Milostný trojúhelník s brambory, jablíčky a česnekem

19. listopadu 2009 v 20:27 | Madla |  Přílohy a omáčky všelijaké
Má domácnost ujíždí na ovocné vlně. Opojné aroma hrušek a jablek se pomalu zabydluje ve všech koutech a já jej nevyháním. Naopak, moc ráda si jej vychutnám i v netušenýcch kombinacích. Třeba v té s brambory a česnekem. V takovémto milostném trojúhelníku to neskřípe, všechny suroviny spolu krásně ladí a ovoněné troškou rozmarýnu a másla vytváří úžasnou filharmonii chutí.
Nevěříte? Vyzkoušejte

Třeba jako zajímavou přílohu k masu či rybě, nebo jen tak, ke sklence dobrého vína. A mohu potvrdit, že spojení brambor, jablíček a česneku je vysoce návykové.

Pokud máte chuť pustit se do této netradiční přílohy, nachystejte si následujících pár ingrediencí. Určitě nebudete muset ani do obchodu, protože všechno objevíte ve sklepě či ve spíži.

Pro dvě hladové osoby si nachystáme:

6 středních brambor, omytých a nakrájených na půlcentimetrové plátky
2 větší jablka a nakrájená na větší kusy
libovolný počet oloupaných stroužků česneku (já použila půlku palice)
1 lžičku rozmarýnu
2 silnější plátky másla

Není k jídlu, ale dobře poslouží:

dva velké čtverce alobalu


A teď se pustíme do té parády. Rozpálíme si troubu na 200 stupňů a klidně i o krapet více. Pořádně odrbeme brambory a nakrájíme je zhruba na půlcentimetrové plátky. Omytým jablíčkům vyjmeme jádřince a jablka nakrájíme na čtvrtky, čtvrtky přepůlíme a nakrájíme na větší kusy. Přihodíme do mísy k bramborovým plátkům. Oloupeme také česnek a každý stroužek pěkně přidáme k jablkům a bramborům.

A máme takřka hotovo. Teď jen něžně okořeníme lžičkou rozmarýnu a nakrájíme si dva silnější pltáky másla (je-li nás víc, přizpůsobíme počet plátků počtu strávníků). Komu v receptuře chybí obligátní sůl, tak vězte, že to není chyba, jablíčka pustí dostatek opojné šťávy, rozmarýn se postará nejen o vůni a sůl není jaksi třeba. Komu bude přeci jen chybět slanost, dosolí si na talíři. Já sůl vůbec nepotřebovala a přesto mohu s klidným svědomím prohlásit, že to byla mana nebeská.

Ustřihneme si dostatečně velký kus alobalu tak, aby se nám do něj pohodlně vešla pořádná kupička voňavé lahody. Až kupičku uděláme, nezapomene na ni dát pěkný plátek másla.
Pěkně ze všech stran zabalíme, aby ani kapka neunikla. Upěchovaný balíček vložíme do trouby, kterou jsem si rozpálili na 200 stupňů a pečeme zhruba 40 až 45 minut. Brambory a jablíčka krásně změknou, česnek zvláční a ztratí svou štiplavost, celek ovoní rozmarýn a zjemní máslo. neskutečná lahoda a přitom stačí jen málo.
U nás se tato dobrota jedla k večeři jen tak samotná, příští den jsem ji pro velký úspěch zopakovala a skvělým souputníkem jí byl šťavnatý plátek kuřecího masa v jogurtu.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. listopadu 2009 v 21:32 | Reagovat

To máme ale krásnou milostnou aférku :-D, hned bych si dala. Opět děkuji za originální tip na přílohu. Zítra vyzkouším(mám předpřipravené vločkové karbanátky). To bude mňamka :-)

2 Madla Madla | Web | 20. listopadu 2009 v 7:35 | Reagovat

Tak doufám, že bude chutnat  :-) u nás byl teda úspěch obrovský. Ale nevím, jak to půjde v remosce, to nemám vyzkoušené.

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. listopadu 2009 v 8:30 | Reagovat

[2]: To já sice také ne, ale jiná možnost není, takže to prostě půjde :-D.  

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. listopadu 2009 v 8:21 | Reagovat

Včera jsem vyzkoušela takto připravené brambůrky, a to s úspěchem :-). Jen jsem nepoužila rozmarýn, neboť jsme měli karbanátky, do kterých dávám hodně majoránky, tak jsem nechtěla, aby se mi oběd "umlátil" :-D. Obsah balíčku u nás ale potřeboval dosolit (a to moc nesolíme), asi že jsem nepoužila bylinku anebo že jablka hodně sladká ;-). V nejbližší době si alespoň tento způsob přípravy střihnu znovu, neboť je absolutně bez práce, a to se počítá, ne :-D?

5 Madla Madla | Web | 22. listopadu 2009 v 14:41 | Reagovat

Tak to jsem ráda, že vám chutnalo. Bez rozmarýnu je určitě dosolení třeba, ono možná i s rozmarýnem, ale vždycky je lepší, kdž si každý svou porci dosolí sám. Tak jsem moc ráda, že se příloha ujala, je vážně chutná a takřka bezpracná (jen to krájení  :-) )

6 Lenka Lenka | Web | 26. listopadu 2009 v 14:36 | Reagovat

Tohle je fakt dobrý nápad! Také vyzkouším a uvidíme!

7 Madla Madla | Web | 27. listopadu 2009 v 7:55 | Reagovat

Lenka: Jsem ráda, že jsem polechtala tvé chuťové pohárky a přeju, ať ti chutná  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama