Dekadentní opilá kotleta, nachytaná na hruškách

6. listopadu 2009 v 8:58 | Madla |  Maso hraje prim
Dostala jsem strašnou chuť na kotletu. Naprosto mě dostala nevšední úprava kotlety, kterou pro ni zvolila Šárka. Tento recept sice nebude až tak noblesní jako ten Šárčin, zato se mi ale podařilo sladit k jeho chuti hrušky, jimiž má domácnost a nejen kuchyň zatím přetéká.
Zdá se vám kombinace masa a slaďoučkých hrušek příliš troufalá? Nebo dokonce šílená? Možná je a možná není, hlavní je, že celek spolu krásně ladil a já vím, že takto upravenou kotletku budu moci servírovat i při více formálnější či slavnostnější příležitosti.
takže jestli se nebojíte experimentů a máte rádi kombinaci masa a ovoce, směle do toho a půl je hotovo.
Aby nás kotletka dostala do kolen svou famózní chutí, musíme si nejprve připravit voňavou kořeněnnou lázeň, po jejíž koupeli kotletky dostanou nebetyčnou šťavnatost.

Na marinádu si připravíme:
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce oleje (použila jsem olivový)
2 lžíce koňaku
1 lžičku kari
špetku skořice

Dále budeme potřebovat:
kotlety pdole počtu strávníků (nám stačily dvě)
pár plátků másla
špetku soli a pepře

Všechny přísady nalijeme do misky a prošleháme metličkou. Kotlety opláchneme pod tekoucí vdoou, na několika místech nařízneme okraje, aby se nám při pečení masíčko nekroutilo. Nachystáme si vhodnou uzavíratelnou krabičku, ve které se budou kotletky opájet toutou voňavou lázní a opláchlé a osušené kotlety nejprve jemně ze všech stran osolíme a opepříme a na závěr je pěkně marinádou potřeme ze všech stran. Kotlety od přebytečné vody sušíme proto, aby k nim marináda krásně přilnula a jen tak se jich nepustila. Kotlety pěkně přiklopíme víčkem a v lednici je ponecháme jejich osudu. Stačí pár hodin, ale lepší je nechat je pěkně koupat celou noc.
Zatímco kotlety pěkně v chladu odpočívají a absorbují všechny chutě a vůně, my neleníme a nachystáme si hrušky. Pěkně je nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jádřince a hrušky oloupeme. Máme-li velké hrušky, čtvrtky ještě jednou překrojíme. Nasypeme do pekáčku nebo vhodné zapékací misky a dál už se o jejich osud nezajímáme.
V den D a v hodinu H vyjmeme kotletky, které se nám mezitím pěkně uležely a takto odpočaté je vložíme do pánve, ve které jsme si začali rozpouštět máslo. Stačí jen pár plátků. Také si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Hmm...cítíte tu vůni? Masíčko smažíme jen pár minut po každé straně, jde nám jen o to, aby se kotletky pěkně zatáhly a nepustily ani kapku šťávy do chvíle, než je na talíři nedočkavě rozkrojíme. Jen rychlým osmažením se zaručí perfektní šťavnatost masa.
Jemně zlatavé kotletky vyjmeme z pánve, vložíme je do pekáčku na hrušky, přelijeme zbylou marinádou a voňavým sósem z pánve a ještě je na chvíli svěříme do péče rozpálené trouby. Tus jsme si rozpálili na 200 stupňů. Trouba se postará o to, abychom si na kotletce nozohnuli nůž a nevylámali všechny zuby, bude pak pěkně měkoučká.
Pečeme tak čtvrt hodinky až dvacet minut, prostě do té doby, než hrušky změknou a z nitra trouby se začne po celém bytě rozpínat neodolatelná vůně.
A teď honem, vytáhneme tu dobrotu z trouby, naložíme na talíře a pustíme se do jídla.
Přílohu nechám na vás, já zvolila jemnou bramborovou kaši.
Ještě detail masíčka.
Pro případné rejpaly a zvědavce... recept je vhodný i pro kojící matky, protože alkohol obsažený v marinádě se vypeče a zbyde po něm jen lehký náznak chutě a vůně.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 6. listopadu 2009 v 9:37 | Reagovat

Moc pěkné.
Něco přibližně podobného jsem viděla minulou sobotu v "Kuchařské pohotovosti." Už to mě lákalo.
Ale takovouhle kotletku si můžu udělat i sólo jen pro sebe. Zbytek rodiny je moc konzervativní.

2 coco-choc coco-choc | Web | 6. listopadu 2009 v 10:34 | Reagovat

Tak mě začínají hrušky také postupně svádět :-D. Hrušky naslano bych přeci jenom zkusila. Co s nějakým výrazným sýrem :-)?

3 Madla Madla | Web | 6. listopadu 2009 v 10:41 | Reagovat

toffo:
Manžel na mě taky koukal jako zjara, že mu chci nachystat něco takovho. Ale nakonec se oblizoval a vyžádal si brzké opakování. A to je v jídle taky poměrně konzervativní.

4 Madla Madla | Web | 6. listopadu 2009 v 10:43 | Reagovat

coco-choc:
Dej hruškám šanci, zaslouží si to. Kombinace se sýrem je bezvadná, o víkendu chci vyzkoušet hruškovou pamazánku s plísňákem. A takové bábovičky s hruškami a plísňákem jsou taky prima a recept tu už také mám (v rubrice předkrmy).

5 Šárka Šárka | Web | 6. listopadu 2009 v 18:54 | Reagovat

Ovoce nepatří jenom do koláče, ale i ve spojení s masem umí sehrát dokonale harmonický pár. Na kotletu na hruškách bych se nechala nachytat docela snadno ;-)

6 Madla Madla | Web | 6. listopadu 2009 v 20:33 | Reagovat

Šárka: Přesně tak  :-) Přemíra hrušek vyskytující se u nás doma mě nutí objevovat netušené a já můžu říct, že jsem se těch sladkých potvůrek ještě dost nenabažila.

7 Renata Renata | Web | 11. listopadu 2009 v 11:02 | Reagovat

hm.... :-?  :-P
to bych se nechala pozvat, hrušky to je jiné kafe, než jablka...to mi možná jelo...:-)

8 Madla Madla | Web | 11. listopadu 2009 v 13:46 | Reagovat

Renata: Také jsem hruškový maniak a přemíra hrušek vysyktující se u nás doma mě zatím ani za mák neznechutila. Huršky jsou prostě fajn a to nejen na sladko. Zítra bude další masový recept, v němž hrušky hrají hlavní roli. Jen jej musím ještě dokončit a upravit fotky  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama