Dokřupava vypečená kachnička pečená přímo s netradiční přílohou

16. ledna 2010 v 16:18 | Madla |  Maso hraje prim
Dnes jsem dostala strašlivou chuť na pěkně vypečenou kachničku. Kachna byla v mrazáku, takže jsem si pěkně vykasala rukávy a pustila se do ní. Příprava byla až směšně jedoduchá a výsledek nezklamal - dočervena vypečená kůžička, křehké a šťavnaté maso, prostě lahoda. A protože ani já, ani manžel, nejsme příznivci tolik typicky české přílohy - knedlíků, zkusila jsem přílohu pojmout trošku netradičně a ke kachničce jsem dala péct brambory s cibulí. Brambory s cibulí krásně nasákly vypečenou šťávou a zdatně kachvničce sekundovaly. Ještě teď při té vzpomínce slintám. Máte taky chuť?

Tak se směle pusťe do díla...

Na vypečenou kachničku budeme potřebovat:

kachnu přiměřené velikosti a váhy
sůl
mletý kmín
celý kmín
asi 3 dl vody

Na netradiční přílohu si nachystáme:

6 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
4 menší cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtky
lžičku soli
lžičku celého kmínu

Vezměme si k ruce pořádně veliký pekáč, ať má kačenka v čem trůnit. teď se s kačenou pustíme do nerovného boje a pokusíme se ji pěkně naporcovat. Před samotným porcováním odstraníme případný sáček s drůbky a odřežeme všechno, co se nám na kačeně příliš nepozdává. A nezapomene si rozpálit troubu na 200 stupňů.
Kachní díly naklademe do pekáče, s obou stran osolíme a okmínujeme jak mletým, tak celým kmínem.

Podlijeme třemi decilitry vody a vrazíme do trouby rozžhavené na 200 stupňů zhruba na dvě a půl hodinky. Občas podlijeme výpekem a těšíme se, jak si skvěle pochutnáme.
Někdo kačku podlévá černým pivem, někdo vývarem, já podlévám pouze vodou a zklamaná jsem ještě nebyla. Opravdu stačí ty tři deci po celou dobu pečení, ale pro jistotu se vyplatí občas kachničku zkontrolovat a vzniknuvšším výpekem polévat jednotlivé kachní díly.
Když nám ke konci pečení zbývá třičtvrtě hodiny, připravíme si zcela netradiční a takřka bezracnou přílohu. V rozpisu je příloha jen pro dvě osoby, budete-li mít více strávníků, jedoduše si počet brambor a cibule znásobte.
Takže se vrhněme na přílohu. Oloupeme si brambory a totéž provedeme i s cibulí. Vnějších ostatků zbavené brambory a cibuli nakrájíme na čtvrtky, vhodíme do mísy, zalijeme dvěma lžícemi výpeku z kachničky a posypeme lžičkou soli a celého kmínu.

Poctivě obalíme brambory i cibuli v kořenící směsi a vložíme k pečící se kachně. prostě je frkneme všude tam, kde se vytvoří troška volného místa. Zaklopíme pekáčem a dopečeme zhruba půl až třičtvrtě hodinky.
kachna se pěkně dokřupava vpekla, brambory i cibule jsou měkké a voňavé, tak si tu dobrůtku rychle nandáme na talíř a pustíme se do toho.
Servírujeme přelité vypečenou šťávičkou a s pořádnou porcí sladkokyselého zelí.

A jak pečete kachnu vy?
Zdá se vám můj recept kacířsky jednoduchý? A co říkáte na přílohu?
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Elizabetha Lilien Elizabetha Lilien | Web | 16. ledna 2010 v 16:34 | Reagovat

ahojíííííííík nádherný bloQeček mRkni na můj! :-)

2 J. J. | Web | 16. ledna 2010 v 16:56 | Reagovat

Já nevím, není zejména ta cibule nasáklá příliš velkým množstvím tuku?
Já dělám tuto: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=27467

Jednodušeji už to opravdu nejde. K tomu normálně vařené brambory (nebo červené zelí po francouzsku a knedlíky). Zrovna jedna krasavice čeká v mražáku a už si na ni brousím zuby. :)

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 16. ledna 2010 v 16:58 | Reagovat

Vypadá to náramně dobře. Já tuhle přílohu dělám k pečenému kuřeti, jen ty brambory dám pod kuře hned, ale kuře se nepeče tak dlouho jak kachna, tak to jde. Je to vynikající, brambory krásně nasáknou šťávou z masa. A ke kachničce mňam.

4 Madla Madla | Web | 16. ledna 2010 v 21:12 | Reagovat

Elizabetha Lilien: Děkuju za chválu  :-), slr vždycky je co zlepšovat   :-)

5 Madla Madla | Web | 16. ledna 2010 v 21:17 | Reagovat

J.: Ani cibule, ani brambory nejsou vůbec nasáklé tukem. Jsou pěkně opečené a vzhledem k tomu, že kachnu podlévám jen vodou a to jen na začátku pečení, tak to nijak moc tučné není. Sama nemám tučné ráda, ale takto připravené brambory s cibulí jsou opravdu famózní. A určitě lehčí než klasický knedlík.
Váš recept určitě časem také vyzkouším, vypadá opravdu dobře. :-)

6 Madla Madla | Web | 16. ledna 2010 v 21:19 | Reagovat

babi Maňasová: Hmmm, tak ke kuřátku to zase nenapadlo mě, děkuju za tip a určitě brzo vyzkouším! Vidím, že si oboustranně děláme chutě  :-D Jen při té představě tu slintám jako Pavlovův pes. :-P

7 J. J. | Web | 19. ledna 2010 v 14:24 | Reagovat

Brambory pod kuřetem jsou mimochodem skvělé z římského hrnce. Tak fantasticky chutné brambory se mi zatím jiným způsobem připravit nepovedlo. Mívala jsem maličký římský hrnec, do kterého nevešlo celé kuře, jen maximálně tři stehna (ale já stejně drůbež raději předem porcuji - až na tu výše zmíněnou kachnu pečenou vcelku). Teď mám v merku nový římský hrnec, krásně velký a zdobený. Až ho budu mít (což asi nebude brzy, protože by se mi zatím nikam nevešel), zkusím v něm i tu kachnu a také krůtí stehna.

8 Madla Madla | Web | 20. ledna 2010 v 7:59 | Reagovat

J.: Jojo, římský hrnec je prima vynález. Bohužel ho nemám  :-( , ale snad se i na mě usměje štěstí a někdy ho dostanu. Nám by zatím stačil i ten váš maličký  :-)

9 Gábina Gábina | 21. ledna 2010 v 11:38 | Reagovat

Kachnička vypadá výborně  :-P Mohu potvrdit, je recept na pomalou kachnu je taky vynikající. My jí říkáme "kachna bez práce". Určitě vyzkoušej :-)

10 Madla Madla | Web | 21. ledna 2010 v 14:54 | Reagovat

Gábina. Díky moc za pochvalu. "Kachnu bez práceů určitě vyzkouším, jen co se k nějaké kachně zase dostanu  :-)

11 Tom Tom | 1. prosince 2013 v 1:05 | Reagovat

Nevím, jestli je to ještě aktuální, ale super římské hrnce z české produkce za super cenu mají tady:
http://keramo.cz/katalog-zbozi/hrncirska-keramika/uzitkova

12 Petr Kučera Petr Kučera | E-mail | 16. prosince 2013 v 21:28 | Reagovat

Vše jsem pozorně četl, proč rychle ?
Doporučuji pomaleji a ještě lépe!!!
Prosím podívejte se - http://fasulis.blog.idnes.cz/c/158079/Kdyz-kachna-tak-jedine-vykostena-a-s-nadivkou.html :-D

13 Madla Madla | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 20:25 | Reagovat

Tom: Děkuju moc za odkaz, Ježíšek mi letos římský hrnec asi nedonese, ale třeba se na mě usměje štěstí o narozeninách. Díky!

14 Madla Madla | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 20:29 | Reagovat

Petr Kučera: No tak to vypadá fantasticky, děkuju moc za odkaz! Bohužel jsem nucena dodržovat bezlepkovou dietu, takže nádivka s pečivem pro mě nepřipadá v úvahu (a kupované bezlepkové pečivo mi nechutná), ale váš recept je doslova báseň pro všechny smysly.

15 MILENA MILENA | E-mail | 30. prosince 2014 v 11:39 | Reagovat

Chystám se na Nový rok péct kačenu a hledala jsem nějakou jinou přílohu,než je knedlík...ten Váš nápad s bramborami a cibulí se mi zamlouvá a udělám je taky....a k tomu pařené zelí,které se podává jako salát - najemno nakrouhané zelí se spaří společně s kmínem a dá se vychladit - ochutíme cibulí,solí, octem a vyškvařeným sádlem z kačeny(jinak olejem)Je to vynikající k čemukoliv,ke grilovanému kolenu,k uzenině...já to můžu ke všemu...a když se přidá i křen! to je teprve pochoutka!!!!!Děkuji za tip!!!!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama