Krůtí plátky pod balkánskou nadvládou

26. listopadu 2009 v 12:58 | Madla |  Maso hraje prim
Krůtí maso je moc zdravé a já jej mám velice ráda. A stejně tak mám i slabost pro různé sýry. A tak se jednoho dne stalo, že se mi v lednici nakupilo najednou příliš mnoho balkánského sýra, který nutně potřeboval zlikvidovat. A aby to byla likvidace příjemná a chutná, přihrála jsem mu do cesty krůtí plátky. i krůtí ňadra oplívají občas stejnou nevýhodou jako prsa kuřecí, totiž suchostí. Tentokrát se mi nechtělo máčet plátky v jogurtu, takže jsem je klasicky okořenila a udělala je jako přírodní řízky. Jenže to by bylo trošku nudné a já nudu jako partnera v kuchyni nechci, proto přišel ke slovu balkána pár dalších surovin.

Zajímá vás, co jsem potřebovala a co z toho vzniklo?

Pro dvě hladové osoby si nachystáme následující:

1 velké krůtí prso
oblíbené koření - já použila směs barevných pepřů
sůl
200 gramů balkánského sýra, na jemno nastrouhaného
2 papriky, nakrájené nadrobno (použila jsem žlutou a zelenou)
1 větší cibuli, nakrájenou nadrobno
2 vejce

Vezmeme si krůtí ňadérko přijatelné velikosti a rázným rozmachem nože z něj uděláme dvě porce. Krůtí prsa bývají velká, takže rozpůlení by neměl být problém. Maso z každé strany osolíme a okořeníme libovolným kořením. Dáme klasicky smažit na trošku oleje.
Zatímco se smaží, připravíme si peřinu z balkánského (či jiného oblíbeného) sýra. Do větší misky nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a taktéž nadrobno nakrájené papriky.

Zasypeme pěknou hromadou nastrouhaného balkánského sýra.

Ke směsi přiklepneme dvě vejce a vidličkou rozhňácáme na hustou kaši.
Ničím nesolíme ani nepepříme, balkán je slaný dost a dost.
Opečené maso přesuneme do vhodné nádoby na zapékání a celé neprodyšně přikryjeme sýrovou směsí. Asi deset minut zapékáme v troubě rozpálené na 200 stupňů až do doby, než povrch pěkně zezlátne a kuchyní se bude linout báječná vůně.
A teď už jen servírujeme a mlaskáme a odháníme hladové sousedy, kteří neodbytně buší na dveře, cože nám to tak dobrého doma voní.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. listopadu 2009 v 13:58 | Reagovat

To ale vypadá velmi lákavě :-). Balkánský sýr téměř nekupuji, mám raději jemnější fetu. Navíc nesnáším, když mi ho nakrájí na kousky na šopský salát - mám pocit jako bych jedla samotnou sůl :-!, ale použít balkán v podstatě místo soli mi přijde hodně zajímavé :-D a v kombinaci s paprikami to bude mňamka. Další kandidát na vyzkoušení :-).

2 Madla Madla | Web | 26. listopadu 2009 v 14:18 | Reagovat

coco-choc: U nás není feta takřka k dostání, ale myslím, že když nahradíš balkán fetou, tak se vůbec nic nestane  :-) Samotný balkán je moc slaný i na mě, ale tepelná úprava tuto jeho nepříjemnou vlastnost upraví do přijatelných mezí  :-D

3 Lenka Lenka | Web | 26. listopadu 2009 v 14:39 | Reagovat

Hmmmm... fakt dobrý! Já si maso sama pro sebe vařím málokdy, ale takovýhle plátek by se výtečně hodil na tabuli pro dva, kterou pravidelně pořádám... muž by byl nadšen! ;-)
Madlo, díky za spoustu inspirace, jaké se mi tu opět dostalo! :-)

4 TlusŤjoch TlusŤjoch | Web | 26. listopadu 2009 v 16:24 | Reagovat

Ta precizní dokumentace mne úplně fascinuje.
To pak člověk má chuť rozběhnout se do kuchyně a začít tvořit.

5 Madla Madla | Web | 26. listopadu 2009 v 19:13 | Reagovat

Lenka: Díky za chválu, moc si jí vážím. U nás to byla taky jen tabule pro dva, ačkoli se masa podávalo trošku více  :-) Ale prostě nešlo odolat. manžel je masový, z toho bych vegetariána neudělala. Jsem ráda, když máme bez masa tak dva tři dny v týdnu, být bez masa déle, to by byly protesty  :-D

6 Madla Madla | Web | 26. listopadu 2009 v 19:22 | Reagovat

TlusŤoch: No, postupem času se stalo, že se foťák zabydlel přímo v kuchyni a když ho náhodou nemám u sebe a vařím, tak jsem vyloženě nešťastná  :-) A proto tu ta fotodokumetace je, zachycuje bytostnou radost z tvorby  :-)

7 Eva* Eva* | Web | 26. listopadu 2009 v 19:49 | Reagovat

Tak tuhle mňamku bych si dala  :-P

8 Madla Madla | Web | 27. listopadu 2009 v 7:46 | Reagovat

To jsem ráda, že jsem se vám strefila do chuti  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama