Vločkový koláč s jablky a čokoládovým pudinkem

20. října 2009 v 15:48 | Madla |  Sladké vábničky
Aneb, když vaří pejsek a kočička nemusí z toho vzniknout jen bolení břicha
Měla jsem doma spoustu jablek, které už se nikomu jíst syrové nechtěly a mléku už do konce data trvanlivosti zbývalo jen pár dní, tak jsem si říkala, že musím udělat něco s pudingem. A protože bych to nebyla já, abych do svého vaření nevpašovala nějakou zdravou surovinu, vznikl tento koláč, v němž hrají prim šťavnatá jablíčka a křupavé ovesné vločky.Navíc jak je u mě chronicky známo a jak z mých receptů vyplývá, ani tady byste nenašli vejce, ani kdybyste ho lupou hledali.

Takže na těsto si připravíme:

1 hrnek polohrubé mouky bílé
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
1 hrnek ovesných vloček
2 hrnky cukru krystal
1 hrnek mléka
1 velký bílý jogurt (400 gramů)
balíček prášku do pečiva
2 lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
4 lžíce slunečnicového oleje

Dál budeme potřebovat.
asi kilo jablek, zbavených jadřinců, oloupaných a nakrájených na měsíčky

Na puding.
1 čokoládový puding
1/2 litru mléka
podle chuti cukru

Do větší mísy nasypeme hrnek ovesných vloček, zalijeme hrnkem mléka necháme tak dvacet minut odpočinout, aby se vločky nacucaly mlékem.


Mezitím třeba přebalíme dítě, zalijeme kytky v bytě, nebo uklidíme koupelnu. a nezapomeneme si naloupat a nakrájet jablíčka, která budeme na koláč klást.

Ostatně trošku delší mléčná lázeň vločkám až tak neublíží, ale úplně bychom na ně zapomenout neměli... nechceme se přeci vrátit k něčemu, co připomíná beztvaré blivajzovité cosi...
K utopeným vločkám tedy přicházíme s určitým respektem a pěkně na ně nasypeme celozrnnou i bílou mouku. Nemáme-li k dispozici mouku celozrnnou (nebo ji nemáme rádi), stačí nám dva hrnky polohrubé mouky. Přidáme dva hrnky cukru (nejlepší by byl třtinový, ten ale v mé kuchyni zrovna došel).

Do nevábně vypadající směsi, která vypadá, že z ní těsto nikdy nebude, přidáme bílý jogurt, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a čtyři lžíce oleje.

A teď do hry konečně zapojíme vařečku. Po chvíli míchání by těsto mělo mít tu správnou konzistenci litého těsta.

Vlijeme jej tedy na vymazaný a jemnou strouhankou vysypaný hluboký plech

a poklademe oloupanými jablky.
A s jablky bude těsto vypadat takto:

A teď si klasicky uvaříme puding z půl litru mléka a jednoho čokoládového pudingu. Podle chuti osladíme.


Nešetříme čas a ještě horký tekutý puding nalejeme cikcak na těsto pokladené jablky.

Koláč dáme do trouby, kterou jsme si včas předem vyhřály na 180 stupňů a pečeme zrhuba půl až třičtvrtě hodinky (záleží na troubě, každá peče jinak). Kontrolujeme špejlí a když se těsto nelepí, je hotovo. Servírujeme jen tak, nebo mírně pocukrujem moučkovým cukrem (ale pozor, nelekněte se, puding a jablka vcucnou většinu cukru takřka v cukuletu, takže klasického bíle zaprášeného vzhledu u tohoto koláčku nedocílíte).

Ke sladkému, ale zdravému hříchu se hodí dobrá káva nebo čaj, ovšem nemusíte pohrdnout ani šálkem poctivého hřejivého kakaa.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama