Voňavý chlebík v bábovkovém hávu

18. října 2009 v 19:37 | Madla |  Slané potěšení
Miluju italskou kuchyni a tenhle chlebík v bábovkové formě je jí tak trošku inspirovaný. Nemají jej rádi jen ti, co nesnáší olivy. Ale v tom má recept výhodu, místo oliv se dá dát cokoli - třeba sekané vlašské ořechy, nebo nějaká zelenina, záleží na druhu sýra, který použijeme. Hotový chlebík se skvěle hodí zakusovat jen tak se sklenkou vína či piva, nebo ho můžeme přikusovat třeba ke guláši. Jelikož nerada odměřuji a vážím, jedná se opět o hrnkový recept.


Jestli si na něj troufnete, budete potřebovat následující:

½ hrnku vloček (ovesných, ječných, špaldových - záleží na vás, já použila ječné)
½ hrnku mléka
1 hrnek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky
½ hrnku hladké bílé mouky
lžičku jedlé sody
lžíci slunečnicových semínek
lžíci lněných semínek
lžíci sezamových semínek
lžíci dýňových semínek
1 hrnek hustého bílého jogurtu
2 lžíce pikantní hořčice (já použila hořčici s harissou)
1 menší najemno nastrouhanou mrkev
1 lžičku hrubozrnné soli
2 lžíce olivového oleje
1 lžičku octa
nahrubo nasekaný česnek (množství dle chuti)
pár lístků čerstvé bazalky - nasekané
snítku tymiánu
1 balíček oliv
½ lžičky bílého pepře
kus libovolného sýra nakrájeného na větší kousky (já použila uzený eidam)

pikatní chlebová bábovka

Do větší mísy nasypeme vločky, zalijeme je mlékem a necháme asi 20 minut, aby nabobtnaly a změkly. Poté přisypeme všechny mouky a semínka, přilijeme jogurt, promícháme. Přidáme hořčici, nastrouhanou mrkev, olej, sůl, ocet (přidáním octa vznikne se sodou tzv. soda efekt) a nasekané bylinky, zamícháme a můžeme přidat olivy a libovolný sýr nakrájený na větší kostky. Komu chybí maso, může to těsta přimíchat třeba kousky slaniny. Opepříme, zamícháme a dáme do předem vyhřáté trouby asi na 200 ◦C a pečeme zhruba hodinu.
pikatní chlebová bábovka2
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama