Nejsnadnější kokosky na světě

11. prosince 2009 v 10:35 | Madla |  Vánoce
Tyto kokosky se staly stálicí mezi vánočním cukrovím a já je peču moc ráda. Jsou takřka bezpracné a mizí vždy jako mávnutím kouzelného proutku. Občas si je vytvořím i mimo vánoční období a to mi pak vyvolávají samé příjemné vzpomínky. Jestliže jste milovníci kokosu, rozhodně si kokosky upečte, ať ke stolu vánočnímu, nebo jen tak, pro potěšení mlsného jazýčku. A nebudete litovat.

Na nejsnadnější kokosky na světě budeme potřebovat:

200 gramů strouhaného kokosu
150 gramů moučkového cukru
2 vejce

A opět si rovnou rozpálíme troubu na 180 stupňů a řádně si vykasáme rukávy, protože tyhle kokosky nejsou pro žádné křehotinky a nejlépe se zpracovávají ručně stručně. Můžete se tím vrátit znovu do dětských let, kdy jste se mohli beztrestně umazat na pískovišti při plácání báboviček, nebo ve školce při hraní si s modelínou. Hňácání kokosek má navíc tu nespornou výhodu, že všechny suroviny jsou jedlé, takže když si náhodou oblíznete prsty, nic tragického se neděje a maminka, ani nikdo jiný vás tentokrát nevyhubuje.
Doporučuji si před začátkem práce nachystat vše potřebné k pečení, takže dva plechy, pokryté pečícím papírem.

Takže začínáme:
Do větší mísy vsypeme 200 gramů mletého kokosu, přidáme prosátý moučkový cukr a vyklepneme dvě celá vejce.

A teď přijde má nejoblíbenější část. Do směsi vnoříme ruce a pomocí prstů zpracováváme mírně lepivé těsto. Jde to zpočátku ztuha, ale nedejte se, seberte odvahu a ono to půjde.

Ač je to překvapivé, takto má vypadat těsto. Nebojte se, že se ještě trošku rozsýpá a opět do něj vnořte své šikovné prsty a rukama tvořte kuličky, které poté budeme klást na plech, vystlaný pečícím papírem. Velký odstup zanechávat tentorkát nemusíme, kokosky nenabydou, ani se nezplácnou. Prostě jaký tvar kuličky či šišatky na plech vložíte, takový se vám upeče.

jak vidíte, já na formu také příliš nedbala, jde tu přece o chuť a ta je opravdu plná kokosu. Kokosky vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů, umyjeme si zakokosované ruce a pečeme asi deset až patnáct minut, prostě do té doby, než kokosky pěkně zrůžoví.

Křehké kokosky necháme na plechu vychladnout (zpevní se a nebudou už tak křehké) a až poté je přeneseme do nějaké vhodně a pachuprosté krabice, kde na ně můžeme tajně chodit až do Vánoc.
Kokosky jsou výborné i čerstvé, ale nejlepší jsou po rozležení za dva až tři týdny.
 

10 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 11. prosince 2009 v 12:22 | Reagovat

:-D  :-D Madlenko, zrovna dnes dopoledne jsem si koupila půl kilový pytel kokosu! A snadné cukroví, to je přesně pro mě!! Uplácám si kokosky a nepochybuj o tom, že ulizovat budu taky.  :-D  :-D

2 Madla Madla | Web | 11. prosince 2009 v 13:29 | Reagovat

Tak to je skvělá souhra náhod  :-) Já tyhle kokosky peču moc ráda i mimo vánoční období. Navíc mám fakt úchylku skoro všechno zpracovávat rukama a to se u těchto kokosek hodí  :-D
tak přeju, ať se povedou a ať chutnají!  :-)

3 Janah Janah | Web | 11. prosince 2009 v 14:03 | Reagovat

My kokosky milujeme, už si píšu... :-)

4 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 11. prosince 2009 v 15:05 | Reagovat

Hurá, konečně kokosky, které se nedělají sáčkem na plech a nemusí se šlehat sníh. Zrovna před chvilkou jsem hledala v kuchařských knihách nějaké cukroví s kokosem a už ho mám :-D , není nad internet. S dovolením si tvůj blog uložím, koukám, že tady máš spoustu vaření a to mě moc a moc láká.

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. prosince 2009 v 16:46 | Reagovat

Máš krásné kokosky. Kokosky jsou jedno z mých nejoblíbenějších druhů cukroví... Bohužel si je letos neusuším :-(, ale snad přítelova babička udělá mé oblíbené s tvarohem :-). A nechceš mi pro jistotu poslat menší (raději větší) krabičku do Prahy :-D?

6 Madla Madla | Web | 14. prosince 2009 v 7:23 | Reagovat

Janah:
I u nás jsou kokosky nejen vánoční stálicí  :-) Tak ať chutná!

7 Madla Madla | Web | 14. prosince 2009 v 7:25 | Reagovat

Babi Maňasová:
Jako máma malého prcka právě oceňuju recepty, které jsou jednoduché a rychlé. A tenhle je navíc i neskutečně dobrý  :-)
Budu moc ráda, když si můj blog uložíte, já na ten váš taky chodím ráda na návštěvu   :-D

8 Madla Madla | Web | 14. prosince 2009 v 7:43 | Reagovat

coco-choc. Děkuju za chválu. Musím říct, že si každoroční hňácání koksek docela užívám  :-) Zkus třeba tyto kokosky v remosce, ostatní cukroví máš krásné, tak třeba se povedou i tyto. Nemusí se sušit, takže by je mohla zvládnout i remoska...
teda, kokosky s tvarohem zní vážně super, neprozradila by babička recept?

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. prosince 2009 v 16:12 | Reagovat

[8]: Nevím, nevím, ale kokosky bych v remosce asi nezkoušela, ale stejně mám kokosového cukrovíčka dost - mám už sušenky, budu dělat raffaello a možná i roládu.
Kokosky s tvarohem mám ze staršího vánočního čísla Apetitu (asi před 4 roky, tedy v době, kdy za něco stál, jen tak mimo řečí :-|). A rozhodla jsem se je vyzkoušet s přítelovou babičkou a jak by řekl klasik: "Never more!" Babička je typická Němka (velmi ale velmi pořádkumilná) - vše muselo být pečlivě zváženo, každá ingredience měla svou mističku, kokosky se tvarovaly téměř dle pravítka :-D... Babičku mám moc ráda, vařit či péct s ní ale nehodlám :D. Zase jsem se rozkecala, takže tady je recept:

Kokosky s tvarohem
- 150 g krystalového cukru
- 4 bílky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 200 g kokosu (možná bude potřeba více kokosu)
- 100 g měkkého tvarohu
Postup: Ušleháme bílky společně se špetkou soli do sněhu, během šlehání přidáváme vanilkový cukr, krystalový cukr. Po ušlehání přisypeme kokos a tvaroh. Kokosky sušíme při 130 – 150 stupních.

Tvarohové kokosky jsou mnohem vláčnější než klasické, a rozhodně se nestane, že by byly tvrdé jak kámen :-).

10 Madla Madla | Web | 15. prosince 2009 v 12:44 | Reagovat

coco-choc: Děkuju moc za recept, kokosky s tvarohem vypadají vážně senzačně.
A k příběhu s babičkou - vůbec se ti nedivím, ona má opravdu každá ženská mít svou vlastní kuchyň (alespoň tu miniaturní verzi, se kterou pracuješ ty  :-) ), prože jinak je to boj. Úplně jsem si vzpomněla na sebe, když jsem vařila s mámou  :-D Prostě každý je zvyklý na něco jiného, má své vlastní postupy a z toho pak vznikají neshody.

11 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 16. prosince 2009 v 13:15 | Reagovat

Už jsem si opsala recept a hned jdu na to :-) díky a hezké svátky ;-)

12 Madla Madla | Web | 16. prosince 2009 v 13:39 | Reagovat

Hanča Kdovíková:
Tak ať se podaří  :-) Chce to jen trošku trpělivosti při zoracování, protože "těsto" je hodně drobivé, takže to chce opravdu pořádně uhňácat  :-D
Tak ať vám jde práce od ruky a výsledek ať chutná! :-)

13 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 16. prosince 2009 v 20:03 | Reagovat

Už jsou hotové a nemají chybu, vynikající recept, moc moc děkuji :-)

14 toffo toffo | Web | 17. prosince 2009 v 6:06 | Reagovat

Také mě letos (poprvé) napadlo tvarovat kokosky jako kuličky, místo kladení hromádek lžičkou. Nevím, proč mě to nenapadlo dříve. Stačí si trochu ruce namočit ve studené vodě a jde to jako po másle. Také peču ty podle Apetitu - s tvarohem - jsou hned měkké.

15 Madla Madla | Web | 17. prosince 2009 v 8:09 | Reagovat

Hanča Kdovíková:
Děkuju moc za pochvalu, opravdu mě potěšila. Jsem moc ráda, že se kokosky povedly a že chutnají. :-)

16 Natty Natty | Web | 17. prosince 2009 v 8:13 | Reagovat

Ahojky Madlo, tak jsem uloupila tvůj recept na kokosky a i když už nepeču, stejně zkusím a pak přijdu říci, ale dnes nééé, dnes jedu na běžky - pěkný den :-)

17 Madla Madla | Web | 17. prosince 2009 v 8:20 | Reagovat

toffo: Přesně tak, proč si práci neulehčit  :-) U nás na plné čáře vítězí kokosky tyto, ale příští rok určitě zkusím ty s tvarohem z Apetitu  :-)

18 Madla Madla | Web | 17. prosince 2009 v 11:57 | Reagovat

Natty: Ahojky Natty, tak si užij běžky a pak se odměň kokoskami  :-) Tak ať to dobře jede  :-)

19 Zdenka Zdenka | E-mail | 17. prosince 2009 v 23:01 | Reagovat

Nejúžasnější kokosky na světě ! A taky nejlehčí  :-) Já je musím mít každé vánoce, ale teď jsem je dělala na dvakrát 8-O První várka - ta pokusná , se ochutnávala až nic nezbylo a proto jsem udělala dvojtou a schovala  :-D Jsem asi taky němka  :-D tvarovala jsem dvěma kávovými lžičkami , aby byly stejné  :D Díky za další úžasně dobrou inspiraci ! Určitě tu nejsem naposled  ;-)

20 Madla Madla | Web | 18. prosince 2009 v 9:53 | Reagovat

Zdenka: Teda, to jsem opravdu ráda, že měly takový úspěch! :-) A dokonce dvojnásobný  :-D
Obdivuji vaši trpělivost s tvarováním kokosek, já bych jí tolik neměla  :-P
Jsem moc ráda, že si sem chodíte pro inspiraci a budu se snažit, aby tu těch dobrot přibývalo více  :-)

21 xxx xxx | 21. listopadu 2012 v 17:05 | Reagovat

mnam mnam :-)

22 Madla Madla | E-mail | Web | 22. listopadu 2012 v 10:58 | Reagovat

xxx: Ano, mňam, mňam :-)

23 Veru Veru | E-mail | 16. prosince 2012 v 18:59 | Reagovat

Dobrý den a nestvrdnou do Vánoc,minulý rok jsem je vyhodila,dělala jsem je jen z bílků

24 Madla Madla | E-mail | Web | 17. prosince 2012 v 10:48 | Reagovat

Veru: Za ztvrdnutí mohou bílky. Zyto kokosky samozřejmě nejsou úplně měkounké, ale zuby by jste si na nich vylámat neměla :-) Změknutí také pomůže, pokud do uzavíratelné krabice, ve které kokosky skladujete, přidáte rozkrojené jablko.
V průběhu týdne ještě přidám jeden recept na ještě jednodušší kokosky, které jsou pěkně měkké.

25 Eva Eva | E-mail | 29. listopadu 2013 v 17:46 | Reagovat

Prima a express recept, moc dobre!

26 Madla Madla | E-mail | Web | 8. prosince 2013 v 15:58 | Reagovat

Eva: Tak to jsem moc ráda, že chutnají!

27 Kokoska Kokoska | Web | 8. prosince 2013 v 20:01 | Reagovat

Dnes jsem je dělala také a jsou vynikající. Je to už druhý vyzkoušený recept na kokosky.

28 Míša Míša | 10. prosince 2013 v 18:41 | Reagovat

ahoj, všude čtu, že tento recept je sice dobrý, ale kokosky jsou prý tvrdé a ani povyndání z krabice na stoe nezměknou... Je to pravda?

29 Madla Madla | E-mail | Web | 11. prosince 2013 v 16:28 | Reagovat

Kokoska: Teda, děkuju moc za milý komentář, to u vás musí krásně vonět!

30 Madla Madla | E-mail | Web | 11. prosince 2013 v 16:30 | Reagovat

Míša: Pomáhá dát ke kokoskám do krabice rozkrojené jablíčko, anebo já osobně mám raději tento recept, který je snad ještě jednodušší a kokosky jsou hned měkké: http://madlinakuchyne.blog.cz/1212/jeste-jednodussi-kokosky

31 Eva Eva | E-mail | 15. prosince 2013 v 13:36 | Reagovat

lžičkama namočenýma v rumu to jde taky dobře

32 Madla Madla | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 20:22 | Reagovat

Eva: No to je opravdu skvělý nápad! Moc děkuju!

33 jarmila jarmila | 19. prosince 2013 v 10:26 | Reagovat

moc dobre robila som ich zo6davok

34 Madla Madla | E-mail | Web | 19. prosince 2013 v 22:05 | Reagovat

jarmila: No tedy, to je hotová velkovýrobna :-)

35 AoLd AoLd | 7. března 2014 v 16:28 | Reagovat

Chceš si hodně vydělat jen když budeš hrát hry, sledovat Facebook, videa, atd ?
Zbrusu nový projekt Gatwin je přesně na tohle. Zaregistruj se prosím přes tuto adresu a získáš tím větší sít pro vydělávání - http://www.gatwin.com/?code=ES005243A

36 bellatrix bellatrix | Web | 12. března 2014 v 18:17 | Reagovat

vyzeraju vyborne :)

37 Mast na hemeroidy Mast na hemeroidy | Web | 26. března 2014 v 20:04 | Reagovat

Skvělé, moc děkuji za recept, vyzkouším hned příští Vánoce.. možná dřív :-D

38 Madla Madla | E-mail | Web | 28. března 2014 v 9:29 | Reagovat

bellatrix. Děkuju a jsou fakt moc dobré.

39 Madla Madla | E-mail | Web | 28. března 2014 v 9:30 | Reagovat

Mast na hemoroidy: není zač, kokosoví maniaci mají zvláštní dovolení upéct je i mimo vánoční období :-)

40 Zajímavé Zajímavé | 19. prosince 2014 v 20:53 | Reagovat

Zajímavé, doporučuji pročíst odkaz http://albafos.blog.cz

41 Alena Alena | Web | 19. ledna 2015 v 15:06 | Reagovat

To vypadá moc dobře, vyzkouším. :-)  :-)

42 obscure obscure | Web | 9. září 2016 v 1:00 | Reagovat

online pujčky ihned :-P

43 Ajvi Ajvi | E-mail | 25. listopadu 2016 v 12:04 | Reagovat

Wau,skvělé,tak dlouho jsem hledala jednoduché kokosky až je našla.Díky za něj :-P

44 ALENA ALENA | E-mail | 4. prosince 2016 v 17:32 | Reagovat

[Dnes jsem upekla moc dobre pulky jsem namocila v cokolade nemaji chybu bezva recept dobry rychly15] :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama