Rynglovo-jablíčkový krambl s mandlemi

21. ledna 2010 v 13:18 | Madla |  Sladké vábničky
Krambl (crumble) je velice oblíbený "koláč" v anglosaské části světa. Až do včerejška jsem netušila proč - a teď to vím. Na přípravu je snadný jako facka, má v sobě netušené možnosti obměn a honosí se přímo báječnou chutí. Navíc je plný ovoce, které se dá různě podle sezóny obměňovat. A protože mám plný sklep jablek a kompotů od maminky, využila jsem odpoledního spánku dítěte, chňapla po sklenici kompotovaných červených rynglí a po pár jablíčkách a jala jsem se spcáchat tuto laksominu. A že se nadmíru zadařilo dosvědčuje i fakt, že ačkoli jsme na krambl byli jen dva, za pár hodin už ebyl ani kousek. Až na pár drobenkových kousků byl talíř dočista prázdný.
Krambl sice není žádný manekýn, vlastně mezi koláči působí trošku jako ošklivé kačátko, ale co ztrácí na vzhledu, vynahradí zcela na chuti. Pod křupavou peřinou se skrývá šťavnaté ovoce ovoněné máslem.
Já svou isnpiraci našla tady. recept jsem brala jen jako inspiraci a hodně jej obměnila. V tom je ale krása tohto "koláče", snese množství obměn a přitom je pořád tak chutný!


Jestli se chcete vyzkoušet mou variantu, tak s přichystejte následující:

Na křupavou mandlovou drobenku si připravíme.

100 gramů rozpuštěného másla
50 gramů drcených mandlí
50 gramů ovesných vloček
50 gramů polohrubé mouky
50 gramů cukru krystal (lepší by byl třtinový, ten ale bohužel není)

Na ovocný základ.

1 velký rynglový kompot )použila jsem velké červené ryngle), slitý a odpeckovaný
2 středně velká jablka, oloupaná a nakrájená na větší kousky

Na vymazání formy:

pěkný kus másla (odhaduji něco málo přes 20 gramů)

A pojďme na věc:

Rozpálíme si troubu na 180 stupňů, protože samotná příprava kramblu je opravdu rychlá. Nejprve si do mísy vysypeme všechny sypké ingredience,

nalijeme k nim rozpuštěné máslo
a pomocí prstů vypracujeme drobenku.
Pořádným kusem másla si vymažeme vhodnou formu na pečení. Já použila dortovou formu o průměru 20 cm.
Do máslem vymazané formy navrstvíme odpeckované a nakrájené ovoce.
Na ovocný základ jednoduše navrstvíme drobenku a rozetřeme tak, aby bylo ovoce pěkně zakryté. Mě se to zcela nepovdelo, ale na škodu to nebylo vůbec.
Tak a máme hotovo. Připravený "koláč" můžeme vrazit do trouvbby rozžhavené na 180 stupňů a péct přibližně půl hodiny. Říkám přibližně, protože každá trouba peče jinak.
Upečený krambl má krásně zlatý a křupavý povrch, pod kterým se skrývá máslem provoněné měkké ovoce.
Detailní foto posledního zachráněného kousku...
Není to sice žádný krasavec (červené blumy zabarví i jablko a krumbl tak vypadá spíše jako nějaký řepánek), ale chuť je vážně skvělá.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Michi & Sendy Michi & Sendy | Web | 21. ledna 2010 v 13:30 | Reagovat

Vypadá to fakt divně to bych nikdy nejedla.

2 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 21. ledna 2010 v 13:59 | Reagovat

Tak to já bych zase klidně jedla, dovedu si představit tu vynikající chuť a určitě ho vyzkouším - už kvůli jednoduché přípravě. Jenom dám asi místo mandlí ořechy, mám jich doma ještě spoustu.

3 Madla Madla | Web | 21. ledna 2010 v 14:15 | Reagovat

Michi & Sendy: Divně to sice vypadá, ale jen na řezu. Moje chyba byla, že jsem to fotila obráceně, tzn. jako klasický koláč ovocem nahoru. Kdybych to nechala tak, jak to má být, tedy ovocem dolů, vypadalo by to mnohem líp. Ale chuť je vážně skvělá, voňavé ovoce a mandlová krustička. No, kdo ochutná, chce přídavek. Člověk se nesmí bát i věcí, které vypdají podezřele  :-)

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. ledna 2010 v 14:39 | Reagovat

Jaképak ošklivé kačátko? Krambl je boží (strašné slov 8-O). Spousta ovoce a křupavá sladká drobenka a hlavně žádné těsto. Pro mě naprosto ideální. Moc se líbí Tvá varianta s vločkami a mandlemi :-), vločkovou drobenku dělám moc ráda (vlastně s vločkami pracuji dost často :-D). A propos, kde mám svou porci? Dneska jsem měla hóóódně náročnou zkoušku, tak bych jeden pekáček Tvého kramblu brala :-D:-D:-D.
PS: jak jste mohli jíst krambl tak dlouho :D? Dvě lžíce, pěkný film, postýlka a do 20 min. nic není :-).

5 Madla Madla | Web | 21. ledna 2010 v 14:48 | Reagovat

babi Maňasová: Příprava je opravdu jednoduchá a navíc krambl má tu velikou výhodu, že je neuvěřitelně variabilní. Lze použít jakékoli ovoce a do křupavé peřinky místo mandlí klidně ořechy, místo vloček třeba rozdrcené piškoty nebo sušenky. v původním receptu jsou použité právě pišktoy a ty jsem s úspěchem nahradila vločkami. A manžel, který jak tvrdí vločky nejí, tak snědl skor celý koláček sám  :-D

6 Madla Madla | Web | 21. ledna 2010 v 14:53 | Reagovat

No, mě díky kombinaci červených blum a jablek přišlo, že to vypadá jako něco z řepy  :-D taky mám mo cráda podobný styl koláčů a vločky se snažím propašovat kam to jde  :-) A tady jim to pasovalo.
Moc gratuluju ke zkoušce a pošli mi adresu, pošlu ti jao odměnu čokoládový fondán, který teď momentálně vyrábím  :-)
Hihi, ono to s malým dítětem tak lehké není, i na vaření si musím udělat čas, když zrovna spí. Teď co malý začal lézt je to docela bojovka   :-P Pro dvacet minut volna bych občas takřka vraždila  :-D

7 Pája Pája | Web | 21. ledna 2010 v 17:26 | Reagovat

Před dvěmma dny jsem četla o něčem obdobném, ale s normální těstem a původ to mělo francouzský. Vypadá to ale zajímavě. Proč jen náš sad odmítá darovat ovoce?

8 Madla Madla | Web | 21. ledna 2010 v 18:18 | Reagovat

Pája: Určitě vyzkoušej, je to strašně jednoduché a velice dobré. a použít se může i třeba kompotované ovoce, stejně jako jsem to udělala i já.

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. ledna 2010 v 9:58 | Reagovat

[6]: Mně červená řepa chutná :-D, takže s barvou nemám problém.
PS: mám návrh, pohlídám Ti malého a ty se za mě budeš učit latinu. Ve čt jdu na závěrečnou zkoušku a prý mé znalosti mají být na takové úrovni, abych byla schopna v pohodě přečíst Zápisky o válce galské a levou zadní je mám zvládnout přeložit... S chutí bych hlídala malého a asi i divoké caparta... vlastně cokoliv, jen abych se nemusela učit latinu :-P.

10 Madla Madla | Web | 23. ledna 2010 v 15:31 | Reagovat

coco-choc: Teda tak latinu ti nezávidím ani za mák, to jsem jsem prolezla až napotřetí a s odřenýma ušima.  A teď už si z ní stejně nic nepamatuju   :-?
Tak přeju pevné nervy. Chtělo by to něco na jejich posílení a obalení, ne? ;-)

11 yannka yannka | 31. ledna 2010 v 21:20 | Reagovat

Crumble je parádní záležitost, kterou lze dovést k naprosté dokonalosti, přidáme-li k porci teplé dobrůtky pořádnou lžíci studené kysané smetany nebo hustého jogurtu (popř.custard nebo tak něco, "po anglosasku":). Hmm, a co teprve se zmrzlinou? Možností mnoho, kalorií též:)
P.S. Já dala latinu napodruhé, nevábná to vzpomínka...

12 Madla Madla | Web | 1. února 2010 v 6:25 | Reagovat

yannka: Crumble je prostě božský  :-) K dokonalosti by mohl být povýšen, kdyby tak rychle nemizel  :-D A kombinace se zmrzlinou zní mým uším naprsot neodolatelně. Asi jej co nevidět spáchám znovu a budu podávat právě takto.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama