Srnčí hřbet s hruškami a čokoládou

8. listopadu 2009 v 10:57 | Madla |  Sladké vábničky
Má domácnost je zavalena hruškami. A prootže jsem strůjcem této hruškové pohromy byla já, nezbývá mi než se s ovocným přívalem majestátně poprat, než přepere on mě. Naštěstí mám hrušky moc ráda, takže mi nevadí, že teď pojedu více méně jen na hruškové vlně. Už jsem je zkusila naslano, v kombinaci s masem a teď mám chuť na něco jemného a sladkého, klsicky nadýchaného a vláčného...na srnčí hřbet s hruškami a čokoládou.
Snad neznám člověka, který by neměl rád čokoládu. A právě tato tmavá pochotuka si skvěle rozumí právě s jemným hruškovým aroma a chutí. Navíc má forma na srnčí hřbet už nezravě dlouho zahálela a protože zahálka může (nejen) mladého člověka dočista zničit, učinila jsem přítrž jejímu povalování a musím říct, že se své role zhostila náramně.
Nemáte-li formu na srnčí hřbet, neskákejte z okna, nezoufejte, utřete si slzy a vytáhněte třeba formu na bábovku nebo menší formu na dort. Fantazii se meze nekladou a o tom, jaký moučník bude u vás ve formě, rozhodete jen a jen vy
Opět se jedná o bezvajíčkový recept, to mu ale na kráse neubírá.

Na srnčí hřbet s hruškami budete potřebovat:

2 hrnky bílé mouky
1 hnek cukru krystal (třtinový by byl lepší)
1 hrnek mléka
4 lžíce oleje
1 kypřicí prášek do pečiva
1 lžíci vanilkového cukru
1/2 tabulky hořké čokolády, rozlámané na čtverečky
asi tři pevné zralé hrušky, nakrájené na čtvrtky a oloupané

Rovnou si rozpálíme troubu a to na rovných 180 stupňů. Do mísy vsypeme mouku, cukr, kypřicí prášek a vanilkový cukr, zamícháme, přilijeme mléko a olej a vymícháme krásně hebké lité těsto.
Vymažeme (nejlépe máslem) a vysypeme (hrubou moukou, krupičkou, jemnou strouhankou nebo kokosem) námi zvolenou formu a do vysypané formy vlijeme polovinu těsta. Na těsto poklademe čtverečky hořké čokolády, na čokoládu navrstvíme hrušky, které jsme si oloupali, zbavili je jádřinců a nakrájeli na čtvrtky. Zalijeme zbytkem těsta a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
A teď necháme práci na troubě a srnčí hřbet v ní necháme svému osoudu asi tak třičtvrtě hodinky. První půl hodinu krotíme svou zvědavost, větrání by se nám mohlo vymstít a hřbítek by nám nemusel pěkně vyskočit. Ke konci pečení vyzkoušííme vpichem čisté špejle nebo párátka, zda je moučník upečený. Když se drobečky těsta přestanou lepit na špejli či párátko, máme vyhráno a hřbet může putovat z trouby pěkně do pokojové teploty. Necháme jej chvilku ve formě vydýchat a pak jej vesele vyklopíme třeba na talíř.
Poté krájíme na jednotlivé porce. U nás jsem stěží stihla pocukrovat, hřbet mizel rychlostí blesku. Aby taky ne, když byla čokoláda ještě mírně tekutá a hrušky příjemně zvlhčily těsto a byly krásně moučké a šťavnaté.
Kdo by odolal?
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 8. listopadu 2009 v 11:40 | Reagovat

Na řezu vypadá hřbet opravdu krásně :-). Jednoduché, rychlé, chutné... co více si přát? Snad jen trochu více čokolády :-D

2 Madla Madla | Web | 9. listopadu 2009 v 13:31 | Reagovat

coco-choc:
Hihi, já byla ráda, že jsem do něj schrastila alespoň tu půlku tabulky. fakt nevím, kam u nás doma ta čokoláda pořád mizí... :-D

3 Lenka Lenka | Web | 9. listopadu 2009 v 20:31 | Reagovat

Madlo! Já nemám slov... já jen slintám... :-D

4 Madla Madla | Web | 11. listopadu 2009 v 13:41 | Reagovat

lenka: To jsem ráda, že jsem ti podráždila slinné žlázy  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama