Maminčino kuře na zelí

19. prosince 2009 v 14:31 | Madla |  Maso hraje prim
Že na skvělý oběd nemůžou stačit jen tři suroviny? Není to fantasmagorie, ani blouzění nemocného z horečky. Na tomto jídle jsem často "ujížděla" a maminka mi ho pravidleně chystala, když jsem třeba úspěšně zakončila nějakou zkoušku svého křivolakého studia.
A ač mám již nyní po studiích, na takto upraveném kuřátku si stále ráda pochutnám. I když patří zelí mezi nadýmavé potraviny a jako kojící máma bych ho do svého jídleníčku zařazovat neměla, občas se ale neudržím a popustím uzdu své vášni pro kysané zelí.
Jestli máte rádi kysané zelí, připravte si jen pár malých nezbytností a kopec chuti na jazyku.

Pro čtyři strávníky si připravíme:

2 balíčky kysaného zelí (já použila Otické kysané zelí s mrkví)
1 větší naporcované kuře, nebo 4 stehna
6 středních brambor, nakrájených na silnější plátky
sůl
celý kmín
sladká a trošku pálivé papriky

Pouze pro dobrovolníky, ale celé jídlo pozvedne do nadpozemských výšin:

pát plátků slaniny, nakrájených na větší kousky

Vezmeme si pořádně velký pekáč, do kterého nalijeme obsah obou dvou balíčků kysaného zelí. Nic neproplachujeme, pěkně tam vlijeme zelíčko i se šťávou.
Pěkně uhladíme povrch, aby kuřecí porcičky měly pěkně rovné a měkké lože.
Kuřecí porce ze všech stran osolíme, pokmínujeme a hojně posypeme sladkou paprikou. Šmrnc kuřeti dodá taky trocha papriky pálivé. Okořeněné porce vložíme na připravené zelí.
Jestliže máme pěkné brambory, můžeme je klidně nechat se slupkou. Brambory nakrájíme na silnější plátky a zastrkáme mezi kuře všude tam, kde je místo. Brambory předtím okořeníme stejně jako kuře. Ti, kdo chtějí, mohou pod kuřecí porce dát i kousky slaniny.
A teď už nezbývá nic jiného, než celé jídlo zaklopit poklicí a dát péct do trouby rozžhavené na 200 stupňů.
Zatímco se kuře peče, můžeme se věnovat bohulibějším aktivitám. Můžeme třeba vyvenčit dítě, nebo si dát jen jednoduše nohy na stůl a oddávat se slastnému nicnedělání, které ale nesmí trvat déle než hodinu a půl. Jinak by se mohlo lehce stát, že místo pikantního kuřete vytáhneme z trouby doutnající pozůstatky kuřecích mrtvolek.
Po hodině a půl odklopíme poklici a necháme ještě dopéct kůrčičku do křupava. Po přiměřeném schládnutí si už jen klademe jednotlivé porce na talíř, pereme se o kousky vapečených brambůrků a hlasitě mlaskáme.
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 19. prosince 2009 v 17:52 | Reagovat

No tohle bych si hned dala, vypadá to náramně chutně.

2 Jana Jana | 19. prosince 2009 v 18:07 | Reagovat

Moje verze je dietnější - bez špeku, ale zato s jablky (2 na půl kila zelí) a smaženou cibulkou (na výše uvedené množství jsem použila jednu obrovskou, která asi odpovídá dvěma normálním). Ta jablka tomu dodají naprosto fantastickou nasládlou chuť. V kraji, odkud pocházím, se zelí zahušťuje nastrouhaným bramborem a moukou. Jako dítě jsem ho mívala moc ráda, ale teď mi připadá neelegantní a těžké.

3 Madla Madla | Web | 19. prosince 2009 v 18:52 | Reagovat

babi Maňasová: Pro milovníky kysaného zelí je to těžce návyková záležitost  :-) Už mám takhle na svědomí spoustu závislých  :-D

4 Madla Madla | Web | 19. prosince 2009 v 18:56 | Reagovat

Jana: No to zní úžasně  :-) Kombinovat kysané zelí s jablky by mě nenapadlo, ale zní to vážně úžasně.
Takže až příště budu chystat toto jídlo, vyměním slaninu za jablíčka a osmaženou cibulku. Už se moc těším, určitě to bude chutnat báječně.

5 Jana Jana | 19. prosince 2009 v 19:23 | Reagovat

Madlo, pokud nemáte jablka vlastní, tak kupte ta úplně nejlevnější bez ohledu na estetická kritéria. Do zelí s nimi mám tu nejlepší zkušenost. :)

6 Madla Madla | Web | 20. prosince 2009 v 7:51 | Reagovat

Jana: Naštěstí máme vlastní jablíčka a máme jich plný sklep. Takže vám moc děkuji za tip, jak je zajímavě spotřebovat. :-)

7 Natty Natty | Web | 23. prosince 2009 v 7:34 | Reagovat

Ahojky Madlo, já tady slintám u obrazovky :-)to je přesně moje parketa, kuřátko a zelí, a ty brambůrky k tomu pro větší jedlíky jsou super - a vím, co dnes udělám k obědu  ;-) pěkný den.

8 Madla Madla | Web | 26. prosince 2009 v 7:32 | Reagovat

Natty: Já zase slintala u tvého cukroví  :-D Tohle jídlo je taková rychlá klasika a já ho mám moc ráda, tak jsem ráda, že bude chutnat i někomu jinému  :-) Tak a´t se oběd povede a nic nezbyde  :-)

9 Tonda Tonda | E-mail | 10. března 2012 v 11:48 | Reagovat

No to ja kure delam s jablky a cibuli normalne, zalevam jej cernym pivem, ale ted jsem tedy nakrajel cibuly na krouzky, dal na ni pokrajene kysane zeli, na to nakrajel na platky jalko a posolenoe a popaprikovane kure vyplnil nakrajenou polovinou jablka, zalil tak 2mi deci cerneho piva, prikryl alobalem a strcil do trouby uz se tesim co z toho bude :)
Diky za napad

10 Madla Madla | E-mail | Web | 10. března 2012 v 14:24 | Reagovat

Tonda: Tedy, tomu říkám báječný recept a díky moc za něj. Určitě jej co nevidět vyzkouším, vypadá více než dobře. Jablka s cibulí a kysaným zelím dovedou zázraky a umí pěkně zkrášlit i obyčejné kuře.

11 tomas tomas | E-mail | 12. května 2012 v 12:39 | Reagovat

fkf [:tired:]

12 Dáša Dáša | 22. října 2013 v 21:24 | Reagovat

Dneska jsem udělala váš recept, znám ho již z dřívějška, ale nikdy jsem ho nezkoušela s přidáním jablek a orestované cibulky...já jsem ještě přidala i klobásku a brambory jsem okořenila solí, kořením na americké brambory a přidala jsem trošku oleje a vše promíchala.Bylo to jedním slovem mňamózní a všichni se jen olizovali :-))) Zelí nemělo chybu a v této úpravě jsem lepší ještě nejedla. Díky za inspiraci

13 Madla Madla | E-mail | Web | 25. října 2013 v 13:00 | Reagovat

Dáša: Hmm, tak na takovém zelíčku bych si s chutí pošmákla! Jsem moc ráda, že jsem vás mohla inspirovat.

14 Dáša Dáša | E-mail | 10. května 2014 v 12:19 | Reagovat

Mí rodiče, když dávali nakrouhané zelí do zeláku, tak tam vždycky dávali jablka. Měli jsme 2 stromy s takovými malými bílými jablky a ty byly opravdu žůžový. Když mě poslali do sklepa pro zelí, tak jsem vždycky kradla potajnu ty jablíčka ze zelí. (y)

15 Pavlína Pavlína | E-mail | 6. ledna 2015 v 11:51 | Reagovat

Jdu na to, ještě snad poliju smetanou. :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama