Balkánská rybka v balíčku

15. ledna 2010 v 10:18 | Madla |  Rybky nejen mořské
aneb odlehčený oběd po vánočním obžerství. Ryby mají své místo na našem stole nejen o Vánocích, snažím se je servírovat minimálně jednou týdně. A občas není jednoduché vymyslit rychlou rybí úpravu, která by nenudila. A tuhle rybí recepturu jsem vymyslela, když nám v lednici pár dní po Štědrém dnu přebývaly dvě porce kapříka. A protože se recept osvědčil a dokonce (ano, pochlubím se, jsem hrozná) jsem díky němu vyhrála u pana Cuketky jeden výtisk Sladkovodní kuchařky Milana Stupky, tak se s ním ráda podělím alespoň teď, když už opadlo vánočí šílenství, během kterého jsem nestihla zaznamenávat takřka žádné ze svých kuchařských nápadů.
A jak už jsem zmínila v úvodu, každý týden řeším dilema co s rybou a tak mě včera napadlo modifikovat tento kapří recept na úpravu mého favorizovaného pangasia.
Nad sumečkem žraločím se poslední dobou stahují mračna a tato rybka bez kostí a bez rybího zápachu se dostává do velmi silné neobliby. Dokonce mi nedávno v mailové schárnce přistál článek s všeříkajícím názvem - "Pozor na pangase". Možná jsem zabedněnec a ignorant, ale pangasius mi prostě chutná a jeho klady jdou vysoko nad zápory. Ale jestli patříte k lidem, kteří sumečka žraločího v lásce nemají, nenechte se odradit a prostě použijte jinou rybku dle vašich preferencí. Stačí obyčejné filé z tresky.

Budeme opět péct v alobalu pěkně všechno dohormady, takže si ušetříme i práci s mytím pěkných pár kousků nádobí. Poslední dobou jsem takřka zamilovaná do přípravy pokrmů zabalených v alobalu, tak mi tu úchylku promiňte. A třeba si ji také oblíbíte.

Takže na dvě porce si nachystáme:

2 porce vhodné pevné bělomasé ryby
6 středních brambor, nakrájených na jemné plátky
1 balení cherry rajčátek
velkou hrst odkapaných zelených oliv
6 stroužků česneku, pouze oloupaných
trošku hrubé soli (nebo jakou najdete)
krapet pepře
lžička sušeného rozmarýnu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce bílého vína
100 gramů balkánského sýra, nakrájeného na větší kousky

Není k jídlu, ale je nezbytné:

dva pořádné kusy alobalu

Tak se pojďme rybce podívat na zoubek:
Já osobně se s rybou seznamuji v silných rukavicích, za příležitosti výlovu mrazáku. Je to sice smutné, ale k nejbližšímu rybníku je daleko a rybárnu s čestvými úlovky jsem v našem malém městě jerště nenašla.
ryba je vylovena, omrzliny ošetřeny. Zmrzlé plátky ryby necháme povolit, slijeme případnou vodu, kterou ryba pustila a zlehka jí oslíme a opepříme. Já ráda kořením pepřem čtyř barev, který si pro tuto příležitost pěkně uhmoždím ve svém krásném starodávném hmoždíři.
A teď se vrhneme na přílohu, která se bude péct spolu s pangasiem. V první řadě si buď oloupeme brambory, nebo je necháme se slupkou, kterou ale pořádně omyjeme a odrbeme od hlíny a dalších nečistot. Teď přichází vhodná doba na sólo pro bnůž, kterým milé brambory nakrájíme na velejemné plátečky. Brambrové plátky, které se nám tvoří pod rukama, potažmo pod ostřím nože, šoupneme do pořádně velké mísy. Přidáme k nim opláchnutá cherry rajčátka, pořádnou hrst odkapaných zelených oliv a šest velkých stroužků česneku, které jsme předtím zbavili jejich bílého kabátku.


Lehkou rukou osolíme hrubozrnnou solí a taktéž zlehka opepříme.

Ke směsi nalijeme dvě lžíce olivového oleje a dvě lžíce bílého vína, pořádně zamícháme. Nejlépe to jde rukama. Nakonec do směsi zlehka vmícháme na hrubší kousky nakrájený balkánský sýr.

Vezmeme si k ruce alobal a ustřihneme ho pořádný kus, aby se v něm rybka i s oblohou moc netísnila. Na alobal navršíme kopičku zeleninové směsi s bramborem, na ni dáme jemně osolenou a opepřenou rybku a navršíme na ni bramborovo-zeleninovou mohylu.

Pěkně ze všech stran zabalíme do alobalového kabátku a dáme pozor, aby byly všechny škvíry co nejlépe utěsněny. pěkně utemovanou rybku dáme na pekáč a šoupneme ji do trouby, vyhřáté na 200 stupˇnů. a teď můžeme s klidným svědomím opustit na zhruba třičtvrtě hodinky kuchyň a jít se třeba provětrat ven.
Po příchodu z venku na nás bude čekat omamná vůně, tak se hned vrhněme k troubě, vytáhněme nedočkavě balíčky s rybkou a opatrně je otevřeme. Určité obezřetnosti je namístě, pára unikající z alobalu je totiž opravdu horká. A teď už jen inhalujeme svůdně vonící výpary a foukáme do balíčku, abychom se co nevidět mohli pustit do jídla.


Bohužel fotka upečeného jídla se mi opět pro superrychlou konzumaci nezdařila. Prostě než jsem došla pro foťák, tak bylo vše snědeno. řešením by sice bylo nechat foťák na stole, jenže to by brzo přišel k újmě v nenechavých ručkách a uslintané puse našeho osmiměsíčního synka.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | Web | 15. ledna 2010 v 16:31 | Reagovat

Madlo, gratuluji ke kuchařce. Tvým rybím receptům fantazie neschází. Autor Sladkovodní kuchyřky  - "Mánek" byl hostem vaření na Nově:

http://archiv.nova.cz/multimedia/epizody/mankuv-kapr-v-listovem-teste.html?s=0

2 toffo toffo | Web | 15. ledna 2010 v 16:33 | Reagovat

Jo, někdy si tak kuchyřím. :-)
Samozřejmě jsem chtěla napsat Sladkovodní kuchařka.

3 Madla Madla | Web | 15. ledna 2010 v 17:06 | Reagovat

toffo: Díky, já to vůbec nečekala a byla jsem z toho nadšená jako malé děcko. Už se moc těším, až kuchařka dorazí a já budu moct zkoušet různé parádní recepty. No a snad i tu rybárnu někde v okolí objevím  :-)

4 Kofi Kofi | E-mail | Web | 29. června 2012 v 11:01 | Reagovat

Tady je to velmi zajímavé

5 Madla Madla | E-mail | Web | 29. června 2012 v 13:50 | Reagovat

Kofi: Tak to jsem moc ráda :-) Určitě si něco uvařte nebo upečte!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama