Zapečené brambory s celerem

29. října 2009 v 10:53 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Zahájila jsem tažení. Ne to válečné, při němž se prolévá krev, ale neméně závažné. Pustila jsem se do kulinářského tažení a chci do své kuchyně navrátit mnohá jídla, která jsem napříkald v dětství zcela striktně odmítala. Druhé šance se mají dávat nejen lidem, ale určitě také jídlům.
A má to také další důvod - stala jsem se matkou a protože ze svého dítěte nechci vychovat vybíravého jedlíka, musím jako zásasová osoba začít především u sebe.
Bitva byla nejprve zahájena sójovým "masem", jehož remake se stal v mé kuchyni hitem a dal tak výrobkům ze sóji šanci prosadit se u nás doma.
A teď jsem se pustila do obhajoby celeru. Ten nemám opravdu ráda, dokonce ani v polévce. Sice jej sním, ale z mé strany to byl vždycky spíše akt slušnosti ke kuchařce, která se s daným pokrmem vařila. Moje maminka celer nikdy v kuchyni nepoužívala, zato tchyně s ním nešetří a má ho ve velké oblibě a já až do předvčerejška nad celerem ohrnovala nos.

Jste zvědaví, jaký recept mě donutil obrátit a začít si celeru považovat jako nejen zdravé rostliny plné vitaminů a mienrálů, ale především jako dobroty, na níž se nemusím stydět někoho pozvat?

Chcete-li si nastěhovat celer do kuchyně, zásobte se těmito ingrediencemi. Recept je počítán pro šest osob, tak jestli jej nechete jíst další tři dny, klidně si množství surovin podělte třeba dvěmi. A i když budete mít plný pekáč této dobroty, nebojte se, celer je vděčný návštěvník, a navíc po ěm zůstane dobrý pocit nejen v žaludku.
Budeme tedy potřebovat následující:

1 velký celer o váze 1/2 až 3/4 kila, pokrájený na plátky
250 ml mléka
1 lžíci hladké mouky
3/4 kila brambor, pokrájených na plátky
1 kelímek smetany ke šlehání
3 lžíce vína nebo zeleninového vývaru
trošku másla na vymazání formy
rozdrcený stroužek česneku
sůl a pepř na dochucení
250 gramů oblíbeného sýra (u nás to byl obyčejný eidam), nastrouhaného nahrubo

Nejprve se vrhneme na celer. Ten zbavíme nevábně vypadající slupky (osobně mi připomíná velkou zvrásněnou bradavici, která se chystá k výbuchu) a rozkrájíme jej na čtvrtky. Celer po této kosmetické úpravě vypadá hned lákavěji a sympatičtěji. Čtvrtky celeru nenecháváme ležet ladem, naopak si je vezmeme do parády a nakrájíme je na tenké plátky, nejépe o síle 2-3 mm. Vložíme je do hrnce, zalijeme mlékem (ano, mlékem!), osolíme lžičkou soli a navrch prosijeme lžíci hladké mouky. Povaříme asi pět minut, než celerové plátky zkřehnou. Poznáeme to tak, že do uvařených plátků píchneme třeba nožem a plátky se prohnou jako záda zdatné gymnastky.
Uvařené plátky celeru scedíme a dáme je stranou. Takto upravený celer se zjemní a částečně přijde o svou specifickou vůni, kvůli které ho řada lidí (i já se mezi ně počítám) příliš nevyhledává. Celer je jedlý už takto ovařený, ale ještě se na něj nevrháme, apetit si necháme až vybudit až později.
Nyní si nakrájíme brambory na stejné plátky, tedy na plátky o síle 2-3mm. Já je zpočátku loupala, pak se mi přestalo chtít a jen jsem bramborům dopřála důkladné vydrbání pod tekoucí vodou. A slupka ve výsledném pokrmu vůbec nevadila.
Nyní si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Vhodný pekáček nebo zapékací misku si vymažeme máslem a dno ledabyle poházíme rozdrceným stroužkem česneku. Na takto připravená základ začneme vrstvit syrové plátky brambor, na ně zase přidáváme v mléce vařené pltáky celeru. Každou vrstvu jemně osolíme a opepříme.

Až nás vrstvení přestane bavit, nebo až budeme mít spotřebovaný všechen celr, uděláme poslední vrstvu, kterou budou tvořit pěkně vyskládané plátečky brambor.

Opět osolíme a opepříme. V kelímku šlehačky (nevyšlehané) si rozkvedláme tři lžíce bílého vína, nebo zeleninového vývaru (nemáme-li zeleninový, můžeme použít jakýkoli jiný). Ochucenou smetanou zalejeme pěkně všechny brambory tak, aby na nás nekoukalo ani jedno duché místečko.
Tak, a máme takřka hotovo a můžeme celou tu dobrout strčit v ústrety horké náruči trouby, kterou jsme si vyhřáli na 200 stupňů. Pečeme tak dlouho, dokud nejsou braborové plátky měkké a všechna smetana je hezky vsáklá do jídla. Měkkost zjišťujeme zkusmým vpichem špičky nože do bramborového plátku. Celá pečicí akce trvá zhruba půl až třičtvrtě hodiny, záleží na každé troubě.
Když je upečeno, vrhneme se jen do kosmetických úprav a výsledný pokrm řikrášlíme čepicí ze strouhaného sýra. Strčíme krátce do trouby a asi dalších deset minut zapékáme. Prostě do té doby, než se sýr krásně rozteče a získá zlatavý nádech.

Po vytažení jídla z trouby nikomu neprozrazujeme, že se jedná vlastně o zcela bezmasou a navíc zdravou mňamku, nachstáme si příbory a talíře a jen co nám sýr trošku zatuhne, můžeme krájet a mlaskat a zase přikrajovat a zase mlaskat...až bude pekáček úplně prázdný.

Dejte celeru šanci, třeba v podobě tohot jídla, zaslouží si to.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pospa Pospa | Web | 2. listopadu 2009 v 20:02 | Reagovat

Tento recept je fatk výborný. všm nám moc chutnal.

2 Madla Madla | Web | 4. listopadu 2009 v 12:29 | Reagovat

To jsem moc ráda. Je to zdravé a levné a přitom velice dobré. Vyzkoušejte další mé recepty   :-D

3 Rony Rony | 21. července 2011 v 20:32 | Reagovat

Dal som slahacku asi len do polovice jenskej misky a kazdu zemiakovozelerovu vrstvu som okrem soli a korenia posypal aj nastuhanym syrom a je to velmi velmi chutne.

4 Madla Madla | E-mail | Web | 22. července 2011 v 9:53 | Reagovat

Rony: To je báječné vylepšení, které určitě brzy vyzkouším! Jsem moc ráda, že vám chutnalo, z takovýchto komentářů mám radost největší!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama