Krémový okurkový salát

3. listopadu 2009 v 13:37 | Madla |  Salátové lupení
Mám moc ráda veškeré zelené lupení a v jednom ze svých minulých životů jsem asi musela být králík, protože den bez zeleniny si opravdu nedokážu představit ani jeden den.
Navíc docela silně ujíždím na česneku, a kdyby to nebyla opravdová gastronomická sebevražda, byla bych snad schopná jej nacpat i do pudingu. Takže když mi v porodnici vesele radili, abych se vyvarovala nadýmavých potravin (mezi něž patří i různé druhy salátů - například hlávkový, ledový, čínské zelí...) a aromatických potravin typu cibule a česnek...zalapala jsem jen nešťastně po dechu. Pár dnů jsem to bez česneku vydržela, ale pak se dostavil absťák. Prostě jsem si musela udělat něco s česnekem. Zkusila jsem zprvu česnek tepelně upravený...dítěti nevadil, tak jsem se vrhla i na čerstvý. jen jsem musela trošku šetřit s jeho množstvím a kupodivu to šlo.
Sice by už můj dech neodrazil nápor krvemilovných upírů, ale zato mohu komukoli dýchat nejen za krk, ale i do obličeje, aniž by to bylo považováno za společensky nepřijatelné.
Ale čenseku se prostě vzdát nedokážu.
Vy ano?

Pokud patříte mezi milovníky česneku, ale hledáte v jeho užívání jistou decentnost, zvolte tento jemně voňavý krémový salátek.

K jeho výrobě budeme potřebovat:

1 okurku hadovku, oloupanou a nahrubo nastrouhanou
1 kelímek zakysané smetany
podle chuti soli
podle chuti pepře (nejlépe bílého)
asi 2-3 rozmačkané stroužky česneku (záleží na velikosti stroužků a na vlastní chuti)

Nejprve si pomocí lisu na česnek rozmačkáme oloupané česnekové stroužky. Česnek nám půjde lépe oloupat, jestliže jej položíme na tvrdou podložku a silněji dlaní přitalčíme. Tlak vyvíjíme opatrně, necheme stroužky česneku rozdrtit vlastní pomocí, chceme jen uvolnit slupku svírající voňavě bílý poklad plný vitamínů a antibakteriálních látek.
Vrhneme se také na okurku, kterou zbavíme slupky a nahrubo nastrouháme. Okurku přemístíme do mísy, v níž budeme salát podávat, přidáme kelímek zakysané smetany, rozmačakný česnek, osolíme a opepříme, zamícháme a podáváme.

Směšně jedoduché, nadpozemsky dobré. Česnek kysanou smetanu příjemně ovoní a dodoá jí neodolatelný šmak.
A k čemu všemu je takový česnek dobrý? Víte, proč bychom mu měli dát šanci?
Tady je pár příkladů, proč si ke stolu pozvat tohoto aromatického přítele...
  • protože je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek
  • protože pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest
  • protože svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu
  • protože pomáhá při opakovaných angínách, u bolestí v krku nebo u hmatných uzlin
  • protože pozitivně ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév
  • protože pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak
  • protože zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky
  • protože pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve a v některých případech tak umožňuje snížit příjem inzulínu
  • protože hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla
  • protože jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama