Něžná sýrová pomazánka s hruškami

20. listopadu 2009 v 18:19 | Madla |  Pomazánky
Hrušek už ve sklepě pomalu ubývá a protože pokusy zkřížit hrušky s masem dopadly na výtečnou, pokusila jsem se o experiment podobného rázu. Hlavní roli v něm hrál opět sýr. ten si s hruškami skvěle rozumí. Ale tentokráte to nebyl sýr s modrou plísní, nyní dostal šanci zazářit jeho kolega s bílou plísnovou slupkou a krémovitým tělem - můj oblíbenec Camember. Zdatně mu sekundovaly již zmíněné hrušky, bez nichž bude pokusnictví v mé kuchyni o mnoho smutnější. O soudržnost se postaral tvaroh ve vaničce. Překvapila mě jemnost a sametová hebkost pomazánky s ovocnými dozvuky hrušek a výraznou chutí sýra. Já jsem pouze takřka neznatelně osolila a jen náznakově opepřila a s výslednou jemností jsem byla nadmíru spokojená. To se však nedalo říct o mém muži - výsledná kompozice mu přišla fádní a nevýrazná, k chuti by mu prospěl spíše česnek. tn by ovšem celkovou chuť rušil a proto přikládám jen malé poznamenání, že pokud máte příliš propálené jazýčky, nebude jemná pomazánka pro vás to pravé.

Ale těm, kteří chtějí jemnou pomazánku vyzkoušet, doporučuji zásobit se těmito surovinami:

2 pevné a zralé hrušky, nakrájené na velejemně
1 camember, najemno nastrouhaný
1 tvaroh ve vaničce
kapka citronové šťávy
špetka soli a pepře

A jak na to? Zvládne to i Pat a Mat, tak co byste se o přípravu nepokusili i vy. Do misky nebo hlubokého talířku přidáme na jemno nakrájené hrušky, které jsme před tím zakáply citronovou šťávou (nezhnědnou nám).

K nim vyklopíme tvaroh z vaničky.

Přidáme na jemno nastrouhaný camember. Bude toho pěkný kopec, ale bázeň nechme stranou, to se hravě zvládne.

Vše smícháme vidličkou a je to.

Nejlépe chutná na tamvém chlebu nebo na čerstvé bagetce, ozdobené zelenou bylinkou a polovinou vlašského ořechu. Ořechy jsem sice měla, ale už nebyl čas je louskat. A zelenému lupení je po reorganizaci balkónu už také ámen. Ale i tak jsem si velcie pochutnala.

Pouze přidám pár poznámek k přípravě: Snažte se odolat pokušení hrušky nastrouhat, pustily by příliš mnoho šťávy a ta by pomazánku rozředila, což by byla velká škoda. Strouhat camember na jemném struhadle je dřina, ale jde to. Jde to lépe, když je ještě studený, tedy záhy po vytažený z lednice.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 20. listopadu 2009 v 20:10 | Reagovat

Á, tak tudy vede má cesta k hruškám. Teď si kápla i na mou hruškou strunu. No, mám toho na víkend od tebe dost - zítra k vločkovým karbanátkům brambory s jablky a možná střihnu pomazánku rovnou k večeři :-). A co bude dál?

2 Madla Madla | Web | 21. listopadu 2009 v 11:07 | Reagovat

hrušky vybízí k inspiraci. Nikdy bych netušila, že tak "obyčejné" ovoce v sobě skrývá tolik zajímavých kombinací. Hrušky jsou fajn také zabalené v alobalu a pokryté plátky plísňového sýra. To by mohla být také voda na tvůj vegetariánský mlýn  :-D

3 Lenka Lenka | Web | 26. listopadu 2009 v 14:34 | Reagovat

Tak tenhle recept se mi hoooodně líbí! Připomíná mi to můj oblíbený ovocno-sýrový salátek! Až jsem na něj dostala chuť, tak nezbývá než zkontrolovat zásoby v ledničce! :-)

4 Madla Madla | Web | 27. listopadu 2009 v 7:49 | Reagovat

Lenka: Jestli máš ráda kombinace sýra s ovocem, tak tahle pomazánka ti bude určitě chutnat  :-) A s receptem na ovocno-sýrový salátek se pochlub, nenchávej si jej pro sebe  :-)

5 Monika Monika | Web | 6. listopadu 2010 v 17:02 | Reagovat

Občas docela ujíždím na sýrovo česnekové pomazánce( strouhaný sýr, česnek a majonéza) a na to si dátt hroznové víno nebo švěstičku...a dneska jsem se rozhodla, že si ukuchtím i tuto ovocno-sýrovou variaci :-)

6 Madla Madla | Web | 7. listopadu 2010 v 13:07 | Reagovat

Monika: Sýrovo-česneková pomazánka je svkělá, také ji často dělám, ovšem místo majonézy dávám měkký tvaroh a s ovocem vážně nemá chybu. Tak jsem moc zvědavá, zda vám bude chutnat i tato jemná ovocně sýrová verze :-)

7 šárka šárka | E-mail | 10. dubna 2013 v 23:16 | Reagovat

Hrušky bohužel nemám.Tvarohu a camebertu dost,co jablíčka,šlo by to? ;-)

8 Madla Madla | E-mail | Web | 13. dubna 2013 v 19:46 | Reagovat

šárka: Vyzkoušet můžete, ale za výsledek neručím, já vyzkoušela jen s hruškami, které se ke camemberu skvěle hodí. Kdyžtak dejte vědět, jak vám jablíčková varianta chutnala!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama