Lehkou rukou plněné pečené cibule

25. ledna 2010 v 11:36 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
S cibulí sice každý není kamarád, ale i ta nejslzotvornější cibulová potvůrka pečením změkne a příjemně zesládne. A když je navíc s lahodnou krémovou náplní, která je nejen chutná, ale i zdravá, je nápad na lehkou večeři či oběd na světě. Rozhodla jsem se, že v našem jídlečníku dám v mnohem větším množství šanci bezmasým receptům a tyto nadívané cibule protlrhly cílovou pásku a pasovaly se tak do role vítězů na našem talíři.Velmi volně jsem se insirpovala tady, v bistru Florentyna.
Kouzlo plněných cibulí navíc spočívá v mnoha nepřeberných variantách náplní. kdo se bojí štiplavosti, strachuje se vskutku marně. Cibule zde prochází vlastně dvojí tepelnou úpravou - nejprve se uvaří a poté ještě zapeče v pěkně horké troubě. A místo štípanců na jazyku se vám v ústech bude rozplývat jemně nasládlá chuť.

Nevěříte? Tak vyzkoušejte a dáte mi za pravdu. Cibulí si připravte vhodný počet podle jejich velikosti a počtu strávníků. Vhodnější jsou větší cvalíci, které na jednu porci stačí jen přepůlit. Pro nás dva jsem zvolila tři střední cibule.

Budeme tedy potřebovat:

dostatečný počet cibul, svléknutých z kabátků a přepůlených
vodu nebo vývar na uvaření cibulí

Na krémovou směs na plnění:

pořádný plátek másla
vnitřky uvařených cibulí, nahrubo nakrájených
3 středně velké mrkve, nahrubo nastrouhané
1 měkký tvaroh ve vaničce
vekou hrst ovesných vloček
100 gramů plísňového sýra, nahrubo nastrouhaného
sůl, pepř
rozmarýn

Na podlití:

trošku vývaru nebo vody

Nejprve si uvaříme oloupané a rozpůlené cibule. Vaříme buďto jen v osolené vodě, nebo jako já ve vývaru. Použila jsem vývar kachní, ale cibulkám neublíží ani vývar drůbeží, hovězí, či zeleninový. Cibule vaříme podle jejich velikosti ne úplně doměkka. Budou se ještě zapékat, tak pozor, ať se nám nerozvaří. Já vařila cibule střední velikosti asi čtvrt hodinky. Cibule prostě nesmí být úplně měkké.
Uvařené cibule vytáhnem z vody či vývaru a necháme mírně vychladnout, abychom si zbytečně nepálili prstíky. Poté z nich pomocí malé lžičky vyjmeme střed a necháme jen poslední dvě tři vrstvy cibulového kabátku, které nám hezky udrží chutnou náplň. vzniklé cibulové košíčky dáme do vhodné zapékací nádoby.

Cibulovou "dužninu" nevyhazujeme, ale necháme si ji do náplně, na kterou se ihned vrhneme.
na pánvi si rozehřejem pěkný plátek másla, přidáme k němu posekanou uvařené cibulové vnitřky a nahrubo nastrouahné mrkve.
Až kousky cibulí pěkn zezltánou a mrkev také změní barvu, vyklopíme k zelenině tvaroh z vaničky.
Pěkně zamícháme, osolíme, opepříme (já použíám svou oblíbenou směs čtyř barevných pepřů, které si vždycky malé množství uhmoždím ve svém krásném hmoždíři).
Krémovou směs zahustíme pořádnou směsí ovesných vloček.

Chvilku ovaříme a vsypmem 100 gramů nahrubo nastrouhaného plísňového sýra.
Pěkně promícháme, odstavíme a omocí malé lžičky plníme cibulové košíčky.
Podlejeme vodou nebo vývarem a dáme ještě tak na čtvrt hodinky zapéct do rozpálené trouby. Já zapékala při 200 stupních.
Dozlatova vyečené cibule vyjmema podáváme s libovolnou přílohou. U nás to byly stylové brambroy s mrkví a rozmarýnem, pečené v alobalu.
Lehké, levné a překvapivě chutné a voňavé.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 25. ledna 2010 v 12:29 | Reagovat

mňaaam, cibuli mám moc ráda a tohle vypadá prostě bezkonkurenčně :-)

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. ledna 2010 v 12:33 | Reagovat

No, já pořád nevím... Já prostě na ty cibule nejsem, ale zato náplně (ta se mi líbí moc :-))bych zblajzla požehnaně. Nemohla bych dostat porci bez cibule :-D. Pěkně prosím :D...

3 Madla Madla | Web | 25. ledna 2010 v 13:11 | Reagovat

babi Maňasová: Tak to jsme na tom stejně  :-D , mám moc ráda všechno, co "voníů - cibuli, česnek, smradlavé sýry  :-) Brzy se chystám na cibuli jen tak, pečenou a okořeněnou. :-)

4 Madla Madla | Web | 25. ledna 2010 v 13:18 | Reagovat

coco-choc: náplně zbylo vydatně, tak jsem jí naplnila korpus z lístkoého těsta a vznikla moc dobrá variace na quiche  :-) nemusíš plnit cibule, naplň třeba papriky, polouvařené vydlabané brambory, dýni apod :-) v létě by se hodila cuketa, prostě fantazii se meze nekladou  :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. ledna 2010 v 16:17 | Reagovat

[4]: Taky mě napadly papriky. V náplni máš veškeré ingredience, které mám moc ráda a ještě raději z nich vařím :-). Na dýni se chystám, ale podle Šárky. Ta její rýžová náplň vypadá fenomenálně :-P.

6 Pája Pája | Web | 25. ledna 2010 v 21:32 | Reagovat

Mě se ten recept a nápad strašně líbí, ale jestli nemám ráda cibuli v nějaké úpravě, tak je pečená. Dlabu ji i ze špízu, takže toto neochutnám. Jinak mi nevadí jako součást směsi, ale jako podstatnější část, raději ne.

7 Madla Madla | Web | 26. ledna 2010 v 8:30 | Reagovat

coco-choc: Jj, Šárčina dýně vypadá neodolatelně. Mít tak dýni, tak se na ni taky v rýžovém duchu vyřádím.  :-)

8 Madla Madla | Web | 26. ledna 2010 v 8:32 | Reagovat

Pája: Jak už jsem psala výše, není nic jedoduššího než nahradit cibuli jinou zeleninou - třeba paprikami, polouvařenými bramborami apod., podle sezóny a chuti  :-) A do náplně dát na začátku cibuli syrovou a ne tu uvařenou  :-) Tak třeba to vyzkoušíš s nějakou jinou zeleninou  ;-)

9 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 26. ledna 2010 v 12:20 | Reagovat

Tohle neznám, ale složení je dle mé chuti, takže to bude určitě dobré :-)

10 Madla Madla | Web | 27. ledna 2010 v 9:24 | Reagovat

Hanča Kdovíková: Sama jsem se až divila, jak dobré to bylo  :-) A přitom je to jednoduchost sama  :-)

11 toffo toffo | Web | 14. února 2010 v 20:45 | Reagovat

Náplň vypadá velice sympaticky. Zatím jsem jen zaregistrovala cibule plněné mletým masem, nikdy jsem ale nezkoušela - přišla mi to jako velká "piplačka." Ale časem i věkem jsem jistou trpělivost nabyla. Je čas vyzkoušet plněné cibule :-)

12 Madla Madla | Web | 15. února 2010 v 6:39 | Reagovat

toffo: Náplň je lehoučká a je dobrá i sama o sobě  :-) Dosti jí však zbyde, což ale není žádný problém, já ji pak použila jako náplň do slaného koláče. Prostě je to taková multifunkční náplň. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama