Netradičně pojatá zeleninová polévka s burákovým máslem

29. prosince 2009 v 16:39 | Madla |  Z polévkové mísy
Když jsem se chystala na kompletaci vánočního cukroví, tak jsem kromě klasické nutely chtěla koupit i nějaký sladký kérm světlé barvy. Aby pěkně vynikl rozdíl mezi tmavým těstem a světlým krémem. A do oka mi padla sklenice s názvem Arašídový krém. Stála ve stejném regálu spolu s jinými sladkými pomazánkami, tak jsem ji nic netušíc vzala a těšila se, jak jí budu opatlávat jednotlivé kousky cukroví.
Ale konala se zrada - bohužel jsem si až doma přečetla složení milé pomazánky, a protože se v něm objevila sůl, s velikou nedůvěrou jsem produkt ve skleničce ochutnala. A ano - byl mírně slaný, k curkoví se naprosto nehodící.
A protože jsem ho nechtěla nechat ležet jen tak ladem, zkusila jsem mu nabídnout šanci v netradičně pojaté zeleninové polévce. A chuť polévky mě mile překvapila a mého muže doslova oslnila, takže už asi tušíte, že se konalo opakování a burákové pomazánka se už krčí na dně skleničky a brzy po ní bude ámen úplně.
Burákové máslo dodá obyčejné polévce z kořenové zeleniny nevídanou jemnost a takový jemně zemitý nádech. Já koupila pomazánku s kousky arašídů, chcete-li mít polévku jemnou, kupte pomazánku klasickou, bez burákových kousků.


Takže na litr velmi rychle připravené polévky si připravíme:

1 větší cibuli, nakrájenou nadrobno
2 větší mrkve, nastrouhané nahrubo
1 větší kořen petržele, nastrouhaný nahrubo
2 pořádně velké lžíce burákového másla
3/4 litru vroucí vody
lžička soli
trošku bílého pepře

K ruce si vezmeme pořádný hrnec a na jeho dno vhodíme lžíci burákového másla.
Zapneme zdroj tepla (ne topení ), postavíme na něj hrnec s burákovým máslem a vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli. Necháme osmahnout dozlatova. Občas promícháme, protože burákové máslo se docela rádo připaluje. Až nám cibulka krásně voní, přidáme k ní nahrubo nastrouhanou petržel a stejným způsobem zpracované mrkve.
Ještě tak dvě minutky smažíme a poté přilijeme třičtvrtě litru vroucí vody. Vezmeme si k ruce metličku a až polévka přijde opět k varu, přihodíme do ní další pořádnou lžíci burákové pomazánky. Pěkně metličkou proháníme polévku, aby se arašídová hmota krásně rozpustila. vaříme ještě deset minut, aby kořenová zelenina pěkně zněkla. Občas promícháme.
A za chvíli je hotovo, vůně se vznáší kuchyní. Před závěrečným servírováním polévku osolíme a dochutíme špetkou pepře, nejlépe bílého.
A ač polévka nevypadá příliš krásně, co jí chybí na vzledu, dodá bohatě v jemné, krémové chuti.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 29. prosince 2009 v 18:02 | Reagovat

No vidíš, na všechno se najde využití. Já jsem ještě burákové máslo nejedla a taky bych si myslela, že je spíš sladké. ;-)

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. prosince 2009 v 19:59 | Reagovat

Také jsem byla zklamaná, když jsem ochutnala kupované burákové máslo - bylo slané a já se těšila na mlsání na lžičku :-D. Proto si ho raději vyrábím sama a nic mě nepřekvapí. Moc ráda z něj peču sušenky :-). Polévka vypadá hodně zajímavě, jen se obávám, že pro přítele by byla moc exotická ;-).

3 Madla Madla | Web | 30. prosince 2009 v 8:22 | Reagovat

babi Maňasová: Tento omyl se nakonec ukázal jako prospěšný a já teď vím, že arašídová pomazánka bude mít v mé kuchyni pravidelné uplatnění. Určitě polévku vyzkoušejte, opravdu Vás překvapí.  :-)

4 Madla Madla | Web | 30. prosince 2009 v 8:24 | Reagovat

coco-choc: Na Výrobu domácího burákového másla si opravdu netroufnu, ale určitě je to velká dobrota. Polévku zkus uvařit, však přítel nemusí vědět, co v ní je.  ;-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. ledna 2010 v 13:18 | Reagovat

[4]: Není to nic složitého :-). Nesolené arašídy stačí rozmixovat kvalitním mixérem  - s mým novým tyčákem jsem si vystačila. Použila jsem nástavec na sekání. Arašídy mixuji postupně a přidávám i trochu cukru (na 200 g asi 2 lžíce jemného třtinového cukru) a asi půl sklenky mléka - burákové máslo není tak tuhé. Super dobrota jen tak na lžičku :-D. Polévku někdy určitě zkusím, ale nesmím zapomenout si burákové máslo neosladit :-).

6 Madla Madla | Web | 6. ledna 2010 v 16:33 | Reagovat

coco-choc. To zní jednoduše a chutně. Mňam, určitě co nevidět vyzkouším. Burákové máslo už došlo, tak asi nastoupí jeho samovýroba.  :-D
Díky moc  :-)

7 Jitule Jitule | E-mail | Web | 13. ledna 2010 v 11:06 | Reagovat

Milá Madlo,
moc se mi líbí Tvé recepty. Chtěla bych Ti nabídnout výměnu ikonek nebo odkazů s mými stránkami http://bucifousek.webgarden.cz/.

Jelikož tu není odkaz na Tvůj mejl, tak Ti píšu sem, snad nevadí. Prosím ozvy se. Budu moc ráda, když si odkazy vyměníme a určo vyzkouším tuhle bezva polívku s burákovým máslem, neboť i já byla zklamaná chutí, když jsem ho otevřela.  :-? Čekala jsem něco jako Nugetu a ono je to samotné celkem fuj.  :D

Měj se krásně. S pozdravem Jitule.

8 Madla Madla | Web | 15. ledna 2010 v 10:38 | Reagovat

Jitule: Ahoj Jitko, díky moc za chválu. Hned si odkaz na tvé stránky dám do oblíbených, máš tam spoustu zajímavých receptů, kterým se moc ráda podívám na zoubek  :-D Tak ať se daří nejen v kuchyni  :-)

9 Lenka K. Lenka K. | Web | 13. března 2012 v 14:53 | Reagovat

[5]:Jejda, tos mi neměla dělat:) peanut butter miluju odmalička... recept ukládám a až si svatosvatě slíbím, že to vyrobené hned sama nesežeru, pustím se do toho :)

10 Lenka K. Lenka K. | Web | 13. března 2012 v 14:57 | Reagovat

[3]: díky za recept, vyzkouším!

11 Madla Madla | E-mail | Web | 14. března 2012 v 16:04 | Reagovat

Lenka K.: Tak ať chutná!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama