepatříte mezi brokolicové fandy, dejte téhle polévce šanci přesvědčit vás o opaku a třeba se z toho vyklube láska na celý život.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Nada Nada | E-mail | 21. dubna 2012 v 21:18 | Reagovat

Ahoj, můžu potvrdit :-) I když můj muž nesnášel brokolici, tak jsem ho přemluvila k ochutnání...snědl dva talíře a našim děvčátkům od té doby tvrdí, jak je brokolice výborná :-D to ta niva. Zdravím a mám moc ráda Vaše stránky.

2 Madla Madla | E-mail | Web | 22. dubna 2012 v 7:11 | Reagovat

Naďa: Váš komentář mě ohromně potěšil a jsem ráda, že se téhle moc dobré polévce podařilo zlomit odpor jednoho nebrokolicovače :-)
Moc děkuju za pochvalu a budu se snažit, aby tu bylo vždy nachystáno něco chutného k zakousnutí :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama