Žitné bábovičky s česnekem a sýrem

26. prosince 2009 v 7:33 | Madla |  Slané potěšení
Občas zaexperimentuji s pečením chleba a tyhle bábovičky jsou mým osvědčeným receptem. Komu nelahodí česneková vůně, může místo česneku přidat třeba chilli nebo nahrubo nakrájenou cibuli. Já mám ale česnek velice ráda a nejen proto, že je velice zdravý. Tyto bábovičky skvěle poslouží třeba jako snídaňové pečivo. A jejich příprava je velice rychlá a jednoduchá.

Takže si vezměte klasický čtvrtlitrový hrnek a dál už jen pár nezbytností:

2 hrnky celozrnné žitné mouky
1 hrnek mléka
8 lžic olivového oleje
1 balíček kypřicího prášku
1 lžičku soli
1 lžičku drceného kmínu
1 lžičku celého kmínu
asi 5 velkých stroužků česneku, oloupaných a nahrubo poskeaných
100 gramů libovolného sýra (já použila uzený eidam), nakrájený na větší kostky

Vezmeme si k ruce pořádně velkou mísu, vsypeme do ní žitnou mouku, balíček kypřicího prášku, sůl a oba druhy kmínu a suchou směs pěkně promícháme vařečkou. Vrazíme tam hrnek mléka a 8 lžic olivového oleje. Pořádně promícháme až nám vznikne trošku lepivější těsto. Do těsta nakonec přidáme nahrubo nasekaný česnek a na větší kostičky nakrájený sýr. Pečeme asi 20-25 minut v předem vyhřáté troubě na 200 ◦C. Do trouby vložíme také plecháček s vodou.
Bábovičky jsou opravdu vydatné, na snídani stačí jen dvě bábovičky, zlehka potřené máslem a obložené třeba šunkou a srýem. Nebo můžeme tyto celozrnné minichlebíky zakusovat třeba jen tak ke guláši.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 26. prosince 2009 v 8:45 | Reagovat

Vypadají nejen dobře a chutně, ale i zdravě :-)

2 Madla Madla | Web | 27. prosince 2009 v 20:59 | Reagovat

babi Maňasová: Jo jo, to jsem celá já  :-) Z celozrnné mouky peču moc ráda a tyhle bábovičky jsou navíc v cukuletu připravené, což je výhoda, protože já často zapomínám koupit pečivo  :-D Navíc krásně voní čensekem a jsou dost vydatné, na zahnání hladu stačí dvě pidibábovičky :-)

3 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 29. prosince 2009 v 0:32 | Reagovat

Tak tak, vypadají dobře a zdravě - ale česnek po ránu, to je snad jen pro otrlé samotáře-do práce bych potom asi nemohla :)
Jsou takové rustikální - třeba k ohni, do přírody...zkusím.

4 Madla Madla | Web | 29. prosince 2009 v 8:58 | Reagovat

Vilemína: To já zase česnek můžu v každou denní dobu - a čím víc, tím líp  :-D
A k takovému kotlíkovému guláši vařenému pěkně na ohni by se měly hodit přímo ideálně  :-)

5 rybička rybička | Web | 29. prosince 2009 v 13:28 | Reagovat

Tak my česnek můžeme v jakémkoli množství a podobě. A bábovičky jsou zas něco jiného, než co máme obvykle, určitě musím někdy vyzkoušet...

6 toffo toffo | Web | 29. prosince 2009 v 15:54 | Reagovat

Tak to já zkusím v muffinech. Kde kupuješ celozrnnou žitnou mouku?

7 Madla Madla | Web | 29. prosince 2009 v 16:10 | Reagovat

rybička: Česnek je báječný, bábovičky díky němu krásně voní. Tak ať chutná! :-)

8 Madla Madla | Web | 29. prosince 2009 v 16:11 | Reagovat

toffo: Také jsem pekla v mufinnové formě. Jinak celozrnnou žitnou mouku kupuju v Tescu, v oddělení zdravé výživy.

9 Gábina Gábina | 6. ledna 2010 v 12:59 | Reagovat

Teda Madlo, ať koukám, jak koukám  8-O v ingrediencích nevidím ani česnek, ani sýr. Jinak to vypadá zajímavě  ;-)

10 Madla Madla | Web | 6. ledna 2010 v 16:35 | Reagovat

Gábina: Jejda, já jsem ale trouba  8-O , díky moc za upozornění. To se stane, když se recept píše ve spěchu. Hned to napravím.  :-) Ještě jednou díky.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama