Prosinec 2009

Vánoční krabice

29. prosince 2009 v 17:00 | Madla |  Zajímavosti
Sice trošku s křížkem po funuse, ale přece i já se pochlubím se svými kousky vánočního cukroví. V předvánočním čase jsem s přípravou nijak nelenila, a i když jsem se zařekla, že tentorkát nebudu s pečením cukroví nijak bláznit, opět mě to chytlo a tak to u nás vypdalo nakonec takto:

Krabive číslo jedna je ještě pohodá a jde v ní snadno rozeznat, které chutné kousky skrývá:
Ve druhé krabici je situace poměrně chaotičtější a z nedostatku úložných prostorů muselo být krabici přiřezeno menší patérko.
Sázela jsem na klasiku, takže uhádnout, jaké kousky cukroví skrývají obě krabice, by neměl být pražádný problém
A jak jsem na tom s cukrovím teď? Na talíři se k sobě krčí pár posledních kousků a velké krabce zejí takřka prázdnotou. Takže jsem si zavařila na příští rok, protože tentorktá budu muset poctivě opakovat všech deset druhů.
nakonec jsem měla i druh jedenáctý, ten však měl své místo v lednici a mizel ze všeho nejrychleji. A co to bylo, co se ani nedostalo k jiným ústům, než těm našim, požovačným? Záhadně mizející cukroví bylo reprezentováno báječnými čokoládovými lanýži od Šárky.
A já jsem byla zcela lapena do lanýžové moci a jsem rozhodnuta s hříšně dobrou čokoládovou pochoutkou experimentovat dál - a tentorkát se rozdělit.

Netradičně pojatá zeleninová polévka s burákovým máslem

29. prosince 2009 v 16:39 | Madla |  Z polévkové mísy
Když jsem se chystala na kompletaci vánočního cukroví, tak jsem kromě klasické nutely chtěla koupit i nějaký sladký kérm světlé barvy. Aby pěkně vynikl rozdíl mezi tmavým těstem a světlým krémem. A do oka mi padla sklenice s názvem Arašídový krém. Stála ve stejném regálu spolu s jinými sladkými pomazánkami, tak jsem ji nic netušíc vzala a těšila se, jak jí budu opatlávat jednotlivé kousky cukroví.
Ale konala se zrada - bohužel jsem si až doma přečetla složení milé pomazánky, a protože se v něm objevila sůl, s velikou nedůvěrou jsem produkt ve skleničce ochutnala. A ano - byl mírně slaný, k curkoví se naprosto nehodící.
A protože jsem ho nechtěla nechat ležet jen tak ladem, zkusila jsem mu nabídnout šanci v netradičně pojaté zeleninové polévce. A chuť polévky mě mile překvapila a mého muže doslova oslnila, takže už asi tušíte, že se konalo opakování a burákové pomazánka se už krčí na dně skleničky a brzy po ní bude ámen úplně.
Burákové máslo dodá obyčejné polévce z kořenové zeleniny nevídanou jemnost a takový jemně zemitý nádech. Já koupila pomazánku s kousky arašídů, chcete-li mít polévku jemnou, kupte pomazánku klasickou, bez burákových kousků.


Takže na litr velmi rychle připravené polévky si připravíme:

1 větší cibuli, nakrájenou nadrobno
2 větší mrkve, nastrouhané nahrubo
1 větší kořen petržele, nastrouhaný nahrubo
2 pořádně velké lžíce burákového másla
3/4 litru vroucí vody
lžička soli
trošku bílého pepře

K ruce si vezmeme pořádný hrnec a na jeho dno vhodíme lžíci burákového másla.
Zapneme zdroj tepla (ne topení ), postavíme na něj hrnec s burákovým máslem a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme osmahnout dozlatova. Občas promícháme, protože burákové máslo se docela rádo připaluje. Až nám cibulka krásně voní, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou petržel a stejným způsobem zpracované mrkve.
Ještě tak dvě minutky smažíme a poté přilijeme třičtvrtě litru vroucí vody. Vezmeme si k ruce metličku a až polévka přijde opět k varu, přihodíme do ní další pořádnou lžíci burákové pomazánky. Pěkně metličkou proháníme polévku, aby se arašídová hmota krásně rozpustila. vaříme ještě deset minut, aby kořenová zelenina pěkně zněkla. Občas promícháme.
A za chvíli je hotovo, vůně se vznáší kuchyní. Před závěrečným servírováním polévku osolíme a dochutíme špetkou pepře, nejlépe bílého.
A ač polévka nevypadá příliš krásně, co jí chybí na vzledu, dodá bohatě v jemné, krémové chuti.

Žitné bábovičky s česnekem a sýrem

26. prosince 2009 v 7:33 | Madla |  Slané potěšení
Občas zaexperimentuji s pečením chleba a tyhle bábovičky jsou mým osvědčeným receptem. Komu nelahodí česneková vůně, může místo česneku přidat třeba chilli nebo nahrubo nakrájenou cibuli. Já mám ale česnek velice ráda a nejen proto, že je velice zdravý. Tyto bábovičky skvěle poslouží třeba jako snídaňové pečivo. A jejich příprava je velice rychlá a jednoduchá.

Takže si vezměte klasický čtvrtlitrový hrnek a dál už jen pár nezbytností:

2 hrnky celozrnné žitné mouky
1 hrnek mléka
8 lžic olivového oleje
1 balíček kypřicího prášku
1 lžičku soli
1 lžičku drceného kmínu
1 lžičku celého kmínu
asi 5 velkých stroužků česneku, oloupaných a nahrubo poskeaných
100 gramů libovolného sýra (já použila uzený eidam), nakrájený na větší kostky

Vezmeme si k ruce pořádně velkou mísu, vsypeme do ní žitnou mouku, balíček kypřicího prášku, sůl a oba druhy kmínu a suchou směs pěkně promícháme vařečkou. Vrazíme tam hrnek mléka a 8 lžic olivového oleje. Pořádně promícháme až nám vznikne trošku lepivější těsto. Do těsta nakonec přidáme nahrubo nasekaný česnek a na větší kostičky nakrájený sýr. Pečeme asi 20-25 minut v předem vyhřáté troubě na 200 ◦C. Do trouby vložíme také plecháček s vodou.
Bábovičky jsou opravdu vydatné, na snídani stačí jen dvě bábovičky, zlehka potřené máslem a obložené třeba šunkou a srýem. Nebo můžeme tyto celozrnné minichlebíky zakusovat třeba jen tak ke guláši.

Maminčino kuře na zelí

19. prosince 2009 v 14:31 | Madla |  Maso hraje prim
Že na skvělý oběd nemůžou stačit jen tři suroviny? Není to fantasmagorie, ani blouzění nemocného z horečky. Na tomto jídle jsem často "ujížděla" a maminka mi ho pravidleně chystala, když jsem třeba úspěšně zakončila nějakou zkoušku svého křivolakého studia.
A ač mám již nyní po studiích, na takto upraveném kuřátku si stále ráda pochutnám. I když patří zelí mezi nadýmavé potraviny a jako kojící máma bych ho do svého jídleníčku zařazovat neměla, občas se ale neudržím a popustím uzdu své vášni pro kysané zelí.
Jestli máte rádi kysané zelí, připravte si jen pár malých nezbytností a kopec chuti na jazyku.

Pro čtyři strávníky si připravíme:

2 balíčky kysaného zelí (já použila Otické kysané zelí s mrkví)
1 větší naporcované kuře, nebo 4 stehna
6 středních brambor, nakrájených na silnější plátky
sůl
celý kmín
sladká a trošku pálivé papriky

Pouze pro dobrovolníky, ale celé jídlo pozvedne do nadpozemských výšin:

pát plátků slaniny, nakrájených na větší kousky

Vezmeme si pořádně velký pekáč, do kterého nalijeme obsah obou dvou balíčků kysaného zelí. Nic neproplachujeme, pěkně tam vlijeme zelíčko i se šťávou.
Pěkně uhladíme povrch, aby kuřecí porcičky měly pěkně rovné a měkké lože.
Kuřecí porce ze všech stran osolíme, pokmínujeme a hojně posypeme sladkou paprikou. Šmrnc kuřeti dodá taky trocha papriky pálivé. Okořeněné porce vložíme na připravené zelí.
Jestliže máme pěkné brambory, můžeme je klidně nechat se slupkou. Brambory nakrájíme na silnější plátky a zastrkáme mezi kuře všude tam, kde je místo. Brambory předtím okořeníme stejně jako kuře. Ti, kdo chtějí, mohou pod kuřecí porce dát i kousky slaniny.
A teď už nezbývá nic jiného, než celé jídlo zaklopit poklicí a dát péct do trouby rozžhavené na 200 stupňů.
Zatímco se kuře peče, můžeme se věnovat bohulibějším aktivitám. Můžeme třeba vyvenčit dítě, nebo si dát jen jednoduše nohy na stůl a oddávat se slastnému nicnedělání, které ale nesmí trvat déle než hodinu a půl. Jinak by se mohlo lehce stát, že místo pikantního kuřete vytáhneme z trouby doutnající pozůstatky kuřecích mrtvolek.
Po hodině a půl odklopíme poklici a necháme ještě dopéct kůrčičku do křupava. Po přiměřeném schládnutí si už jen klademe jednotlivé porce na talíř, pereme se o kousky vapečených brambůrků a hlasitě mlaskáme.

Delikatesní rybka na řecký způsob

14. prosince 2009 v 13:35 | Madla |  Rybky nejen mořské
aneb jak za chvíli vykouzlit chutný oběd v balíčku, který bude skrývat nejen rybku (nebo třeba kuřecí maso), ale i voňavou a chutnou přílohu. A o to vše se postará můj oblíbený pomocník při pečení - pan alobal
Dostali jste ohromný hlad, nebo nestíháte a zapomněli jste rozmrazit rybí filátka? Žádný problém, potřebujete jen pár surovin a mraženou rybu, aby vznikl pokrm chutnající sluncem, který zaručeně rozzáří pošmournou a upešenou prosincovou náladu.
A jestli nejste fandové rybího masa, nahraďte jej třeba mraženými kuřecími ňadry

Tak pojďme na to.

Pro dvě osoby budeme potřebovat:
1 velký kus filé (používám pangasia, ale vy si vzolte jakoukoli bělomasou rybku dle vaší chuti - stačí i obyčejná treska), rozdělený na dva přibližně stejné kusy
1 velký citron, pečlivě omytý a nakrájený na osminky
velkou hrst oliv (použila jsem zelené s papričkou uvnitř), ale nemáte-li rádi olivy, klidně je vynechte
6 středních brambor, omytých a nakrájených na jemné plátky
6 stroužků česneku
trošku hrubé soli (nebo jakou najdete)
krapet pepře
2 lžíce olivového oleje

Není k jídlu, ale dobře poslouží:
2 velké čtverce alobalu

Nejprve střihneme rybce sukno z alobalu a dopřejeme jí ho opravdový pořádný kus, aby se nikterak netísnila a i s přílohou měla dostatek prostoru.
Po trošce soukeničiny si vezmeme pořádně velkou mísu, do které nakrájíme na jemnoučké plátky řádně omyté brambor. Pilnější a pečlivější jedinci je mohou předem oloupat, já mám brambory pěkné a tak loupání přenechám ráda jiným
k bramborům hodíme odslupkované stroužky česneku a velkou hrst odkapaných oli. Já použila zelené uvnitř s papričkami, vy si dejte jaké chcete. a nemáte-li rádi olivy, jídlo se bez nich také obejde.

Šmrnc a veselou barvu jídlu dodá omytý citron nakrájený na osminky.

Vše posolíme a opepříme a nezapomeneme pokropit dvěma lžícemi olivového oleje. Nemáte-li na skladě také hrubozrnnou sůl, neplačte a nahraďte ji prostě tou, kterou máte. Pepř můžete použít také jenom černý, já ale moc ráda používám čtyřbarevný, který si pěkně uhmoždím ve svém krásném hmoždíři.


Vše pěkně promícháme. Mě baví do všeho hňácat rukama, ale vy si klidně vezměte na pomoc vařečku.
Teď si pěkně oblékneme rukavice a jdeme na mrazákový výlov. Z útrob mrazákové tundry vytáhneme vhodný kus ryby, kterou opláchneme horkou vodou a rozpůlíme na dvě přibližně velké porce. Každou porci ze všech stran jemně osolíme a opepříme.
A teď přijde na řadu náš milý pan alobal. Vezmeme si nastříhané kusy alobalu, navršíme na ně kopičku okořeněné bramborové směsi.
Na tu dáme plátek ledové rybky.
A aby se nestyděla, pěkně ji přikryjeme další hromádkou brambrovoé směsi.
Pěkně jí utěsníme fráček z alobalu a šoupneme ji do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme třičtvrtě hodinky a mezitím můžeme jít třeba s dítětem na procházku, nebo si jen tak houpat nohama a prozpěvovat.
Až přijdeme, bude upečeno a nás přivítá libá vůně pečeného česneku a citronu. Citron ztratí pečením svou ostrou štiplavost a bude přímo k sežrání...

Nejsnadnější kokosky na světě

11. prosince 2009 v 10:35 | Madla |  Vánoce
Tyto kokosky se staly stálicí mezi vánočním cukrovím a já je peču moc ráda. Jsou takřka bezpracné a mizí vždy jako mávnutím kouzelného proutku. Občas si je vytvořím i mimo vánoční období a to mi pak vyvolávají samé příjemné vzpomínky. Jestliže jste milovníci kokosu, rozhodně si kokosky upečte, ať ke stolu vánočnímu, nebo jen tak, pro potěšení mlsného jazýčku. A nebudete litovat.

Na nejsnadnější kokosky na světě budeme potřebovat:

200 gramů strouhaného kokosu
150 gramů moučkového cukru
2 vejce

A opět si rovnou rozpálíme troubu na 180 stupňů a řádně si vykasáme rukávy, protože tyhle kokosky nejsou pro žádné křehotinky a nejlépe se zpracovávají ručně stručně. Můžete se tím vrátit znovu do dětských let, kdy jste se mohli beztrestně umazat na pískovišti při plácání báboviček, nebo ve školce při hraní si s modelínou. Hňácání kokosek má navíc tu nespornou výhodu, že všechny suroviny jsou jedlé, takže když si náhodou oblíznete prsty, nic tragického se neděje a maminka, ani nikdo jiný vás tentokrát nevyhubuje.
Doporučuji si před začátkem práce nachystat vše potřebné k pečení, takže dva plechy, pokryté pečícím papírem.

Takže začínáme:
Do větší mísy vsypeme 200 gramů mletého kokosu, přidáme prosátý moučkový cukr a vyklepneme dvě celá vejce.

A teď přijde má nejoblíbenější část. Do směsi vnoříme ruce a pomocí prstů zpracováváme mírně lepivé těsto. Jde to zpočátku ztuha, ale nedejte se, seberte odvahu a ono to půjde.

Ač je to překvapivé, takto má vypadat těsto. Nebojte se, že se ještě trošku rozsýpá a opět do něj vnořte své šikovné prsty a rukama tvořte kuličky, které poté budeme klást na plech, vystlaný pečícím papírem. Velký odstup zanechávat tentorkát nemusíme, kokosky nenabydou, ani se nezplácnou. Prostě jaký tvar kuličky či šišatky na plech vložíte, takový se vám upeče.

jak vidíte, já na formu také příliš nedbala, jde tu přece o chuť a ta je opravdu plná kokosu. Kokosky vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, umyjeme si zakokosované ruce a pečeme asi deset až patnáct minut, prostě do té doby, než kokosky pěkně zrůžoví.

Křehké kokosky necháme na plechu vychladnout (zpevní se a nebudou už tak křehké) a až poté je přeneseme do nějaké vhodně a pachuprosté krabice, kde na ně můžeme tajně chodit až do Vánoc.
Kokosky jsou výborné i čerstvé, ale nejlepší jsou po rozležení za dva až tři týdny.

Nejen vánoční ořechový dortík

9. prosince 2009 v 10:06 | Madla |  Vánoce
Tak už mám cukroví upečeno, zbývá jen poslední kompletace (slepování, zdobení) a pak za vánočními dobrůtkami nadobro zavírám dveře kuchyně a přestávám si je zvát i do hlavy
I když to jde těžko, když se člověk nehlídá a kouká na své oblíbené stránky a foodblogy.
Tento recept vznikl jako z nouze ctnost z přebytku ořechů. Bála jsem se, aby nežlukly, tak co rychle s nimi... V lednici toho po upečení cukroví už také moc nezbylo a pórek ani brambory se do dortu moc nehodí.
A tak vznikla tato odlehčená verze dortíku, která perfektně funguje i přesto, že v ní není olej ani máslo a opět žádná vejce. A celek se nesype a je nadprůměrně chutný.
Nevěříte, že něco tak kaloricky minimalistického může být zároveň pořádným gurmánským prožikem? Tak si vezměte k ruce pořádný kopec ořechů, navíc pár ingrediencí a pusťte se do díla. A já vám garantuji, že budete překvapeni.

Jedná se opět o hrnkový recept, takže se vyzbrojte klasickým čtvrtlitráčkem a můžeme se vrhnout do díla.
Na dietní, ale velice chutnou záležitost plnou ořechů budeme potřebovat:

1 hrnek mletých ořechů (použila jsem vlašské)
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hnrku celozrnné jemně mleté mouky (nemáte-li celozrnnou mouku rádi, nahraďte ji klidně klasickou polohrubou)
1/2 hrnku cukru (nejlépe třtinového, v nouzi i krystal dobrý)
1 kypřicí prášek do pečiva
1 vanilkový cukr (nejlépe domácí výroby)
1 hrnek mléka

Tak a to je všechno.

Nejprve si rozpálíme troubu na 180 stupňů, protože teď to bude opravdový kalup. Nejdříve si v míse smícháme všechny sypké ingredience, takže nejdřív jemně mleté ořechy.

K nim přidáme obě mouky, oba cukry, a prášek do pečiva.
Sypkou směs zamícháme, aby se nám v ní po přidání mléka netvořily hrudky.

A konečně nalijeme hrnek mléka, zamícháme a je hotovo. Krásné lité těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 20 centimetrů. Máme-li větší formu, ingredience jedoduše znásobíme.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi půl hodinky, ke konci kotrolujeme špejlí. Když se nám po vpichu do těsta nic na špejli nelepí, máme vyhráno a chutný ořechový zázrak můžeme vytáhnout z nemilosrdně žhavých útrob trouby.
Necháme vychladnout a jíme buď jen tak, nebo zdobíme dle chuti. Já popatlala vršek dortu domácí jahodovou marmeládou s kousky ovoce a ozdobila půlkami vlašských ořechů.
_DSC6313_SM

chutnému dortíku by perfektně slušela i peřinka s čokolády, ale já byla už příliš unavená na něco tak triviálního, jako je rozpouštění čokolády ve vodní lázni. A nakonec jsem své lenosti vůbec litovat nemusela, protože po dortíku se zaprášilo opravdu kosmickou rychlostí.
_DSC6314_SM

Ještě přidám detail řezu, který jsem skoro nestihla ani vyfotit.
_DSC6315_SM

Masové kuličky s česnekem, šmrnclé citrónem

8. prosince 2009 v 8:56 | Madla |  Maso hraje prim
Vánoce už nejen klepou, ale přímo buší na dveře, a i mou kuchyní se line vůně vanilky snoubené s kakaem a kokosem. A aby nás sladké orgie neutloukly svou jednotvárností, je příhodné občas zastavit příval sladkému aroma a narušit jej něčím lehce pikantním.
Tyto kuličky voní česnekem a létem a jsou pravým životabudičem pro ty, kteří jsou už trošku znuděni sladkou příchutí blížících se Vánoc.

Na vyletněně voňavé kuličky budeme potřebovat:

1/2 kila mletého masa (tentorkát raději tučnější)
1 malý bílý jogurt
na hrubo nasekaný česnek podle chuti (já zvolila pět velkých stroužků, ale klidně uberte či přidejte)
1 lžíci citronové kůry
šťávu z jednoho citronu
lžičku soli
trošku pepře (hlasuji pro bílý, ale vadit nebude ani jeho čený bratr)
strouhanku nebo dětskou krupičku na zahuštění

A pro začátek malé upozornění: pánev na smažení nechte klidně někde odpočívat, maso budeme upravovat v troubě. A abychom zvýšili míru lenosti a tím i přímo úměrně snížili počet špinavého nádobí na jednu mísu, v níž budeme všechno promíchávat, použijeme plech vystlaný papírem na pečení.
Tučnější směs mletého masa jsem použila z toho důvodu, aby se kuličky pěkně ze všech stran opekly a pustily tím pádem i přebytečný tuk, ale i přesto ho v nich zůstalo dost na to, aby byly krásně šťavnaté a chutné. Můj předpoklad vyšel a kuličky byly z trouby krásně vypečené, pustily spoustu přebytečného tuku (a díky absenci smažení žádný další nenasály) a pod křupavě vypečenou kůrkou se skrýval šťavnatý a chutný masový střed.

Taže směle do toho a půl je hotovo:

Vezměme si větší mísu, do které bez obav vyklopíme čerstvě mleté maso. K masu vyklopíme malý kelímek bílého jogurtu, přidáme lžíci citronové kůry, citronovou šťávuz z jednoho citronu a na hrubo nasekaný česnek. A také si rozpálíme troubu na 200 stupňů, protože ji za chvíli budeme potřebovat.
Ač vypadá krajně podezřele, dávat jogurt do mletého masa, tato troufalost se vám beze zbytku vyplatí. Jogurt masovou směs krásně zvlhčí a nemusíme přidávat ani další tekutinu a máme-li kvalitní hustý jogurt, není třeba ani masovou směs zahušťovat.
takže všechno potřebné už máme v míse, teď nám zbývá jen všechny přísady pěkně promíchat, aby se spojili v konzistentní celek. samozřejmě směs ještě osolíme a opepříme.
Z řádně propracované masové směsi tvarujeme malé kuličky, které klademe na pečícím papírem vyložený plech a klademe je do trouby rozpálené na 200 stupňů.
Velikost kuliček nechť je zcela ve vašich rukou, já dělala kuličky opravdu malé, asi ve velikosti kuliček hroznového vína.
Kuličky pečeme asi dvacet minut až půl hodiny, záleží na velikosti námi vypracovaných tvarů (ne vždy se povdou kuličky).
Vypečené kuličky sejmeme s plechu a ještě pro jistotu vložíme na talíř vystlaný papírovou utěrkou. Ta odsaje sebemenší stopu tuku a my budeme mít oběd či večeři takřka dietní.
Servírujeme polde chuti, třeba s hlaďoučkou brambrovou kaší a kopou zeleniny, nebo jen tak s chlebem. Kuličky jsou chutné především v teplém stavu, ale studené mají také něco do sebe.

Super jednoduchá dýňová polévka

6. prosince 2009 v 12:57 | Madla |  Z polévkové mísy
Dýni si pamatuji pouze z dětství, to jsem ji milovala ve formě slaďoučkého kompotu. Ten bych teď v dospělosti pozřela nejspíš jen pod pohrůžkou fyzikcého násilí. Ale dýně může sloužit nejen jako krásná dekorace, ale i dá se s ní vyhrát i kulinářsky - nejen na sladko, ale i na slano. Na slanou strunku hraje i tato super jednoduchá polévka.
Nejprve vás oslní svou slunečně hravou barvou a pak vám vykouzlí úsměv na tváři svou hedvábně jemnou chutí. A jestliže jste dosud stejně jako já nebyli členy dýňové fanclubu, tato polévka vás dostane do kolen a s dýní se prostě začnete kamarádit.

Takže míň řečí a víc vaření

Budeme potřebovat:

1 menší dýni Hokkaidó (nejlépe v BIO kvalitě, tak jako ta naše), nakrájenou na hrubší kostky
litr vody
kostku zeleninového bujónu (nejlépe v BIO kvalitě)
2 stroužky česneku, rozetřeného
trošku soli
trošku pepře (já použila směs čtyř pepřů)
smetanu na vaření (tu ve žlutém kelímku )

jestli se vám zdá seznam ingrediencí směšně krátký, tak vězte, že právě v jedoduchosti se skrývá krása a dýně v hlavní roli vás dozajista oslní. Není třeba přidávat jí hereckého partnera v podobě uplakané cibule, sladké mrkve nebo ctihodného celeru. Dýně si vše odehraje sama a přesto sklidí zasloužené gurmánské ovace.

Dýni pečlivě očistíme a rozpůlíme ji a vydlabeme semena. Ta můžeme buď nemilosrdně vyhodit do koše, nebo jsme-li majiteli malé či střední polnosti, si je uschováme a poté zasadíme. Mě zahrádku supluje pouze balkon, takže se samozásobitelkou sympatických oranžových kouliček nestanu, ale o to víc si budu vážit, když mi se dýně v kuchyni objeví.
Rozpůlenou a semen zbavenou dýni nakrájíme na hrubší kousky a vhodíme do horké vody s jednou bujónovou kostkou.

Necháme vařit tak půl hodinky až čtyřicet minut, prostě do té doby, než krásně změkne.

Již takřka hotovou polévku necháme mírně vychladnout a vezememe si k ruce elektirkého pomocníka - ponorný mixér. ten za nás udělá namáhavou práci a pěkně dýni rozšmelcuje na jemný hladký krém. Chcete-li, odeberte před mixováním pár kostiček stranou jako já. Budou sa pak pěkně rustikálně vyjímat v hladkém krému.

Tak a teď už to hotovou polévku jen dochutíme troškou rozetřeného česneku. Stačí jen troška, u nás to byly dva stroužky. Zdá se vám to málo na tak velký hrnec? Málo to není, česnek nesmí přehlušit sametovou jemnost polévky, má za úkol ji jen decentně ovonět. Polévku ochutnáme a případně doslíme či dopepříme. Já pepřila čerstvě nahmožděnou směsí čtyř barevných pepřů.
A teď přijde grandiózní finále - do polévky přilijeme hezky celý kelímek smetany na vaření. promícháme, mírně prohřejeme a ihned servírujeme.

Držíte-li si kila raději déle od těla, dejte klidně méně smetany, mě ruka trošku ujela, ale beru to jako kalorickou přípravu na Vánoce a polévce lahodná podpora smetany rozhodně neuškodila.
Ale ve své kuchyni jste mistři vařečky vy, proto si sami rozhodněte, jaká míra smetanového opojení je pro vás únosná. Můžeme stylově servírovat posypané nasucho opraženými dýňovými semínky.

Bramborové bábovičky

3. prosince 2009 v 7:06 | Madla |  Přílohy a omáčky všelijaké
Aneb bramborová kaše v jiném skupenství. Zbyla vám od oběda bramborová kaše a nevíte co s ní? Tady přináším malý nápad, jak oživit mnohdy fádní kaši tak, že bude na talíři nejen hezky vypadat, ale i zase jinak chutnat. Záměrně neuvádím gramáž jednotlivých surovin, tu si každý upraví podle svého.

Potřebné suroviny na výrobu bramborové kaše:

brambory
mléko
máslo
sůl

A na dohotovení něco navíc:

lžička kari
2 lžíce kvalitního rajského protlaku

Jak udělat bramborovou kaši víme všichni, takže z uvedených surovin připravíme klasicky bramborovou kaši, pouze s tím rozdílem, že tentokrát ji uděláme tužší (musí v ní stát lžíce) a ani nám nebude vadit, když v ní zbude sem tam kousíček brambory. Kaši necháme vychladnout a rozdělíme ji na dvě poloviny. Jednu polovinu obarvíme lžičkou kari, do druhé zase zamícháme rajský protlak. Plníme do formiček na muffiny a pečeme asi 20-30 minut při 200 ◦C. Necháme zcela vychladnout a až poté vyklopíme z důlků.


Servírovat můžeme jen tak se zeleninovým salátem, nebo jako zajímavou přílohu k masu či rybě.