Bramborová odyssea s tvarůžky

28. listopadu 2009 v 7:19 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
Dlouho jsem váhala, zda sem mám přidat i tento nápad, protože opravdu každému vonět nemusí. Osobně mám tvarůžky moc ráda, i když v dětství tomu bylo naopak. Tvarůžky jen tak na čerstvém chlebu, nebo osmažené v klasickém trojobalu… anebo právě v bezmasé variantě zapékaných brambor. Rychlé, zdravé, chutné a VOŇAVÉ.
Stejně tak jako se musel Odysseus plavit deset let, než se mohl vrátit ke své milované Penelopě, i mě trvalo přibližně stejnou dobu, než jsem se k tvarůžkům projedla.
Tvarůžky jsou prostě typicky českým jídlem, tak jim pojďme dát šanci třeba v podobě tohoto chutného bezmasého pokrmu:

Na odysseu s tvarůžky budeme potřebovat:

asi kilo uvařených a vychladlých brambor
1 střední cibuli nadrobno nakrájenou
trošku oleje
půl balíčku mražené směsi s kukuřicí
2 malé balíčky olomouckých tvarůžků
sůl
kmín
majoránku
sladkou a pálivou papriku

A jak na to?

Uvařené a prochladlé brambory rozšťoucháme, nevadí, zůstanou-li nám hrubší kousky. Do pánve nalijeme trošku oleje, až se rozpálíme, vhodíme na něj nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme do sklovita. K cibuli přidáme zeleninovou směs s kukuřicí, osolíme, okmínujeme, přidáme trošku majoránky a podle chuti sladkou a pálivou papriku. Opékáme necelých pět minut, občas pro efekt prohrábneme vařečkou.
Vhodnou formu vyložíme papírem na pečení, který jsme předtím pod tekoucí vodou zmuchlali a vodu z něj následně vymačkali. Do formy pomocí lžíce naklademe vrstvičku rozšťouchaných brambor, bramborovou vrstvu poté mírně okmínujeme a opaprikujeme oběma druhy paprik. Na okořeněné brambory poté klademe kolečka tvarůžků, přikryjeme další vrstvou brambor, řádně upěchujeme. Brambory opět okořeníme, přidáme na ně zeleninovou směs, na tu dáme opět brambory a končíme vrstvou tvarůžků.
Vložíme do trouby rozpálené na 200 ◦C a pečeme zhruba 20-30 minut, dokud se tvarůžky krásně neroztečou a nezezlátnou.


Podáváme nejlépe s pikantní zeleninou a pivem.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. listopadu 2009 v 9:00 | Reagovat

Nevypadá to vůbec špatně :-). Tvarůžky jen tak s chlebem mi nechutnají, ale za tepla upravené... to je jiná písnička. Takže mám  do zásoby další rychlé, vegetariánské a levné jídlo... :-D.
přeji krásný víkend ;-)

2 Madla Madla | Web | 28. listopadu 2009 v 9:14 | Reagovat

Ještě donedávna jsem tvarůžky zastudena taky moc nemusela, ale kolem pětadvacátých narozenin se to nějak změnilo a od té doby je miluju i jen tak- čím víc uleželeé, tím lepší. K tomu pořádná porce kysaného zelí (které teď nemůžu  :-( ) a víc nic už nepotřebuju. Ale k tomuto jídlu doporučuju tvarůžky spíš méně uleželé.
Tak snad bude chutnat  :-)

3 S.a. S.a. | E-mail | Web | 29. června 2012 v 11:48 | Reagovat

Tak to jo, jo

4 Madla Madla | E-mail | Web | 29. června 2012 v 13:51 | Reagovat

S.a.: :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama