Kynutá bábovka s hruškami, tvarohem a čokoládou

21. listopadu 2009 v 11:04 | Madla |  Sladké vábničky
Mám doma čtyři nádherné, ručně tvarované keramické bábovičky přímo do dlaně. Zatím jsem v nich pekla jen jednou a byla jsem moc a moc spokojená, takže jsem se nyní rozhodla, že mimo estetickou funkci budou formičky opět plnit svou funkci základní... a poslouží mi při pečení.
Čerstvé kynuté pečivo sice nemůžu, ale dokázala jsem se ovládnout a bábovičky si dát až druhý den, a byla to lahoda. Hrušky se mi zatím nepřejedly a jestli je máte rádi i vy, vyzkoušejte je s kynutým těstem. Chutného společníka bude hruškám dělat jemný chutný tvaroh a sladkou tečku doplní hořká čokoláda. Co víc si přát? Nemáte-li kouzelné malé bábovičky, naplňte hruškovou dobrotou třeba formičky na muffiny.

Váhu opět necháme stát někde v rohu, vezmeme si do ruky klasický hrnek čtvrtlitráček a začneme odměřovat ingredience na kynuté těsto:

1 hrnek polohrubé mouky
1/4 hrnku oleje
1 vejce
špetku soli
1/2 kostky kvasnic
1/2 hrnku teplého mléka
1 lžičku cukru

dále budeme potřebovat:
1 vaničku měkkého tvarohu
podle chuti cukr
4 pevné zralé hrušky, nakrájené na jemno
1/2 tabulky hořksé čokolády, najemno nastrouhané


Nejprve si klasicky připravíme kvásek. Určitě víte jak na něj, al eraději připomenu základní pravidla pro vznik nádherného kvásku, který je základem pro nadýchané kynuté těsto.
Ohřejeme si mléko a strčíme do něj prst. Ten by měl být pokud možno čistý. Je-li mléko ještě studené, přihřejeme jej, jestli jsme se opařili, strčíme prst pod prosud studené tekoucí vody a případně vyhledáme lékařské ošetření. V obou dvou případech mléko do kvásku nepoužíváme, nic by nám totiž nevzešlo.
Je-li mléko příjemně teplé, vlijeme jej do kastrůlku či větší misky, přimícháme lžičku cukru a asi dvě lžíce mouky, zamícháme a rozdrobíme půlku kostky droždí. V takto oslazeném mléce s přídavkem mouky se bude bakteriím mléčného kvašení krásně dařit a odmění se nám pěkným kváskem. Nádobu s kváskem dáme tak na půl hodiny odpočinout na teplé místo. Já ji dávám v chladných dnech na teplé topení, v létě zase třeba na vyhřátý okenní parapet.

Než začnou bakterie pracovat a vytvořit správný kvásek, přesijeme si do velké mísy polohrubou mouku. Přesýváme ne proto, že nemáme zrovna co dělat, ale proto, aby bylo těsto krásně kypré a nadýchané. Mouku jemně osolíme, přidáme čtvrt hrnku oleje, vrazíme tam jedno vejce a pěkně vykynutý kvásek.

Vše spočátku mícháme vařečkou, až se těsto spojí. Poté vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a pustíme se do ruční práce. Na tuto práci nepotřebujeme manuální zručnost, bude se nám hodit spíše síla fyzická. je to vlastně taková velmi levná obdoba posilovny. Těsto pěkně hněteme a podle potřeby podsypáváme moukou až nám vznikne krásně kyprý bochánek, kteý se nelepí na ruce, ani na pracovní plochu a jsou v něm krásné vzduchové bublinky.
Ten přemísítme nazpět do mísy, přikryjeme třeba utěrkou a dáme zase na teplé místo, tentokráte na delší dobu, stačí tak dvě hodinky. Máme-li těsto správně uhnětené, mělo by zdvojnásobit svůj objem.


Zatímco nám těsto kyne, nakrájíme si najemno čtyři pevné zralé hrušky, do vhodné misky si vyklopíme tvaroh z vaničky, osladíme jej podle chuti a pěkně dohladka umícháme. Na jemném struhadle si nastrouháme hořkou čokoládu (stačí i ta na vaření). Strouhat nám půjde lépe, když bude čokoláda ztuhlá, nejlepší bude se tedy pustit do práce ve chvíli, kdy ji vytahujeme z lednice. Na strouhání čokolády je nejlepší právě to, že se pěkně rozpouští a my si můžeme oblizovat ulepené prstíky. To je něco nejen pro děti...
Tentokrát si nebudeme chtít ulehčit práci a hrušky raději nastrouhat, pustily by totiž příliš moc tekutiny a to by dělalo neplechu.
Také si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Tak, těsto nám vykynulo, teď si ho pěkně rozdělíme na tolik částí, kolik máme formiček. Každý kousek těsta vyválíme do podoby plátu, silného asi 2-3 mm. Na kaýždý takto uválený plát lžící navršíme tvaroh.
Na tvarohovou vrstvu přidáme nadrobno nakrájené hrušky.
A celek dotvoříme posypáním nastrouhanou čokoládou.

Každý plát těsta zavineme jako štrůdl

a hezky je vložíme do připravených formiček. Máme-li formičky kermaické nebo nerezové, nezapomene je pořádně vymazat a vysypat.
naplněné formičky vložíme do trouby rozpálené na 200 stupňů a necháme je v ohnivé výhni zhruba 20 až třicet mintu. Záleží na velikosti formiček a "propečenosti" trouby. Upečené formičky vyjmeme z výhně ohnivé a necháme je chvíli stydnout.
Poté krásně upečené bábovičky vyklopíme a těšíme se na jejich sladký obsah.
Povrch jemně poprášíme cukrovou peřinkou.


a jíme a jíme a jíme.. až nezbyde ani ždibíček.
Kocháme se náplní.

Pohled zhůry též není k zahození.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zdenka Zdenka | E-mail | 23. listopadu 2009 v 22:32 | Reagovat

Tak tahle dobrota bude v sobotu na našem stole  :-D Vždycky se sem chodím kochat večer nebo v noci a potom mám chutě , že nemůžu ani spát  :-? Bohužel ale nemám malé bábovičky, tak snad nic nepokazím když tu mňamku upeču "a lá štrůdl "

2 Madla Madla | Web | 24. listopadu 2009 v 7:57 | Reagovat

Tak to jsem moc ráda, že jsem vás navnadila  :-) Chození po foodblozích a následné chutě moc dobře znám, ale nikdy mi to nedá a pak slintám jako Pavlovův pes  :-D Určitě se nic nestane, když to upečete jako štrůdl, navíc rychlejší to bude s listovým těstem (nevím, jestli by se kynuté moc neotevíralo, štrůdl jsem z něj ještě nedělala). Tak přeju, ať se podaří.

3 Natty Natty | Web | 24. listopadu 2009 v 16:16 | Reagovat

Ahojky Madlo, klidně zase přijď, mám ráda děvčata, která ráda vaří, pečou a ráda se podělí o své "mňamky" - jinak klidně jde zabalit závin z kynutého těsta, okraje se šoupnou dolů a navrchu bude hlaďoučký štrůdlík  :-D pěkný den a dobrou chuť.

4 Zdenka Zdenka | E-mail | 24. listopadu 2009 v 21:55 | Reagovat

[2]: Zkusím to i z kynutého těsta a potom Vám dám vědět jak to dopadlo , už teď se těšíííím  :-D

5 Zdenka Zdenka | E-mail | 29. listopadu 2009 v 23:14 | Reagovat

Takže už je upečeno a sněděno  :-D Původně jsem chtěla použít listové těsto, ale jaksi nebylo  :-? tak jsem uplácala univerzální ( 100% tuk, hladká mouka , voda , šťastné biožloutky - slepičky opět nesou  :-) )a musím konstatovat, že to byla neskutečná mňamka  :-D dokonce i po estetické stránce, ale než jsem vše stihla zdokumentovat , ochutnávání se zvrtlo a plech byl prázdný  8-O Díky moc za báječnou inspiraci , určitě se budu vracet a nechám se inspirovat víc a víc  :-)

6 Madla Madla | Web | 30. listopadu 2009 v 7:28 | Reagovat

Zdenka: Tak to jsem moc ráda, že se ochutnávka "zvrhla" a že měl váš hruškový štrůdl úspěch  :-)

7 mates mates | Web | 20. června 2015 v 22:40 | Reagovat

oveerena pujcka na smenku kladno O_O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama