Kokosové srdce pro mámu

25. listopadu 2009 v 15:35 | Madla |  Sladké vábničky
Moje maminka měla narozeniny a jako správná dcera jsem jí upekla dort přesně podle jejího guusta - se spoustou kokosu a s pařížskou šlehačkou. Navíc je velmi jedoduchý a rychle upečený a i přes svou jednoduchost sklidil nevídané ovace. Chutnal tak moc, že za pár týdnů budu muset dělat repete, tentokráte na narozeniny tatínkovy. A to jsem mu chtěla péct medovník
U tohoto dortíku jsem se pro jednou nenechala unést zdravou vlnou a nepřidávala do těsta celozrnnou mouku ani třtinový cukr. Jediným "ozdravěním" jsou opět vynechaná vejce. Důvod byl zcela prozaický, ne že bych nechtěla něco udělat pro zdraví svých nejbližších, ale chtěla jsem, aby nevinná bělost kokosu zářila v těstě a pěkně kontrastovala s tmavým a sladkým pařížským krémem.

Takže jestli chcete zažít velký úspěch za málo muziky a potěšit kokosu milovné příbuzenstvo, nebo si jen tak udělat něco dobého pro sebe, zásobte se těmito ingrediencemi.

Na jeden korpus budeme potřebovat:

1 hrnek bílé polohrubé mouky
1 hrnek kokosu
1/2 hrnku cukru krystal
1 kypřicí prášek do pečiva
lžíce vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
1 hrnek oleje
3/4 hrnku mléka

Ze všeho nejdříve dáme dobře zaopatřené dítě na viditelné a bezpečné místo, nejlépe tak, aby mohlo docházet k okamžitému zrakovému kontaktu. A také si rozpálíme troubu na 180 stupňů. Nemáme-li hodně malé dítě, budeme se možná při přípravě dortu trošku nudit, protože je to opravdu vyložená zívačka.
S lehkou grácií smícháme všechny sypké ingredience - takže kokos, mouku, prdopeč a oba cukry.
Zlehka zamícháme. Nebudou se nám pak v těstě tvořit hrudky. Do sypké směsi nalijeme olej a pomalu přidáváme mléko. Zamícháme až nám vznikne hustší lité těsto.

Případnou tuhost těsta rozředíme přidáním trošky mléka.
Nalijeme do formy a strčíme do trouby, kterou jsme si vyhřáli na 180 stupňů.

Pečeme půl až třičtvrtě hodinky, ke konci kontrolujeme výsledek špejlí. Až se nic nechytá, je hotovo a dorotový kropus můžeme přemístit z útrob trouby na nějaké klidné, ničím nerušené místo, aby si dortík mohl spokojeně vydechnout a vychladnout.

Mě se nechtělo dort rozkrajovat, takže jsem ze stejné dávky těsta upekla ještě další korpus a oba korpusy jsem spojila pařížskou šlehačkou. Tu jsem si připravila den předem.

Na pařížskou šlehačku budeme potřebovat:
1 kelímek smetany ke šlehání
2 tyčinky Ledových kaštanů (jedna po 50 gramech)

Do smetany nalámeme čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi půl minuty, odstavíme a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Uložíme do ledničky alespoň na 12 hodin. odoláme pokušení napatlat na dort jen vychlazenou smetanu s čokoládou, která vypadá a chutná vážně božsky a zapojíme do hry kuchyňského pomocníka nejpovolanějšího - elektrický šlehač. Mě zrovna spalo dítě, takže jsem šlehala v koupelně, vy si ale šlehejte kde chcete.


Šlehačkou spojíme oba již vychladlé kokosové korpusy a dort polijeme čokoládovou polevou. Já udělala svou oblíbenou - tabulku rozlámané čokolády jsem rozpustila ve vodní lázni, k tomu kelímek zakysané smetany, pořádně rozmíchat a opatlat pěkně celý dort.

Dozdobila jsem kokosem - schválně jestli poznáte, co že to na tom dortu je vyobrazeno?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. listopadu 2009 v 16:30 | Reagovat

Madly, bereš mi vítr z plachet :-D. Sešlo se mi několik událostí, které si zaslouží sladké potěšení, a tak se chystám na pečení. A jelikož jednou z těchto událostí jsou roční narozeniny mého blogu, jak jinak bych je mohla oslavit než nějakou sladkostí z kokosu a čokolády :-P.

2 Madla Madla | Web | 25. listopadu 2009 v 16:45 | Reagovat

Teda, tak všechno nejlepší k narozeninám tvému blogu  :-) A nejen jemu, samozřejmě  :-D Z kokosu a čokolády se dá nevídaně kouzlit, tak se těším na nějaký sladký kousek z tvé minimalistické, ale přesto výtečné, kuchyňky  :-)

3 Shira313 Shira313 | 3. prosince 2009 v 12:53 | Reagovat

Skúšala som to vylúštiť, ale bez úspešne. Iba písmeno S som objavila :o(
Neprezradíš tajomstvo?

4 Madla Madla | Web | 3. prosince 2009 v 13:04 | Reagovat

Shira313: Poprvé jsem pracovala s prosýpací šablonou, takže je to docela znát  :-) Na dortu je vyobrazený štír a nápis Scorpio  :-D O příštích máminých narozeninách bude obrázek snad vyvedenější  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama