Krémová mrkvová polévka

24. října 2009 v 10:44 | Madla |  Z polévkové mísy
Co v pošmourném počasí nejlépe zahřeje a zvedne nám náladu, která se dík ultra nízkým teplotám může také pohybovat kolem bodu mrazu? Takový talíř husté, kouřící polévky dělá divy.
Moc ráda vařím husté zeleninové polévky a tato krémové polévka s vůní zázvoru je přesně to, co zvedne nejen náladu v podzimních plískanicích.

Takže na litr horké polévky si připravíme:

3 lžíce slunečnicového oleje
1 střední cibuli, nakrájenou nadrobno
4 mrkve střední velikosti, nakrájené na hrubší kolečka
2 střední brambory, nakrájené na hrubší kostičky
necelý litr horké vody
2 lžičky soli
1 lžičku sušeného zázvoru
špetku bílého pepře

Vezmeme si větší hrnec, nalijeme do něj olej a až bude horký, vsypeme na olej nadrobno nakrájenou cibuli. Cibulku osmažíme do sklovita a zatímco se smaží, tak si nakrájíme mrkve a brambory na námi požadované tvary. Když nám cibulka už začíná pěkně vonět, vhodíme k ní nakrájené mrkve a chvilku je necháme osmažit. Občas zamícháme vařečkou, aby se nic nepřipalovalo ke dnu hrnce.
Poté zalijeme necelým litrem horké vody, přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, polévku osolíme, jemně opepříme a přidáme lžičku zázvoru. Zakryjeme pokličkou a vaříme zhruba čtvrt hodiny až dvacet minut, dokud není zelenina měkká. Poté polévku necháme mírně vychladnout, ochutnáme ji a případně dokořeníme či dosolíme a přímo v hrni ji rozmixujeme ponorným mixérem. Na talíři zdobíme zelenými bylinkami, aby si oko přišlo na své.


Polévka je rychlá, jednoduchá a vydatná.
Je ale také velice zdravá. O mrkvi každý ví, že obsahuje velké množství betakarotenu, který se v lidském těle přeměňuje na vitamín A. Ale věděli jste, že díky do pokrmu s mrkví (i čerstvou) přidanému tuku (např. kvalitního rostlinného oleje) se do těla dokáže vstřebat o polovinu větší množství betakarotenu, než při konzumaci mrkve jen tak? Proto nezapomeňte přidávat napříkald i do mrkvového salátu lžičku oleje. Já tam dávám olivový, na chuti to neubere (spíše naopak) a svému tělu prokážete velkou službu. Mrkev jako jedna z mála zelenin netrpí ani tepelnou úpravou. Syrová mrkev má totiž tuhé buněčné stěny, ze kterých tělo dokáže přeměnit na vitamin A jen 25 procent betakarotenu. Při vaření mrkve se stěny buněk narušují a dochází tak k lepšímu vstřebání betakarotenu. A k čemu je beta-karoten dobrý? Všichni jsme už v dětství slýchávali..."Jez mrkev, je dobrá na oči." Ale nejne betakaroten působí nejen proti šerosleposti, výzkumy prováděné v posledníchletech zjišťují, že vysoká hladina betakarotenu dokáže chránit porti některým typům rakoviny. Takže mrkev do ruky a hlodat a hlodat

Také zázvor je velmi blahodárným kořením. Působí protizánětlivě, zklidňuje podrážděný žaludek a zmírňuje pocity na zvracení, proto je jako podpůrný prostředek doporučován například při ranních nevolnostech u těhotných žen, nebo u pacientů po chemoterapii. Navíc má kořen zázvoru zahřívací účinky, je proto velmi vhodný zvláště v sychravém a studeném počasí, jakým tento říjen opravdu oplývá.

Takže s chutí do této polévky hýřící zdravím a chutí.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Alena Alena | E-mail | Web | 19. března 2010 v 11:27 | Reagovat

Ahoj.
Náhodou jsem zavítala na tvoje stránky a objevila zajímavé polívky. Polívky mám ráda a určitě nějaké zkusím.
Alena

2 Madla Madla | Web | 19. března 2010 v 12:54 | Reagovat

Alena: Díky za krásný komentář. Taky jsem hodně polévková a vážně mě baví vymýšlet a objevovat nové chutě :-) Tak ať se vám tu lííb a hlavně, ať chutná! :-)

3 mcharg mcharg | Web | 17. června 2015 v 15:04 | Reagovat

mona se dívat!! :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama