Staročeská pečeně se zázvorem a pivem

31. ledna 2010 v 12:19 | Madla |  Maso hraje prim
Nedělní oběd je v mnoha rodinách reprezentován nějakou slavnostnější verzí jídla a pořádným kusem masa v jednom. I u nás doma tomu není jinak. A přestože se hodně snažím rozšiřovat bezmasý repertoár jídel, nemůžu manželovi odepřít pořádný kus masa v neděli. Samozřejmě nejen v neděli , ale na nedělní oběd si ráda s masem pohraju. Tentorkát jsem se vydala na výlet do staročeské kuchyni, přesně do té, ve které se svou vařečkou sídlila Magdalena Dobromila Rettigová, která by nad dnešním kultem dietního šílenství jen nechápavě kroutila hlavou.
A protože čeští, moravští i slezští muži mají mimo masa rádi i pivo, skloubila jsem tyto dvě suroviny v jedno, okořenila zázvorem a kmínem a dala tak vznik velmi voňavé pečínce ve staročeském stylu.

Jestli si ji chcete vyzkoušet, a nemusí to být zorvna v neděli, zásobte se těmito ingrediencemi:

kilo vepřové pečeně s kostí
1 lžičku mletého zázvoru
2 lžičky mletého kmínu
lžičku soli
250 ml černého piva
lžíce sádla

K pečeni jsem podávala stylovou přílohu z pečených brambor, cibule a jablek, které se s chutí a vůní masa krásně snoubily. Jestli si tedy chcete střihnout i tuto opravdu vychytanou přílohu, tak si nachystejte následující:

6 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
3 větší cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtky
3 větší jablka, zbavená jádřinců a také nakrájená na čtvrtky

Do přípravy pečeně je nejlepší se pustit den předem, protože budeme maso marinovat ve směsi piva, zázvoru a kmínu. A masu, stejně jako mužům, prospívá dlouhý odpočinek, aby prokázali svou skutečnou kvalitu
Tak pojďme se pečínce podívat na zoubek.
Maso omyjeme a osušíme a odkostíme. Vyřízlou kost můžeme využít třeba do polévky. Připravené maso ze všech stran pěkně osolíme, okmínujeme drceným kmínem a posypeme zázvorem.

Vložíme do vhodné nádoby a polijeme čtvrt litrem černého piva. Brání-li vám muž v takovém nehorázném plýtvání pivem, nějak jej obejděte, protože pivo dodá masu šťavnatost a příjemně nasládlou chuť.

Tak a teď necháme masíčko někde v klidu a v chladu nerušeně odpočívat. Stačí jen pár hodin, já ale pečeni dopřála šlechtící kořenitou koupel přes celou noc.
Odpočinuté masíčko si vezmeme pěkně do parády a na pánvi si rozpálíme pořádnou lžíci sádla. Na sádle maso, které jsme vyjmuly z maridnády, ze všech stran pěkně opečeme, aby se nám zatáhlo a ani kapka šťávy z něj neunikla nazmar.

Z každé strany stačí opéct opravdu jen krátce, zbytek za nás udělá trouba, kterou si před vlastním opékáním rozpálíme na 180 stupňů. Opečené a krásně zatáhnuté masíčko vložíme do pekáče, pekáč zaklopíme a takto přichystanou pečeni šoupneme vstříc horkým zítřkům do trouby rozpálené na 180 stupňů. Pečeme zhruba hodinu až hodinu a půl a asi třičtvrtě hodiny před dopečením můžeme k masu vhodit báječnou přílohu. Masíčko také nemsíme zapomenout během pečení čas od času potírat marinádou, aby zůstalo pěkně šťavnaté.
Tak a teď k příloze: brambory i cibuli oloupeme a rozkrájíme na čtvrtky. Jablka neloupeme, jen je zbavíme jádřinců a tkaé rozkrájíme na čtvrtky. vše vhodíme do pořádně velké mísy, osolíme a opepříme a přidáme dvě lžíce mainády se zázvorem a pivem. Pořádně promícháme a třičtvrtě hodiny před dopečením masa pěkně nasypeme do pekáče k masu.

Nemusíme si nijak dělat starosti s vrstvením, co kam spadne, to spadne, dlležité je jen, aby nezůstalo zakryté masíčko.
Po třičtvrtě hodině jsou čtvrtky brambro krásně upečené, cibule je šťavnatá a sladká a jablíčka jsou měkká a rozpouští se na jazyku. A v kombianci se šťavnatým a voňavým masem je to učiněné blaho.

Pečeni nakrájíme na plátky a naservírujeme společně s přílohou na talíř.

Výborné je potřít vypečenou jablečnou dužninou třeba brambory nebo maso.
Ještě řez pečínkou.
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 31. ledna 2010 v 13:17 | Reagovat

To vypadá dobře, už se těším na fotky!

2 Madla Madla | Web | 1. února 2010 v 9:50 | Reagovat

J.: Nějak se vzbouřila technika a vůbec mi nejdiu vložit fotky, ale pokusím se s tím nějak poprat, protože bez nich to není ono. :-|

3 J. J. | Web | 1. února 2010 v 18:02 | Reagovat

Nádhera! Ještě že jsem zrovna po večeři. :)

4 Mneneznas Mneneznas | Web | 30. srpna 2011 v 10:02 | Reagovat

Nádhera, hned dávám 5 hvězdiček :-)

5 Madla Madla | E-mail | Web | 30. srpna 2011 v 10:31 | Reagovat

Mneneznas: Díky moc!

6 Katy Katy | Web | 9. ledna 2012 v 9:23 | Reagovat

Moc chválím,  maso s tou opečenou zeleninkou a jablky vypadá úžasně!

7 Madla Madla | E-mail | Web | 9. ledna 2012 v 16:34 | Reagovat

Katy: Moc děkuji. Je to rychlé na přípravu, suroviny jsou většinou po ruce a je to opravdu velice dobré a voňavé.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama