Rizoto pro každou troubu :-)

26. listopadu 2009 v 8:45 | Madla |  Přílohy a omáčky všelijaké
Tedy rizoto, které zvládne i opravdový kuchařský analfabet. Podobně připravenou rýži nám v dětství dělala maminka a ta měla svůj malý fígl. Polouvařenou rýži dávala pod peřinu, kde pěkně došla. A když se chystalo k obědu, máma nadzvedla peřinu a před našimi uažslými zraky servírvoala horkou chutnou rýži. Se sestrou nám vydržela představa peřiny pečící rýži docela dlouho
Takže touto vzpomínkovou přílohou vám zvu na exkurz do mého dětství.
Samozřejmě, že to není pravé rizoto a italská mamma by mě za doprovdu mnoha zvučných nadávek hnala nejen přes práh svého domu, ale je to spíše taková z nouze ctnost, když se vám nepodaří sehnat tu správnou rýži na rizoto. Na rizoto se nejlépe hodí rýže Arborio, tu jsem však v našem malém městečku nesehnala. Ač jsem měla nohy takřka ušlapány a všechny regály prošmejděny, tu správnou rýži ne a ne najít. Dokonce byl problém najít vůbec nějakou jinou rýži než "klasickou" ve varných sáčcích. Prostě po ní není poptávka, takže logicky vázne i nabídka . Což mě docela rozesmutnilo. Ale snad se štěstí časem unaví a sedne i na vola a já konečně najdu vytoužený a správný typ rýže na to pravé a nefalšované italské rizoto...

Už přestávám se stížnostmi a pojďme raději vařit. Na rizoto pro čtyři osoby budeme potřebovat:

trošku oleje
1 větší cibuli, nakrájenou nadrobno
3 stroužky česneku, nakrájené nahrubo
1 hrnek kvalitní dlouhozrnné rýže (varné sáčky zavrhneme)
2 hrnky horké vody
kostku zeleninového bujónu (nejlépe v BIO kvalitě)

nejprve otočíme těmi správnými knoflíky na naší troubě tak, aby se nám mrška rozehřála na 200 stupňů. Zatímco se trouba chystá plnit své základní poslání, nakrájíme si nadrobno cibulku a nahrubo česnek. Vše před samotnou přípravou samozřejmě vysvlékneme ze slupek
Vezmeme si vhodný pekáček nebo zapékací nádobu s poklicí a do připraveného pekáčku či zapékací misky kápneme trošku oleje. Poklici si zatím dáme stranou, její chvíle slávy ještě přijde. Pěkně jej rozlejeme po celé ploše, vložíme do trouby a necháme v ní tak dlouho, dokud se olej nezačne pěkně ohřívat. Na horký olej pak nasypeme najemno nakrájenou cibuli a nahrubo nakrájený česnek a vložíme opět do trouby.

Až nám cibulka pěkně zesklovatí, přisypeme k ní hrnek rýže a pěkně promícháme, tak aby se všechna zrna krásně obalila tukem s cibulkou a česnekem.

Opět vložíme do trouby a tak deset minut pečeme nasucho, občas prohrábneme vařečkou, aby se náhdoou nikde nic nepřichytlo. Rýže nám začne krásně oříškově vonět a tak k ní přilijeme dva hrnky vody a přihodíme bujónovou kostku. Lepší by bylo zalít samozřejmě předem připraveným bujónem, na to ale bohužel nebyl čas .

A teď přijde čas na poklici. Tou celý výtvor zaklopíme a všechno to pěkně vrazíme do trouby. Tak za pět mintu rýží promícháme a ujistíme se, že se bujónová kostka pěkně rozpustila a rozptýlila do tekutiny s rýží. A teď už si rýže nemusíme tak půl hodinky všímat, všechno za nás odpracuje trouba. Po půl hodině zkontrolujeme, zda je rýže měkká a voda odpařená. Když je rýže ještě trošku tvrdá, přilijeme případně trošku vody a necháme ještě pod poklicí dusit v troubě.
Takto připravená rýže by měla být krásně kyprá, šťavnatá a chutná.

Já ji servírovala ke krůtím plátkům pod balkánskou nadvládou .

Velice chutnala i manželovi, který jinak rýži docela odmítá.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. listopadu 2009 v 9:47 | Reagovat

Takto připravenou rýži znám. Samozřejmě ze svých dětských let. Ale dobré vzpomínky na ni nemám, neboť ji mamka musela "vylepšit" o lunchmeat (či jiné nechutné konzervy), hodně cibule (ani jako dospělá ji neocením, což jako dítě) a kmín (společně s koprem je v nemilosti :-!). I když bez "příkras" nevypadá takto připravená rýže vůbec špatně :-D. A co to masíčko? To bude až příště, že :-)?
PS: já zase věřila na knedlíky vařené v posteli...  ;-) - babiččina specialita :-).

2 Madla Madla | Web | 26. listopadu 2009 v 9:59 | Reagovat

Tak to se ti nedivím, že rýže s lunchmeotem a kmínem tě nijak neoslovila. Takové "jídlo" si opravdu představit nedokážu  :-! a dokonce ho servírvoat dětem... Uff. Mi takto připrravenou rýži většinou dostali s vařeným kuřecím masíčkem a se spoustou zeleniny, ož vůbec nebylo špatné. Není to sice žádný gurmánský zázrak, ale jako připomínku dětství a z nouze ctnost si tuto rýži občas uvařím..teda vlastně upeču  :-)

3 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | Web | 26. listopadu 2009 v 11:07 | Reagovat

Taky mám takhle připravenou rýži ráda...

4 cajovnaprozeny cajovnaprozeny | Web | 26. listopadu 2009 v 11:08 | Reagovat

[1]: nemáme stejnou mámu???

Já s obracejícím se žaludkem vzpominám na "rychlé rizoto", které bylo většinou z rozmatlané rýže, trochu nakrájených prohřátých buřtů a cibule....

5 Jarka Jarka | Web | 26. listopadu 2009 v 12:02 | Reagovat

Taky jsem dřív takto připravovala rýži (bez česneku), ale teď jsem si to zjednodušila a kupuji tu ve varných sáčcích, takže úspěšně zvyšuji tu poptávku! Jinak rýži miluji až čekám, že se jednoho rána probudím se šikmýma očima. [:tired:]  :D

6 Madla Madla | Web | 26. listopadu 2009 v 19:27 | Reagovat

cajovnaprozeny: Samozřejmě není nad klasicky připravené pravé italské rizoto, ale takto připravená rýže pro mě voní dětstvím. Tak jsem ráda, že jsme na stejné vlně  :-)

7 Madla Madla | Web | 26. listopadu 2009 v 19:29 | Reagovat

Jarka: Rýži ve varných sáčcích nějak nemůžu přijít na chuť. Když už ji mám náhodou doma, tak sáček stejně rozstřihnu a rýži vysypu.  :-D Je to prostě taková má úchylka  :-) A musím říct, že mě docela mrzí, že nemůžu sehnat kvlaitní rýži na rizoto  :-(

8 Jiřík Jiřík | Web | 28. ledna 2013 v 13:52 | Reagovat

rizot už jsem dělal mraky, ale tenhle recept se u nás doma chyl nejvíc. možná to je tím, že jsme rodina šafránkova :D

http://www.tradicnirecepty.cz/hlavni-chody/recept-safranove-rizoto/

9 Madla Madla | E-mail | Web | 28. ledna 2013 v 19:52 | Reagovat

Jiřík: To musí být dobrota! Až budu mít v ruce pravý nefalšovaný šafrán, určitě ji připravím, vypadá úžasně!

10 Denyjel Denyjel | 30. května 2014 v 11:17 | Reagovat

Výborné, zrovna to jdu dělat, podruhé :))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama