Expresní hruškový koláč s čokoládovým krémem

4. listopadu 2009 v 9:42 | Madla |  Sladké vábničky
Jsem hruškový maniak a k této své úchylce se přiznávám bez mučení. Byla bych snad schopná přežít jen na tomto sladkém a jemném ovoci. Dokonce jsem nedávno díky své vášni zachránila jednu hrušeň před pokácením. a jsem tomu moc a moc ráda a svatosvatě slibuju, že příští rok se už budu na hruškobraní podílet všemi svými silami. Hrušeň, kterou jsem zachránila, sice vydává opravdovou hojnost plodů, ty by se ale bohužel na žádné soutěži krásy prezentovat nemohly. Jsou černě poďobané, s nevzhlednou slupkou, pod níž se ale skrývá pevná sladká dužina, jež navíc omamně voní. Ani se nedivím sršnům, že si na spadaných hruškách pochutnávají s takovou vervou.
Někdy mám pcoit, že s krásou žen a ovoce se to má stejně... krásná žena kolikrát nedokáže nabídnout jiné kvality než svou zjevnou vnější krásu, za to dívka s tváří obyčejnou či dokonce nějak poznamenanou nás může příjemně překvapit. A stejně tak je tomu i u mně darovaných hrušek. Pod nezvhlednou slupkou se skrývá labužnické překvapení a mé hrušky vítězí před supermarketovými vyleštěnými kráskami na celé čáře.

takže jestli jste také fandové hrušek, pojďte se podívat na zoubek velice rychlému koláči, v němž se s hruškami nádherně snoubí jemná chuť čokoládovo-tvarohového krému. A příprava vám díky listovému těstu zabere jen pár minut. Línější a praktičtější z nás si ani nemusí umazávat ruce od mouky a použijí již těsto vyválené. Já měla nevyválené, ale mě to nevadí, občas se ráda zašpiním

Takže si nachystáme:
balení listového těsta (chlazeného)
hrušky (asi 6 kusů), oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na čtvrtky
1 pudinkový prášek s čokoládovou příchutí
1/2 litru méka
asi 3 lžíce cukru (nejlépe třtinového)
1 měkký tvaroh ve vaničce
1/2 tabulky čokolády na vaření

vyhřejeme si troubu na 200 stupňů a pustíme se do přípravy. Bude to rychlvoka, takže si držte klobouky, máte-li nějaké
Nejprve se vrhneme na výrobu krému. Klasickým způsobem si uvaříme čokoládový pudink. Uvařený pudink občas promícháme a do ještě teplého vyklepneme vaničku tvarohu. Pořádně zamícháme, ochutnáme a podle chuti případně přisladíme.
Připravené hrušky si oloupeme a až budou úplně nahaté, tak jim ještě odkrojíme jádřinec a rozkrájíme je na čtvrtky.
Rozválíme si lístkové těsto a vysteleme jím formu na koláč. Formu nemusíme tentokrát ničím vymazávat, těsto je mastné dost. Okraje těsta vytáhneme nahoru a těsto na dně propícháme vidličkou. Zabráníme tak vzdutí povrchu koláče. na základ z těsta nalijeme čokoládový krém, aby měly hruky pěkně pohodlný a měkký pelíšek.
Na podušku z lehkého čokoldávoého krému položíme nahaté hrušky.
A teď je jednáme neúprosně a nemilosrdně a koláč šoupneme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme zrhuba dvacet až třicet minut, záleží na každé troubě. Prostě tak dlouho, dokud nám zlaté okraje koláče nenapoví, že už je čas jej vytáhnout z nemilosrdně žhavého sevření trouby.
Do koláče se můžeme pustit samozřejmě hned, ale já radím ještě chvíli posečkat a ozdobit hruškovou dobrůtku ještě cákanci čokolády.
Hrušky jsou s čokoládou velcí kamarádi a když už máme čokoládový krém, chtělo by to ještě stylovou tečku na závěr.
Ve vodní lázni si rozpustíme 1/2 tabulky čokolády na vaření a až bude koláč vychladlý, cikcak jej polijeme rozpuštěnou čokoládou.

A jak na vodní lázeň? Není nic jedoduššího... V rychlovarné konvici uvedu vodu k bodu varu, naliju do menšího kastrůlku, na který postavím skleněnou misku. Do misky dám nalámané kousky čokolády a teď nechám jen působit teplo zespodu misky. Občas promíchnu a za chvíli se na mě směje krásná a lákavá čokoládová lázeň.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Nová kuchyně.cz Nová kuchyně.cz | E-mail | Web | 4. listopadu 2009 v 21:00 | Reagovat

Díky za tip. Taky máme podobně "krásné" hrušky a je potřeba je nějak spotřebovat. Čokoládu máme doma rádi, takže je to jasná volba :)))

2 Madla Madla | Web | 5. listopadu 2009 v 14:41 | Reagovat

Hruškové recepty budou dál nabývat, upečeno a nafoceno už je, teď mi jen zbývá pár hruškových tipů upéc t na klávesnici  :-)
Dokonce jsem vyzkoušel ai spojení masa a hruky a bylo to vskutku famózní. Recept bude záhy, jen co mi vyzbyde trošku času.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama