Sametově jemná špenátová polévka s bramborovou kaší

7. listopadu 2009 v 6:58 | Madla |  Z polévkové mísy
Mám moc ráda špenát a dokonce mi jej nezošklivila ani školní jídelna. I když verzi mé babičky, která do špenátu přidávala kousky špeku, jsem v dětství nesnášela a i teď by můj žlučník asi vzal jen při tom pohledu nohy na ramena. Ale jemný špenát s trochou hříšně dobré smetany, jemně okořeněný muškátovým oříškem...jó to je rajská hudba pro mé uši.
Stejně tak mám moc ráda i bramborovou kaši. Ne ten nesmysl v prášku, který bramboru neviděl ani z letadla, ale krásně poctivou bramborovou kaši s máslem a teplým mlékem, rozmačkanou do sametově jemné hebkosti. Byla bych schopná jíst ji jen tak, bez přílohy.
A protože ráda vařím to, co chutná mě a mým blízkým, občas se stane, že i toho dobrého zbyde trošku přespříliš. Stejně tak se stalo i u nás doma. Jako přílohu ke kotletkám jsem připravovala bramborovou kaši a zbyla jí ještě pěkně velká porce. A ohřívaná kaše už není nějak ono, tak jsem s ní chtěla zatočit jinak. A takhle přišla kaše ke své roli ve špenátové polvéce. Nehrála tam jen nějaký štěk, pěkně polévku zahustila a dodala jí další chuťový rozměr.

Chcete ji vyzkoušet? Na litr polévky budete potřebovat následující:

50 gramů másla (nevážila jsem, dala jsem dva tenčí plátky)
1 balení mraženého špenátu (lepší by byl listový, ten jsem bohužel už neměla)
1 střední cibuli, nakrájenou nadrobno
750 ml vody
1 a 1/2 lžičky soli
špetku bílého pepře
špetku muškátového oříšku
bramborovou kaši (asi 200 ml, prostě jednu větší porci)
zhruba 50 ml smetany (stačí té žluté)

Fotopostup bohužel nebude, recept je totiž tak rychlý a jedoduchý a hlad byl tak velký, že by focení jen zdržovalo. Naštěstí jsem stihla alespoň vyfotit konečnou podobu polévky, než nám zmizela v hladových žaludcích.
Do vhodného kastrůlku, v němž budeme polévku podávat, si dáme rozpustit dva plátky másla. Zatímco se máslo rozpouští, oloupeme si cibuli a nakrájíme ji najemno. Za to, že nás cibule rozplakala, ji nemilosrdně vhodíme vstříc bublajícímu máslu.
Vdechujeme vůni opékající se cibulky a než nám pěkně zesklovatí, oblečeme si rukavice a vylovíme z mrazáku balení špenátu. Celou kostku dáme na dosklovita osmaženou cibulku, zalijeme vroucí vodou a necháme tak 10 minut až čtvrt hodinky vařit.
Poté do polévky přidáme bramborovou kaši a pořádně ji rozmícháme metličkou. Osolíme a ochutíme špetkou pepře a muškátového oříšku. Oříšek nám polévku nádherně ovoní. Ještě tak dvě minutky povaříme, vlijeme trošku smetany (asi čtvrt kelímku), naposledy promícháme, ochutnáme a případně dosolíme či dopepříme, vypneme zdroj tepla a hotovou polévku neseme na stůl.

Jednoduché, chutné a voňavé.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 7. listopadu 2009 v 8:14 | Reagovat

Moc se mi líbí originální nápad využití bramborové kaše. Kaši sice nemám, ale inspirovala si mě připravit si brčálníkovou dobrotu také :-). Vymyslím si také nějaký postup a vše samozřejmě zdokumentuji :-D

2 Madla Madla | Web | 7. listopadu 2009 v 14:34 | Reagovat

Jsem ráda, že jsme na stejné vlně  :-) U mě má přirozeně brčálová barva jídla vždy dveře dokořán otevřeny. Těším se na zelenou isnpiraci od tebe   :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama