Pangasius na másle

2. listopadu 2009 v 12:01 | Madla |  Rybky nejen mořské
Má vášeň pro rybku jménem Pangasius hypophthalmus je opravdu silná. Ale jestliže nesdílíte mé nadšení pro sumečka žraločího (což je jeho český název), můžete filtáka pangasia nahradit klidně jinou bělomasou rybkou.
Rybám sluší jedoduchost a já vám nabízím lehoučký recept, jež dá působivě vyniknout jemnému rybímu masu a něžně jej obleče do závoje z bylinkovo-máslové vůně.
Převážně tímto způsobem připravovala ze začátku moje maminka pstruha. Ale když objevila pangasia, stala se jeho velkým fandou a tak nebohý sumeček žraločí končí na mém i jejím talíři mnohem častěji a postupně vytlačuje všechny rybky, na níž jsme si do jeho objevu vcelku vesele pochutnávali.
Možná je to škoda a je pravdou, že takového čerstvého lososa bych si dala ráda, jenže kde v české, potažmo moravské kotlině najít čerstvého lososa, který se ještě před pár hodinami mrskal vesele v proudech peřejí. Než riskovat blitzkrieg, v němž budou má střeva hrát roli Československa, raději sáhnu do mrazáku a vylovím si pěkná filátka mého oblíbence pangasia. Čerstvý tymián jsem naštěstí včas uchránila před prvními mimořádně brzy se vyskytujícími mrazíky, bazalku jsem včas zamrazila, takže se můžu okamžitě pustit do přípravy, než díky své chuťové paměti zaslintám klávesnici tak, že se bude podobat bažinám rozvodněného Nilu.

Máte-li rádi jemnou chuť ryb, nechte se zlákat a kupte si či obstarejte následujcícíh pár ingrediencí:

pár plátků másla (pro dvě osoby používám necelou čtvrtku kostky)
filety pangasia (či jiné oblíbené bělomasé ryby s pevným masem) podle poštu strávníků
čerstvý tymián (v nouzi poslouží sušený)
hrst čestvé bazalky (v nouzi sáhneme po mražené či sušené), nasekané narhubo
trošku soli
trošku bílého pepře
pár kapek citronové šťávy (s limetkovou také neuděláme chybu)

Jak jednoduché a jak excelentní...
Pár hodin před tím, než chceme rybku podávat, ji vytáhneme z ledového sevření mrazáku, opláchneme pod tekoucí vodou a decentně postříkáme pár kapkami citronové či limetkové šťávy a necháme v lednici pár hodin marinovat. Já nechávám klidně přes noc.
Až přijde čas oběda, vyjmeme rybku z lednice, slijeme nadbytečnou vodu, filetky jemně osolíme a opepříme bílým pepřem.


A do hry zapojíme též pánev. Tu na vaření.
Rozpálíme si pod ní tak, jak jsme zvyklí a na pánev poklademe pár plátků másla. Necháme rozpouštět a do rozpouštějícího se másla vložíme osolenou a opepřenou rybku.
Zasypeme čerstvými či sušenými bylinkami a necháváme se očarovávat omamnou vůní vznášející se nad pánví. Ve svém snění se nenecháváme příliš unášet, abychom nebohou rybku nevysušili. Z jedné strany jí bude stačit tak pět až sedm minut, načež ji šikovně obrátíme a chvilku dopečeme ze strany druhé. Nezapomínáme, že ryba se nemá rozpadat, má být stále pěkně pevná, jen tak bude chuťový zážitek dokonalý.
No a teď už jen servírujeme, máslo s bylinkami nalijeme buď na rybku nebo na libovolnou přílohu, ozdobíme bylinkami a se smysli vybičovanými k zbláznění usedáme k talíři a libujeme si v libovém mase jemné rybky.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | Web | 3. listopadu 2009 v 13:20 | Reagovat

Český název pangase mi dosud znám nebyl, každopádně tuhle rybu si snad musí zamilovat každý. Neznám lepší! :-)
A ta Tvá úprava se mi, Madli, moc líbí! ;-)

2 Madla Madla | Web | 4. listopadu 2009 v 12:30 | Reagovat

díky za chválu, prostě v jedoduchosti je krása  :-)

3 Verisca Verisca | 23. srpna 2012 v 13:39 | Reagovat

Diky za uzasny recept, je to vynikajici mela jsem strach z timianu ale je to UZASNE! Pangase doma milujeme ale jime ho vetcinou zapeceneho v troube s kapii, hermelinem a zaliteho smetanou. Tohle budu doma delat casteji!

4 Verisca Verisca | 23. srpna 2012 v 13:40 | Reagovat

*Tymianu:D

5 Madla Madla | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 20:20 | Reagovat

Verisca: Udělala jste mi ohromnou radost! Já tymiánovou vůni miluju a v kombinaci s kvalitním máslem nemá žádná rybka prostě chybu.:-)

6 mopsy mopsy | Web | 17. června 2015 v 16:35 | Reagovat

Prosím!=) O_O

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama