Ořechové bábovičky se sušenými švestkami

26. října 2009 v 10:46 | Madla |  Sladké vábničky
Komu v receptuře chybí obligátní vejce, nemusí se lekat, funguje to i bez nich. Ale možná vás zarazí, že v receptu nefiguruje zdánlivě tak nepostradatelná věc, jakou je tuk (ať máslo, či olej), ale je tomu vskutku tak, rozemleté ořechy jsou mastné již dost a tak žádný další tuk není třeba. A výsledek nedusí a není suchý. Nevěříte?... tak vyzkoušejte

Na ořechovou bábovku se sušenými švestkami si připravíme:
1 hrnek mouky (½ hrnku bílé polohrubé, ½ hrnku hladké celozrnné pšeničné)
1 hrnek mletých vlašských ořechů
1 hrnek cukru
2 hrnky mléka
1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
1/2 balíčku sušených švestek nakrájených na menší kousky

Sušené švestky dáme na síto a propláchneme horkou vodou. Necháme okapat a po zchladnutí je nakrájíme na menší kousky. Mezitím si velmi jednoduše připravíme těsto. Smícháme všechny ingredience, přidáme do nich nakrájené sušené švestky, opět zamícháme a vlijeme do bábovkové či muffinové formy (podle typu formy samozřejmě vymazáváme tukem a vysypáváme strouhankou nebo hrubou moukou) a pečeme zhruba na 180 ◦C asi 20-25 minut. Svůj výtvor kontrolujeme špejlí, až se nic nechytá, je hotovo.

Bábovičky necháme mírně vychladnout a poté vyklopíme.
Můžeme polévat povidlovou polevou, nebo jen pocukrovat.
ořechové bábovičky se sušenými švestkami


Povidlovou polevu vyrobíme takto:
Do povidel přidáme pár lžic horkého švestkového džusu nebo trošku horké vody a rozmícháme. Nepřipravujeme-li dezert pro kojící ženy či pro děti, můžeme povidla zředit samozřejmě rumem
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama