Delikatesní rybka na řecký způsob

14. prosince 2009 v 13:35 | Madla |  Rybky nejen mořské
aneb jak za chvíli vykouzlit chutný oběd v balíčku, který bude skrývat nejen rybku (nebo třeba kuřecí maso), ale i voňavou a chutnou přílohu. A o to vše se postará můj oblíbený pomocník při pečení - pan alobal
Dostali jste ohromný hlad, nebo nestíháte a zapomněli jste rozmrazit rybí filátka? Žádný problém, potřebujete jen pár surovin a mraženou rybu, aby vznikl pokrm chutnající sluncem, který zaručeně rozzáří pošmournou a upešenou prosincovou náladu.
A jestli nejste fandové rybího masa, nahraďte jej třeba mraženými kuřecími ňadry

Tak pojďme na to.

Pro dvě osoby budeme potřebovat:
1 velký kus filé (používám pangasia, ale vy si vzolte jakoukoli bělomasou rybku dle vaší chuti - stačí i obyčejná treska), rozdělený na dva přibližně stejné kusy
1 velký citron, pečlivě omytý a nakrájený na osminky
velkou hrst oliv (použila jsem zelené s papričkou uvnitř), ale nemáte-li rádi olivy, klidně je vynechte
6 středních brambor, omytých a nakrájených na jemné plátky
6 stroužků česneku
trošku hrubé soli (nebo jakou najdete)
krapet pepře
2 lžíce olivového oleje

Není k jídlu, ale dobře poslouží:
2 velké čtverce alobalu

Nejprve střihneme rybce sukno z alobalu a dopřejeme jí ho opravdový pořádný kus, aby se nikterak netísnila a i s přílohou měla dostatek prostoru.
Po trošce soukeničiny si vezmeme pořádně velkou mísu, do které nakrájíme na jemnoučké plátky řádně omyté brambor. Pilnější a pečlivější jedinci je mohou předem oloupat, já mám brambory pěkné a tak loupání přenechám ráda jiným
k bramborům hodíme odslupkované stroužky česneku a velkou hrst odkapaných oli. Já použila zelené uvnitř s papričkami, vy si dejte jaké chcete. a nemáte-li rádi olivy, jídlo se bez nich také obejde.

Šmrnc a veselou barvu jídlu dodá omytý citron nakrájený na osminky.

Vše posolíme a opepříme a nezapomeneme pokropit dvěma lžícemi olivového oleje. Nemáte-li na skladě také hrubozrnnou sůl, neplačte a nahraďte ji prostě tou, kterou máte. Pepř můžete použít také jenom černý, já ale moc ráda používám čtyřbarevný, který si pěkně uhmoždím ve svém krásném hmoždíři.


Vše pěkně promícháme. Mě baví do všeho hňácat rukama, ale vy si klidně vezměte na pomoc vařečku.
Teď si pěkně oblékneme rukavice a jdeme na mrazákový výlov. Z útrob mrazákové tundry vytáhneme vhodný kus ryby, kterou opláchneme horkou vodou a rozpůlíme na dvě přibližně velké porce. Každou porci ze všech stran jemně osolíme a opepříme.
A teď přijde na řadu náš milý pan alobal. Vezmeme si nastříhané kusy alobalu, navršíme na ně kopičku okořeněné bramborové směsi.
Na tu dáme plátek ledové rybky.
A aby se nestyděla, pěkně ji přikryjeme další hromádkou brambrovoé směsi.
Pěkně jí utěsníme fráček z alobalu a šoupneme ji do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme třičtvrtě hodinky a mezitím můžeme jít třeba s dítětem na procházku, nebo si jen tak houpat nohama a prozpěvovat.
Až přijdeme, bude upečeno a nás přivítá libá vůně pečeného česneku a citronu. Citron ztratí pečením svou ostrou štiplavost a bude přímo k sežrání...
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 14. prosince 2009 v 17:59 | Reagovat

Ryby máme moc rádi a vzhledem k tomu, že mám doma 2 rybáře, tak je máme i dost často, proto vítám každý nový způsob úpravy rybiček a tento se moc líbí.Určitě zkusím.

2 Madla Madla | Web | 15. prosince 2009 v 12:40 | Reagovat

Tak to jsem moc ráda, že jsem se vám strefila do chuti a do vkusu. Mít tak doma rybáře, to by bylo super  :-) , takhle se musím spolehnout většinou jen na ryby mražené, protože v našem malém městečku buď prodejna rybárna není, nebo jsem na ni ještě nepřišla  :-(
Tak ať vám chutná! :-)

3 Natty Natty | Web | 15. prosince 2009 v 19:15 | Reagovat

Ahojky Madlo, tak na tvého pangáska mám chuť obrovskou - právě jsem dojela z cest, bříško prázdné a  něco lehčího by bodlo :-)ryby jsou moje milované jídlo a dopřeji si ho častokrát v roce, nejen na vánoce :-)syn je též rybář a tak nemám nouzi - hezký večer :-)

4 Madla Madla | Web | 16. prosince 2009 v 10:05 | Reagovat

Natty: Tak přeju dobrou chuť. Po cestování vždycky vyhládne a ryba je na večeři přímo ideální - lehká, dietní a přesto příjemně zasytí. Jen ty olivy mají dost vysokou kalorickou hodnotu, ale přinejhorším se dají úplně vyřadit.

5 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 16. prosince 2009 v 10:18 | Reagovat

no tak to je nezvyklá kombinace, rychlé jídlo a musí to být výtečné...

děkuji za inspiraci....

6 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 16. prosince 2009 v 10:18 | Reagovat

[4]: prdlajz olivy, jen je tam nechte, po takové dobrotě, navíc zdravé...se přece netloustne... ;-)

7 Madla Madla | Web | 16. prosince 2009 v 10:42 | Reagovat

Domácí čajovna: Toto jídlo byla taková z nouze ctnost, nějak jsem nestíhala a v lednici toho taky moc nebylo a výsledek mě i přesto velmi úříjemně překvapil. To vynechání oliv je jen pro lidi, kteří opravdu drží přísnou redukční dietu, ale jinak je jich tam jenom troška, takže bych pro ně taky hlasovla. Já miluju olivy snad ve všem  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama