Chladivá jablíčková dobrota v bábovkovém hávu

4. listopadu 2009 v 11:47 | Madla |  Sladké vábničky
aneb vzpomínka na léto. Letos se v sadu mých rodičů urodilo nadprůměrné množství jablek a hrušek a já byla jedním z vděčných spotřebitelů těchto šťavnatých plodů. A ačkoli za okny již leží první sníh, i když Martin na bílém koni je daleko za humny, toužím si někdy připomenout léto se vším všudy. A s touto superrychlou bábovkou budete mít léto na talíři v cukuletu.

Na osvěžující dezert plný jablek budeme potřebovat:
1 kilo oloupaných, na kostky nakrájených jablek
asi 250 ml vody
2 balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
podle chuti cukr (já použila čtyři lžíce třtinového cukru)
lžičku skořice
balíček dětských piškotů

Vezmeme si pořádně velký hrnec, aby nám z něj jablíčka nepadala. Jablka zabavíme slupky, vykrájíme jádřince, nakrájíme na čtvrtky a čtvrtky ještě překrájíme na kostky. Kousky nahatých jablíček hodíme do námi zvoleného hrnce, podlijeme troškou vody, přidáme lžičku skořice a podle chuti cukr. Pod hrncem podpálíme a jablíčka dusíme do změknutí.
Ve 250 ml vody si rozšleháme dva balíčky pudinkového prášku s vanilkovou příchutí a přilijeme k dusícím se jablíčkům. Ještě dvě minutky prováříme, mezitím mícháme a jablečná hmota nám krásně houstne a ještě líbezněji voní. Námi zvolenou formu vypláchneme studenou vodou a nalijeme do ní asi třetinu ještě horké jablečné směsi. Poklademe piškoty, opět nalijeme rozdušenou jablečnou směs, opět piškoty a tak vrstvíme, až nám nic nezbyde. Poslední vrstvu by měly tvořit piškoty.
Tak a je hotovo. Dezert necháme pár hodin vychladnout při pokojové teplotě a pak jej přesuneme do ledničky. Necháme jej tam minimálně tři hodiny pořádně zatuhnout, ale vůbec mu neublíží, když si v lednici odpočine celou noc. po celou dobu se nutíme k ovládání, odháníme případného manžela a děti a chodíme do lednice jako na výstavu, kochat se tou chladnoucí nádherou.
Vychlazený dezert poté vyklopíme z formy, krájíme a libujeme si, protože ač je to směšně jednoduché, je výsledek více než vynikající.

Můžeme zdobit šlehačkou (pravou, ne tím výmyslem ve spreji) a strouhanou čokoládou...ale u nás k tomu není nikdy čas, protože i když se za okny čerti žení, tak tato "bábovka" mizí nevysvětlitelně rychle.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Eva* Eva* | Web | 4. listopadu 2009 v 11:56 | Reagovat

Tuhle dobrůtku znám, dělávala jsem jí dceři a teď i vnoučkovi.. :-)

2 Madla Madla | Web | 4. listopadu 2009 v 12:26 | Reagovat

Já jsem tento recept také "zdědila" po své mamince. Mám ho moc ráda a nejen kvůli vzpomínkám z dětství  :-)

3 coco-choc coco-choc | Web | 4. listopadu 2009 v 17:20 | Reagovat

Tenhle receptík také znám a dělávám ho často a ráda, hlavně v létě. Je to rychlovka a navíc osvěžující. Myslím si, že dezertík je vynikající sám o sobě a že šlehačka i čokoláda by ho trošku zkazily.
PS: k jablíčkům ráda občas přidám sušené brusinky (jsou krásně "ostré") a nebo rozinky (zde jen v bio kvalitě - ta chuť je s těmi chemickými nesrovnatelná :-)

4 Madla Madla | Web | 4. listopadu 2009 v 19:11 | Reagovat

coco-choc:
Tnhle recept je právě nádherný v tom, jak je variabilní. Podle sezóny se dá použít různé ovoce, zkoušela jsem i s hruškami a dokonce i variantu s červeným rybízem. Jablíčkovým vrstvám sluší také proložení meruňkovým kompotem. Mňam, už se mi zase sbíhají sliny. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama