Zeleninový quiche

25. října 2009 v 18:57 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
aneb velmi rychlá večeře či slané pohoštění pro nenadálou návštěvu. Je dobré mít vždy v lednici pro případ nouze balíček chlazeného listového těsta. A když není čas, nebo dojdou nápady, jakou krmi zrovna hladovějícím členům rodiny připravit, popadneme tento polotovar a můžeme začít kouzlit. Na sladko, či na slano, fantazii se meze nekladou a listové těsto snese snad vše. A po konzumaci tohto slaného koláče vám i váš drahý snese třeba modré z nebe

Slané koláče zastoupí třeba i celou večeři. A protože jsme opět v mé luchyni, i tady se budu snažit výsledný pokrm trošku ozdravit, a samozřejmě se vyhnout použití vajec. takže to nebude klasický quiche, obyvatelé Lotriňska, odkud tento světoznámý slaný koláč pochází, by se asi velice divili a nejspíš by mě hnali sviňským krokem, ale nám tato odlehčená verze velice chutná.
Josu navíc velice variabilní. Nejen těsto, které můžete připravit třeba z těsta křehkého, či zde z těsta listového, také s náplní se dá různě kouzlit. Slaný koláč všechno skvěle zužitkuje a může vonět mnohými bylinkami a aromatickým kořením. Já zde použila rozmarýn a čerstvý tymián.A co teprve, když do hry vstoupí sýr. I s ním se dá neskutečně vyhrát. Já mám moc ráda sýr plísňový a ten tu hraje sólo. Doplňuje jej jemná zeleninová směs, pro rychlost je použita její mražená verze.

Chcete mou verzi vyzkoušet? Tak si připravte následující:


1 balení listového těsta
2 středně velké cibule, nakrájené nadrobno
troška oleje
2 tvarohy ve vaničce
1/2 balení mražené zeleninové směsi s kukuřicí
asi 250 gramů Nivy, či jiného oblíbeného plísňového sýra, rozdrobeného na kousky,či nahrubo nastrouhaného
půl lžičky soli
lžička rozmarýnu
trošku bílého pepře
dvě snítky čerstvého tymiánu (v případě nouze postačí 1/2 lžičky tymiánu sušeného)

A jak na to?

nejprve si rozpálíme troubu na 200 stupňů, protože příprava bude bleskurychlá.
Na pomoučené pracovní ploše si rozválíme do tenka listové těsto. Válíme a válíme, až má placka tloušťku asi 2-3 mm. Línější a praktičtější z nás použijí již vyválený polotovar. Plackou si vyložíme koláčovou formu a vrhneme se na přípravu náplně.
zatím do byla hračka a v hravém duchu bude i následující směs do koláče. na vhodné pánvi si rozpálíme rostlinný olej, vhodíme na něj nadrobno nakrájené cibule a smažíme do sklovita. Ti, kteří se bez masa neobejdou, mohou cibulku osmažit na trošce nakrájené slaniny. Až má cibulka tu správnou barvu, vhodíme k ní půl balíčku mražené zeleninové směsi s kukuřicí. Chvíli smažíme tak, aby zelenina byla poloměkká. Vypneme plamen a do směsi vyklepneme dva tvarohy z vaničky. Osolíme, opepříme (nejlépe bílým pepřem - je jemnější než jeho černý kolega) a pořádně promícháme. do směsi nasypeme část nadrobeného či nastrouhaného sýra, dochutíme čerstvým tymiánem a rozmarýnem, ochutnáme a případně dosolíme či dopepříme. Opět zamícháme a vložíme do trouby, kterou jsme si rozpálili na 200 stupňů. Pečeme zhruba půl hodinky. Před koncem pečení posypeme povrch quiche zbylým sýrem a dopečeme.
servírujeme teplé či studené, nejlépe se sklenkou vychlazeného bílého vína.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama