Vrstvený jablkový dort

11. listopadu 2009 v 14:36 | Madla |  Sladké vábničky
aneb, když už nevíte, kam všude propašovat nadúrodu jablek. Do tohoto skormně vypadajícího moučníku se již vleze opravdu požehnaně a zaručí dezertu šťavnatost a chuť, o níž se vám bude ještě dlouho zdát.
Navíc se nebudeme muset "patlat" s žádným těstem, ani si špinit ruce od mouky. jednoduše si jen zamícháme pár surovin dohromady tak, až nám vznikne sypká směs a o její následné provlhčení se už postarají jablíčka samotná.Je snad něco jedoduššího? navíc se opět jedná o hrnkový recept (používám klasický čtvrtlitrový hneček), takže můžeme nechat váhu ležet ladem.

Honí-li vás mlsná, připravte si následující:

1 hrnek dětské krupičky
1/2 hrnku jemně mletých vloček
1/2 hrnku mletých ořechů
1/2 hrnku třtinového cukru (v nouzi poslouží i krystal)
1 lžičku mleté skořice
1 kypřicí prášek do pečiva
asi kilo jablek, nastrouhaných nahrubo
půl hrnku rozpuštěného másla (tedy z půl kostky másla, jedná se o 125 gramů - nevadí, když bude ždibet chybět ši naopak přebývat)

Přidržte si klobouky, jedeme na věc:

Nejprve si rozpálíme troubu na 180 stupňů. Vezmeme si vhodně velkou mísu, do ní nasypeme všechny sypké ingredience . Začneme hrnkem dětské krupičky, přidáme půl hrnku vloček, půl hrnku ořechů a půl hrnku třtinového cukru. Přidáme lžičku skořice a balíček kypřicího prášku do pečiva a všechno pěkně zamícháme.


Nyní si nastrouháme nahrubo jablka.


Pořádně si vymažeme dortovou formu a vysypeme ji hrubou moukou nebo strouhankou.
Do vymazané a vysypané dortové formy nasypeme asi třetinu směsi a mírným potřásáním (zapojte i boky a klidně si k tomu něco zazpívejte) ji rovnoměrně rozprostřeme po dně formy.

Vůbec nevadí, když se nám směs rozdělí nerovnoměrně . Na sypkou směs navrstvíme polovinu nastrouhaných jablek, uhladíme lžící a vsypeme další třetinu sypké směsi. Opět rovnoměrně rozprostřeme, navrstvíme zbylá strouhaná jablíčka, pěkně uhladíme, jako kdybychom dělali omítku a zasypeme zbytkem sypké směsi.
Rozpustíme si máslo a rozpuštěným máslem polijeme povrch celého jablíčkového zázraku. Lijeme pokud možno rovnoměrně tak, aby se máslo dostalo na všechny plochy.

Dortík šoupneme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme asi půl až třičtvrtě hodiny. Stav upečenosti tentorktá nekontrolujeme klasicky špejlí, ale pouze podle barvy povrchu dortíku. Ten musí být úplně dozlatova vypečený, bez jediné loužičky másla na křupavém povrchu.

Vločky spečením s máslem krásně zkaramelizují, máslo dodá kyprost a hebkost a mleté ořechy zase nádhernou vůni. A přitom je to jednoduché až běda.

V řezu sice dort nevypadá zrovna hezky, ale je šťavnatá jablka se jím celým prolnou a já vím, že jej upeču zase, protože mizí tak rychle, že jej nestačím ani vyfotit.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | Web | 11. listopadu 2009 v 17:34 | Reagovat

Tento dortík mě opravdu dostal. Škoda, že nemám potřebné ingredience doma :-(, jinak bych se do něj hned pustila. Ale ihned zítra to napravím. Je takový podzimní, zdravý, rychlý, prostě má samé plusy :-) Receptík si budu muset trochu přizpůsobit, neboť přítel má teď tvarohové období. No, trochu popřemýšlím, ale zítra peču :-D!

2 Madla Madla | Web | 11. listopadu 2009 v 19:21 | Reagovat

Tak držím palce a přeju ať se povede a chutná. Jen jedna technická...je vhodnější použít místo vysypávání a vymazávání raději papír na pečení  :-) Těším se, že recept a postup zdokumentuješ, ať se můžu pokochat.

3 Zdenka Zdenka | E-mail | 14. listopadu 2009 v 21:02 | Reagovat

Teda já jsem úplně u vytržení ! Doma došla vejce- btw od našich bio veselých slepiček - a tak jsem hledala něco na zub bez vajec a ejhle ! Jsou tu neskutečně dobré a inspirující recepty ! Od teď už k pečení ani vejce nepotřebuji  :-) Jen nevím co  tvořit dřív  ??? Díky za inspiraci a jen tak dáááál  ;-)  :-D

4 Madla Madla | Web | 17. listopadu 2009 v 19:46 | Reagovat

Zdenka: Jsem moc ráda, že se vám tu líbí. bez vajec peču moc ráda, nejen že to jde a výsledek je nejen chutný, ale i zdravý  :-) Děkuju moc za chválu, recepty budou postupně přibývat  :-)

5 Jana Jana | 28. listopadu 2009 v 16:55 | Reagovat

Dobrý den, píšu Vám tady poprvé, ale už Vás pár týdnů sleduju. Na tuto jablkovou dobrůtku už se mi sbíhají sliny několik dní a zítra zrovna přijde návštěva s alergií na mléko, takže je to ideální příležitost. Ráda bych se zeptala, zda by bylo lepší upéct jej ještě dnes, nebo raději až zítra. Nebude se moc sypat, když bude ještě čerstvý? A jakou máte formu? 26 cm?

6 Madla Madla | Web | 28. listopadu 2009 v 20:02 | Reagovat

Jana: Dortík se nijak nesype, takže jej můžete upéct čerstvý, je ale pravda, že druhý den odleželý byl snad ještě lepší, protože ho jablka více provlhčila. Jen neí na řezu moc efektní, ale ta chuť to vynahradí :-)
Dortovou formu jsem použila o průměru 20 cm, máte-li větší, znásobte mírně dávku na sypkou směs a použijte více másla na zalití povrchu dortu.
Přeji, ať se vydaří, dejte pak prosím vědět, jestli se konal úspěch. :-)

7 Jana Jana | 29. listopadu 2009 v 17:17 | Reagovat

Děkuji za odpověď! Bylo to moc dobré, ale že by se to nesypalo, to se mi tedy nepotvrdilo. :) Upekla jsem dortík ještě večer, což bylo mé štěstí, protože se sypal až hrůza. Dnes se už naštěstí dal celkem dobře krájet, i když křehký zůstal. Měla jsem jen jednu vrstvu jablek, protože té suché směsi bylo celkem málo, i když jsem množství přizpůsobila. Ale myslím, že to ničemu nevadilo a příště to zase udělám takhle. Ta karamelová chuť totiž byla opojná. :)

8 Madla Madla | Web | 30. listopadu 2009 v 7:35 | Reagovat

Jana: Jsem moc ráda, že Vám chutnalo  :-) Ta chuť je vážně těžce návyková  :-) Sypalo se možná díky tomu, že jste měla jen jednu vrstvu jablek. Já měla vrstvy dvě a asi z hodně šťavnatých jablíček, protože všechno drželo.
Ale hlavní je, že chutnalo, to jsem opravdu moc a moc ráda.
Jiank k té alergii na mléko - dá se při nní u většiny mých receptů nahradit mléko připraveným instantím nápojem v prášku typu pohankový, sójový nebo kukuřičný nápoj. Dají se koupit ve zdravé výživě nebo v různých hypermarketech.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama