Super jednoduchá dýňová polévka

6. prosince 2009 v 12:57 | Madla |  Z polévkové mísy
Dýni si pamatuji pouze z dětství, to jsem ji milovala ve formě slaďoučkého kompotu. Ten bych teď v dospělosti pozřela nejspíš jen pod pohrůžkou fyzikcého násilí. Ale dýně může sloužit nejen jako krásná dekorace, ale i dá se s ní vyhrát i kulinářsky - nejen na sladko, ale i na slano. Na slanou strunku hraje i tato super jednoduchá polévka.
Nejprve vás oslní svou slunečně hravou barvou a pak vám vykouzlí úsměv na tváři svou hedvábně jemnou chutí. A jestliže jste dosud stejně jako já nebyli členy dýňové fanclubu, tato polévka vás dostane do kolen a s dýní se prostě začnete kamarádit.

Takže míň řečí a víc vaření

Budeme potřebovat:

1 menší dýni Hokkaidó (nejlépe v BIO kvalitě, tak jako ta naše), nakrájenou na hrubší kostky
litr vody
kostku zeleninového bujónu (nejlépe v BIO kvalitě)
2 stroužky česneku, rozetřeného
trošku soli
trošku pepře (já použila směs čtyř pepřů)
smetanu na vaření (tu ve žlutém kelímku )

jestli se vám zdá seznam ingrediencí směšně krátký, tak vězte, že právě v jedoduchosti se skrývá krása a dýně v hlavní roli vás dozajista oslní. Není třeba přidávat jí hereckého partnera v podobě uplakané cibule, sladké mrkve nebo ctihodného celeru. Dýně si vše odehraje sama a přesto sklidí zasloužené gurmánské ovace.

Dýni pečlivě očistíme a rozpůlíme ji a vydlabeme semena. Ta můžeme buď nemilosrdně vyhodit do koše, nebo jsme-li majiteli malé či střední polnosti, si je uschováme a poté zasadíme. Mě zahrádku supluje pouze balkon, takže se samozásobitelkou sympatických oranžových kouliček nestanu, ale o to víc si budu vážit, když mi se dýně v kuchyni objeví.
Rozpůlenou a semen zbavenou dýni nakrájíme na hrubší kousky a vhodíme do horké vody s jednou bujónovou kostkou.

Necháme vařit tak půl hodinky až čtyřicet minut, prostě do té doby, než krásně změkne.

Již takřka hotovou polévku necháme mírně vychladnout a vezememe si k ruce elektirkého pomocníka - ponorný mixér. ten za nás udělá namáhavou práci a pěkně dýni rozšmelcuje na jemný hladký krém. Chcete-li, odeberte před mixováním pár kostiček stranou jako já. Budou sa pak pěkně rustikálně vyjímat v hladkém krému.

Tak a teď už to hotovou polévku jen dochutíme troškou rozetřeného česneku. Stačí jen troška, u nás to byly dva stroužky. Zdá se vám to málo na tak velký hrnec? Málo to není, česnek nesmí přehlušit sametovou jemnost polévky, má za úkol ji jen decentně ovonět. Polévku ochutnáme a případně doslíme či dopepříme. Já pepřila čerstvě nahmožděnou směsí čtyř barevných pepřů.
A teď přijde grandiózní finále - do polévky přilijeme hezky celý kelímek smetany na vaření. promícháme, mírně prohřejeme a ihned servírujeme.

Držíte-li si kila raději déle od těla, dejte klidně méně smetany, mě ruka trošku ujela, ale beru to jako kalorickou přípravu na Vánoce a polévce lahodná podpora smetany rozhodně neuškodila.
Ale ve své kuchyni jste mistři vařečky vy, proto si sami rozhodněte, jaká míra smetanového opojení je pro vás únosná. Můžeme stylově servírovat posypané nasucho opraženými dýňovými semínky.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 6. prosince 2009 v 15:54 | Reagovat

Tahle polévka je prostě perfektní. Tyto polévky - krémy - miluji. Hráškový, cuketový, dýňový... :-P. Rozhodně bude lahodný krém podáván i na svatbě :-D. Už se těším, až si budu moci vyrábět krém k snídani, obědu... :D, zatím mi totiž chybí mixér, ale prý ho dostanu od Ježíška :-D.

2 Madla Madla | Web | 6. prosince 2009 v 16:04 | Reagovat

coco-choc: Takže svatba už je v dohledu? To je super, moc a moc gratuluju! Já jsem taky fanda krémových polévek - manžel sice moc ne, ale tahle mu opravdu chutnala, až jsem se divila  :-)

3 Pája Pája | Web | 8. prosince 2009 v 18:14 | Reagovat

Recept na tento krém znám nazpaměť. Jeden z bohužel často navštěvovaných lékařů má v čekárně televizi a neustále tam běží jeden a ten samý program, který se opakuje. Už jsem viděla video postup asi desetkrát. Mít dýni, tak do toho jdu =)

4 Madla Madla | Web | 8. prosince 2009 v 21:53 | Reagovat

Pája: U nás to byl taky celekm boj, než jsem se k dýni dostala. Ta moje ucestovala do naší kuchyně skoro 200 kilometrů  :-) Ale stálo to za to  :-D V našem malém městě se sice uživí s přehledem tři řezníci, ale dýni tu prostě člověk nekoupí  :-(

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 9. prosince 2009 v 7:21 | Reagovat

[2]: Jé to bohužel ještě né, ale už vím, co se bude podávat :-P. Cvok, no :D

6 Madla Madla | Web | 9. prosince 2009 v 10:12 | Reagovat

Však jídlo a nevěstiny šaty jsou přece to nejdůležitější  :-) A je fajn mít už aspoň rámcovou představu třebao jídle, aby pak nedocházelo k nějakým sporům. tak ať Ježíšek opravdu mixér přinese a já se pak budu moct na tvých stránkách kochat různými chutnými krémy. Mňam, už se těším až si budu chodit pro inspiraci.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama