Rustikální rybka v balíčku

10. listopadu 2009 v 11:03 | Madla |  Rybky nejen mořské
Mám moc ráda ryby a má vášeň pro pangasia se stala až posedlostí. A nemine týden, aby k nám na talíř nepřiplavala alespoň jedna porce této chutné rybky. Ale ne všichni dokáží ocenit chutné a křehké rybí maso. Pro chronické nerybovače je vhodná následující úprava ryby, kterou jsem s velikým úspěchem servírovala v neděli. Jejím nesporným kladem je také fakt, že se rybka peče přímo s přílohou, pěkně v jednom balíčku.
Příprava je velice jednoduchá, nejsložitější na celém procesu je jen loupání a krájení potřebných ingrediencí. Ale za krájecí námahu budete odměněni rybkou s plnou masovou chutí.
nemáte-li v oblibě pangasia, který v poslední době získává špatnou pověst, dosaďte si na jeho místo rybku jinou - třeba tresčí filátko.

Tak, dítě mi usnulo, mám tedy chvíli čas na popsání nezbytných surovin a kroků vedoucích k báječné rybí laskomině.

Pro dvě osoby budeme potřebovat následující:
1 větší filetu pangasia (pro dva stačí přepůlit jednu filetu)
6 větších pevných žampionů, nakrájených na plátky
2 střední cibule, nakrájené na plátky
6 středních brambor, nakrájených na plátky
100 gramů slaniny, nakrájené na proužky
2 lžičky hrubé soli
1 lžíci kmínu
1 lžíci sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky sladké papriky
špetku soli
špetku pálivé papriky

Není k jídlu, ale je potřeba:
4 čtverce alobalu

Včas zalovíme v mrazáku a vtáhneme si třeba jednu větší filetu z pangasia. Máme-li velký hlad, nebo se nechceme o svůj kus ryby dělit, vyndáme raději filety dvě. Přichystaná rybí filátka opláchneme pdo tekoucí horkou vodou a šoupenem je zpátky do lednice, ať nám úplně rozrazí. nebudou pak mít náladu na bodu mrazu a budou přístupnější a povolnější k námi zvolené kuchyňské úpravě.
Mrazuprosté a odpočinuté rybky vyndáme z chaldu lednice a oblečeme je do kořeněného kabátku.
Z každé strany je decentně osolíme a také okmánujeme drceným kmínem, mletým pepřem a sladkou a pálivou paprikou.

A teď si nabrousíme nože a vrhneme se do krájecícho maratonu. Nechcou-li se nám loupat brambory, není to žádná hanba, jen je musíme pečlivě odrbat od hlíny. Omyté brambory přepůlíme a nakrájíme na půlplátky zhruba půlcentimetrové a vhodíme do velké mísy.
Přidáme k nim oloupané a na čtvrtky nakrájené žampiony.
K žampionům přihodíme oloupané a na půlkolečka nakrájené cibule.
Přihodíme na proužky nakrájenou kvalitní slaninu. Já ke směsi přihodila ještě kousek šunky a malý zbytek uzeného.
V míse už máme vše potřebné, takže neleníme a celek pěkně zasypeme kořením. Bez milosti okořeníme lžící celého kmínu, lžící sladké papriky, šmrnc tomu dodáme půl lžičkou papriky pálivé a osolíme dvěma lžičkami soli. Nejlépe poslouží mořská sůl hrubozrnná, nemáte-li ji, neplačte a nermuťte se a použijte prostě tu sůl, která vaší kuchyň momentálně obývá.
Výslednou směs zkropíme dvěma lžícemi oleje jako kněz žehnající dítěti a pořádně, nejlépe rukama, promícháme.
A teď si vezmeme alobal, nastříháme si z něj čtyři velké čtverce. Dva čtverce dáme stranou, ty zatím nebudeme potřebovat (oslouží nám až později jako pojistka proti vytečení obsahu).
Na zbylé dva čtverce rozložíme kopeček směsi.
Na něj položíme půlku okořeněného filátka.

A zasypeme dalším kopečkem kořeněné bramborové směsi.
Takto schovanou rybku úhledně zabalíme do alobalového čtverce. Jako záchranu použijeme i druhý čtverec alobalu. Pěkně utemujeme, aby nám nikde nic nekoukalo a aby nám nemohly vytékat chutné šťávy.
Úhledný balíček vložíme do trouby, kterou jsme si rozpálili na 200 stupňů a pečeme třičtvrtě hodiny.
Po upečení celý balíček opatrně přemísítme na talíř (pozor, alobal je horký). A na talíři rozděláme.Dáváme si pozor na unikající páru, která se v balíčku nahromadila, je opravdu horká.

Brambory nám krásně změkly, všechny chutě a vůně se propojily a vytvořily nebývale chutný celek, kterým vezme za vděk i zapřisáhlý nepojídač ryb. Proces odhalování pangasia zachycen nebyl, jen se foukalo (jídlo je opravdu horké, radím pár chvil před jeho konzumací posečkat než horké páry zcela odvanou) a hodovalo.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 11. listopadu 2009 v 9:20 | Reagovat

Hezké, všechny ingredience mám doma a navíc (!), snažím se o vyvážené, nízkokalorické večeře.
"Hádej, co přijde na večeři?"

2 Madla Madla | Web | 11. listopadu 2009 v 9:59 | Reagovat

Jé, to jsem moc ráda, že jsem se ti strefila do chuti a do surovin  :-)
Tak ať chutná!

3 Renata Renata | Web | 11. listopadu 2009 v 10:59 | Reagovat

To je zajímavá kombinace, kdysi jsmem doma dělali jablka s kuřetem a to mi teda vůůůbec nechutnalo.
S rybou je to lepší? Přišlo mi, že chuť jablek je příliš výrazná a ovocná a to mi k masu nesedělo.
Každopádně je to dobrý nápad, právě mi pangasium překáží v mrazáku...a jablíčka taky někde máme... :-?

4 Madla Madla | Web | 11. listopadu 2009 v 13:35 | Reagovat

Renata: Jablíčka v receptu vůbec nejsou, ve směsi jsou pouze brambory (máme brambory s červenou slupkou, to vás možná zmátlo), žampiony, cibule a slanina. K rybě by ta ovocná chuť asi taky příliš nešla. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama