Zakuklené vajíčko schované v hrnečku

30. ledna 2010 v 14:11 | Madla |  Malá sousta aneb předkrmy
aneb tip na rychlou lehkou večeři nebo vydatnější předkrm. Klepe vám na dveře neohlášená návštěva a když jí pustíte domů, hlady se nenuceně opírá o piáno? Naservírujte jim tento pokrm a budete za hvězdu. A to vám budou stačit jen tři suroviny, které doma v lednici určitě máte.
Návštěva nepřišla a jste sami doma a v žaludku vám neodbytně kručí?

Vezměte si z lednice následující a hlad je zažehnán:

1 vajíčko
1 hrst hrubě strouhaného sýra (já zvolila Nivu)
1 hrst nadrobno pokrájené šunky

A navíc:

máslo na vymzanání hrnečků
strouhanku na vysypání hrnečků

A nezbytností je:

hrneček, v němž se bude vajíčko schovávat

je-li nás víc, jedoduše ingredience vynásobíme.

Tak a jdeme k věci. Vezmeme si k ruce správný počet hrnečků, které pořádně tlustě vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

Do misky dáme polovinu nastrouhaného sýra,

na něj dáme polovinu nadrobno pokrájené šunky

a zaklepneme syrovým vajíčkem.

Na vajíčko nasypeme zbývající šunku
A tentýž krok učiníme i se zbytkem sýra.

Hrnečky naskládáme do nějaké vhodné nádoby s vyšším okrajem, zalijeme vodou, která by měla sahat do poloviny hrnečku

a dáme péct do trouby vyhřáté na 250 stupňů. Po zhruba 20-25 minutách bude hotoovo, sýr bude krásně roztavený a vejce bude schované a dokonaleupečené.
Opatrně hrnečky vyndáme z vodní lázně a jejich obsah vyklepneme na talíř. A teď se pozná, kdo dobře vymazal a vysypal.
A tady je naše schovávající se vajíčko.
Díky použitému sýru s modrou plísní sice výsledný pokrm nevypadá na řezu zrovna lákavě, ale výsledek vážně překvapí.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 J. J. | Web | 30. ledna 2010 v 15:19 | Reagovat

Dobrý nápad, díky! Znám něco podobného (a dokonce jsem někde na internetu viděla obrázek, ale teď to nemůžu najít). Vezmou se párky, každý se podélně rozřízne napůl, ale na jednom konci se nechají spojené. Z každého takto upraveného párku se vytvoří srdce, přičemž na rozřezaném konci se spíchnou párátkem, aby to drželo. Srdce se vyloží dvěma plátky šunky, na které se vyklepne vajíčko. Pokud šunka přesahuje tvar srdce, je třeba ji usměrnit, aby tu krásu nekazila. Kdo chce, může posypat sýrem. Dáme zapéct. Pokud se to podaří, je to celkem efektní.

Teď se mi podařilo objevit obdobný recept: http://www.kuchyne.cz/recepty/vajickova-srdce-214.aspx

2 Madla Madla | Web | 30. ledna 2010 v 15:44 | Reagovat

J.: Jako máma malého prcka, který právě začíná objevovat svět mi občas moc času na vaření nezbývá a pak se hodí i takovýto recept.
Díky za tip na vajíčková srdíčka, vypadají moc hezky, ale já osobně párky vůbec nejím  :-) i když manželovi bych takové srdíčko mohla připravit a myslím, že by se mu líbilo víc než kdejaká sladká varianta. :-D

3 J. J. | Web | 30. ledna 2010 v 16:29 | Reagovat

Já je taky nejím, ale kvůli tomu srdíčku jsem ochotná nějaké kvalitní koupit. :)

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. ledna 2010 v 20:17 | Reagovat

Madlo, další skvělý nápad z té kuchyně :-), který budu moci uskutečnit v remosce. Pro sebe místo šunky dám dvojnásobné množství sýra (asi i několik druhů) a příteli samozřejmě šunku dopřeji :-D.

5 Madla Madla | Web | 31. ledna 2010 v 9:30 | Reagovat

coco-choc: Díky moc, byla to taková improvizace nad poloprázdnou lednicí  :-)
kombinace různých druhů sýrů určitě nezklame, tak přeju, ať se dílo vydaří   :-)
Jak vidno, remoska je opravdu užitečný a multifunkční společník  :-D
PS: a neexistuje i něco jako vegetariánská šunka? Když jsem byla rok vegetariánkou, tak jsem hodně jedla třeba robi maso, tak jestli není i něco na tento způsob...

6 Dejv Dejv | E-mail | Web | 4. března 2010 v 2:43 | Reagovat

super díky myslím,

7 Madla Madla | Web | 4. března 2010 v 6:28 | Reagovat

Dejv: I já děkuji za pěkný komentář. Zkuste i další recepty - vše je prudce jedlé a odzkoušené na mé vlastní rodině.  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama