Únor 2010

Česnekový krém s mrkví a bramborem

27. února 2010 v 15:44 | Madla |  Z polévkové mísy
Mám moc ráda krémové polévky a protože je tomu ještě nedávno, kdy dítě jedlo vše mixované a pasírované, je můj ruční mixér stále připraven v neustálé pohotovosti. Krémové polévky zahřejí nejen žaludek, ale i duši a tahle navíc krásně voní česnekem.
Česnek má ohromně pozitivní vliv na zdraví, tak což si takhle dát, jako prevenci před jarní únavou, tuto báječnou polévku? Budete na ni potřeboat jen pár ingrediencí a výsledek stojí za to.

Na česnekový krém s mrkví a bramborem si připravíme:

3 středně velké brambory, pokrájené na větší kostky
2 větší mrkve, pokrájené na větší kusy
vyloupané stroužky česneku z půlky palice
1 litr vody
1 a 1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře
1 lžičku rozmarýnu (kdyby byl čerstvý, bylo by lépe)

Postup je jedoduchý jako facka:
Vroucí vodu osolíme a okořeníme a vhodíme do ní oloupané a na větší kostky nakrájené brambory a na větší kusy nakrájenou mrkev. K zelenině přihodíme vyloupané stroužky česneku a spolu všechno uvaříme pěkně do měkka.


Necháme mírně vychladnout a mixérem pěkně rozmixujeme na hladký krém.

Není třeba nic zahušťovat, vařená zelenina polévku pěkně zahustí.
Dobrou chuť!

Neodolatelný meruňkový koláč s čokoládovým krémem

26. února 2010 v 9:47 | Madla |  Sladké vábničky
Když jsem ještě bydlela u rodičů, moc ráda jsem pekla tvarohový koláč s lineckým těstem a s jablky. Pokaždé, když jsem přijela ze studií v Brně, tak jsem jej upekla. Byl skvělý - tenká vrstva křehkého těsta, lahodná vrstva jablek a spousta tvarohového krému. Když nebyly jablka, skvěle je zastoupily třeba meruňky. jenže když jsem se vdala a odstěhovala z rodného města, recept mě samozřejmě nenapadlo so odvézt s sebou. Navnaděna dokonalými lineckými koláči od rybičky jsem se rozhodla spáchat ten svůj nej koláč stůj co stůj.

A tak jsem na návštěvě u rodičů listovala kuchařkou, až jsem na něj narazila. Rychle jsem chňapla po prvním papíru a po prvním pisadle, které bylo po ruce. A protože pisadlem byla obyčejná tužka a papírem byly jakési strašidelné obrázky mého pětiletého synovce, vznikl recept vskutku nevšední, který mi nedovolí na sebe zapomenout.

Vy byste snad zapomněli na něco takového?


Nebyla bych to samozřejmě já, kdybych si recept opět neupravila. V původní verzi byla v těstě jen čistě bílá hladká mouka, tu jsem já z poloviny nahradila její jemně mletou celozrnnou kolegyní. Avizovaný prdopeč jsem úplně vyškrtla, podle mě nemá v lineckém těstě co pohledávat.

A protože jsme neměli jablka, skvěle je zastoupily kompotované meruňky. Byly pěkně pevné, ne žádné polotekuté rozbředliny.

Nejvýraznější zásah "utrpěl" krém, ale myslím, že mu to více než prospělo.
V původním znění receptu se počítalo jen s jedním tvarohem, který se zahušťoval pudingovým práškem. To se mi už tehdy zdálo jako moc málo krému, takže si dobře pamatuji, že jsem vždy uvařila klasicky puding z půl litru mléka a do chladnocuího oslazeného pudingu jsem zamíchala měkký tvaroh.
i postup seznal určité změny. Původně se korpus z lineckého těsta deset minut předpékal, to mi už tehdy přišlo jako zbytečnost a tak jsem nic nepředpékala a na těsto vršila rovnou jablíčka (nebo v tomto případě kompotované meruňky) a na ně zase tvarohovo-pudingovou vrstvu.

Teď, když jsem koláč dělala, obohatila jsem ještě krémovou vrstvu o třičtvrtě tabulky čokolády. Samozřejmě v tekuté pdoobě. A bylo to super!

Takže jestli se vám nechtějí luštit moje hieorglyfy ukryté mezi strašidelnými hlavonožci, tady je recept. Samozřejmě v mé upravené verzi:

Na křehké těsto si připravíme:

80 gramů hladké mouky
80 gramů jemně mleté celozrnné pšeničné mouky
50 gramů cukru moučka
100 gramů másla
1 žloutek

Na čokoládový krém:

1 vanička měkkého tvarohu
1/2 litru mléka
1 pudingový prášek s čokoládovou příchutí
3/4 tabulky hořké čokolády, rozpuštěné
cukr podle chuti (asi tři lžíce postačí)
zbylý bílek

A navíc:
ovoce dle chuti a sezóny (perfektní jsou vyzkoušená jablíčka a meruňky, ale budu experimentovat i s dalšími druhy)

A jdeme se vrhnout na těsto: V časovém předstihu si z lednice vylovíme vejce a máslo, máslo si odvážíme na požadovaných 100 gramů a necháme je spolu s vejcem tak dvě hodinky ležet na lince (nebo kdekoliv nám bude libo). Je důležité, aby máslo a žloutek měli pokojovou telotu. A jdeme na věc, já nejdřív utřela žloutek s moučkovým cukrem. Zbylý bílek nevyléváme, uschováme si jej a použijeme ho do tvarohovo-pudingové náplně.
Přidala jsem máslo rozpuštěné v mirkovlnce a oba druhy mouky.


I když vím, že postup by měl být správně takovýto: změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem do hladka a přdáme žloutek. Do mísy přisypeme oba druhy mouky a rychle pomocí prstů zpracujeme hladké a nelepivé těsto.I při změně postupu se nic nestalo a mě se velmi rychle podařilo uhňácat krásně hladké těsto.

Těsto je tučné, pracujeme proto rychle, aby se tuk obsažený v těstě příliš nerozehřál a my nebyli celí zalepení od těsta. Zpracovanou kouli těsta zabalíme do mikrotenového sáčku nebo fólie a dáme minimálně na půl hodiny do ledničky odpočinout a ztuhnout.
Tak a teď se můžeme obout do náplně:
Klasickým způsobem si uvaříme puding s čokoládovou příchutí a hodně jej osladíme.


Uvařený puding občas promícháme a necháme jej mírně schládnout.
Mezitím co nám chladne puding si nad vodní lázní rozpustíme hořkou čokoládu. Původněě jsem chtěla použít celou tabulku, ale přišla jsem pozdě, nějaký mlsal ji už načal,takže jsem si musela vystačit s větší polovinou.
Čokoláda se nám vlivem horké páry do chvilky promění v lákavý a lahodný čokoládový krém.


Zatímco horké páry pracují, ani my nebudeme zahálet a do zpola vychladlého pudingu zamícháme vaničku měkkého tvarohu.
Pořádně promícháme, aby se utvořil krásně hladký krém.


Přilijeme k němu rozpuštěnou čokoládu a opět promícháme.



A teď jdeme do finále. Rozpálíme si troubu na 180 stupňů a vytáhneme si těsto z lednice. jednu třeetinu těsta si oddělíme a zbylé těsto na pomoučené ploše dotenka rozválíme a přeneseme do koláčové nebo dortové formy. Těsto můžeme esteticky přenést pomocí válečku, nebo jej rpostě ve formě umačkat pomocí prstů.
Jak vidíte, já zvolila mačkací techniku. Těsto po stranách trošku vytáhneme, aby se nám udělal malý okraj. Na těsto těsně naklademe okapané kompotované meruňky.
A celou tu veselou oranžovou nádheru zalijeme hedvábným čokoládovým krémem.
Na čokoládový krém teď můžeme dát buď pásky zbylého těsta, nebo si můžeme pohrát s vykrajovačkami a třeba jako já ozdobit těsto roztomilými kočičkami.
Kočičky nebyly moc šťastnězvoleným tvarem, většina se přepůlila, nebo jim alespoň upadl ocásek, no prostě byly trošku znetvořenmé. Ochránci zvířat by mě asi rádi neměli... Ale pečením se vše zpravilo.

Koláč jsem pekla zhruba třičtvrtě hodiny ta, aby se krémová náplň pěkně propekla. Prostě až budou kočičky zezlátlé, je čas koláč vytáhnout z trouby.
Mizel strašně rychle, tady je foto zachráněného kousku.
Spojení křehkého lineckého těsta, nakyslých meruňěk a sladkého čokoládového krému bylo opravdu božské a já se k němu budu vždy ráda vracet.

Křupavý a voňavý cibulový koláč

24. února 2010 v 11:11 | Madla |  Slané potěšení
Čekáte návštěvu a váháte, co jí nabídnout? Přemýšlíte, co si udělat k večeři a nechcete se odbýt chlebem s něčím? To pak řešíte stejný problém jako já. A já jsem na něj vyzrála pomocí kjrásně dokřupava vypečeného a voňavého cibulového koláče. Cibule je v mé kuchyni nepostradatelná a já si bez ní nedovedu představit takřka žádné vaření. bez ní a bez česneku.
A nyní mám se naše kuchyň veze na experimentátorské zeleninové vlně, takže barvami to na talíři jen hýří - chvíli jsou tam mrkvové placičky, poté pečená červená řepa, pak zase gnocchi se špenátovou omáčkou a na večeři cibulový koláč.

Je ohromně jednoduchý na přípravu, potřebujete jen pár ingrediencí a přesto dokáže ohromit.

Tak jestli fandíte cibuli a nevadí vám troška loupání a krájení, nabízím vám svůj recept na kynutý cibulový koláč:

Na kynuté těsto si připravíme:

1 hrnek bílé hladké mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky (pokud nemáte, můžete samozřejmě nahradit klasickou hladkou bílou)
3 lžíce olivového oleje (v nouzi poslouží i dobrý slunečnicový)
1 lžíce soli
1 balíček sušeného droždí (nebo kostka kvasnic)
1/2 hrnku vody
půl lžičky cukru moučka

na cibulovou náplň:
6 středně velkých ciibulí, oloupaných a nakrájených na proužky
100 gramů kvalitní slaniny, nakrájené na proužky
1 vaničku měkkého tvarohu
sůl a pepř
případně pár vařených brambor, nakrájených na kostky

Pokud se nechcete párat s těstem, nevadí, vezměte za vděk těstem listovým. Pokud vám nevadí zamoučit si ruce, přizvěte si k nim pořádnou mísu, do které nasypejte ob mouky, balíček sušeného doždí, půl lžičky moučkového cukru a sůl. Všehcny sypké přísady pěkně promíchejte a k suché směsi přilijte tři lžíce olivového oleje a trochu vody z hrníčku. Zamíchejte a podle potřeby přidávejte vodu. Postupně vypracovávejte těsto, až bude krásně hladké. Pokud se drobí a je příliš tuhé, přilijte trošku vody, pokud se naopka lepí, přisypejte trošku mouky.
A pokud nevěříte sušenému droždí, před samotným začátkem si udělejte kvásek. A jak na správný kvásek? vezměte půl hrnku teplé vody, rozmíchejte v něm půl lžičky moučkového cukru a lžíci hladké mouky a rozdrobte kvasnice. Nechte na teple a až se na kvásku začnou tvořit velké bubliny, je hotovo a vy jej můžete směle nalít k moukám.
Máme-li zpracované krásně hladké kynuté těsto, přemístíme jej do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme jej na teplé místo kynout. Necháme ho kynout klidně hodinu, může být i víc.
Mezitím si připravíme cibulovou náplň:
Slaninu si nakrájíme na proužky a vhodíme na rozpálenou ánev, kde ji pěkně dokřupava orestujeme. Zatímco se slanina smaží, vezmeme si pořádně ostrý nůž a šest středně velkých cibulí vysvlečeme do naha. Slupek zbavené sibule nakrájíme na tenké proužky a přihodíme k opékající se slanině. Smažíme dosklovita.
Mě z předešlého dne zbylo pár vařených brambor, se kterými jsem si nevěděla rady, tak jsem je přihodila k cibuli.
Ke smažící se cibulové směsi vyklopíme tvaroh z vaničky.
Pořádně zamícháme, sosolíme a opepříme a ještě pár minut všechno společně opékáme.

Vykynuté tésto rozválíme na pomoučené ploše dotenka a dáme na vymazaný a vysypaný, nebo pečícím papírem vystlaný plech. Potřeme pořádnou vrstvou cibulové náplně a dáme péct do trouby rozpálené na 200 stupňů.

Pečeme zhruba 20 minut až půl hodiny, prostě do té doby, než nás uvítá na okrajích vpečené těsto a křupavé kousíčky slaniny na povrchu krémové náplně.

Tvarohová buchta nejen k snídani

21. února 2010 v 7:42 | Madla |  Sladké vábničky
Jsem trošku blázen, přiznávám se bez mučení. Jsem blázen co se týče různých forem a formiček, vykrajovátek a podobných serepetiček určených k pečení. V naší malé kuchyni už není takřka kam všechny tyto pomocníky dávat, ale já si stále myslím, že je kuchyň nafukovací. Prostě když vidím nějakou formu či formičku zajímavého tvaru, hned se po ní vrhám a už si představuji, jak v ní bude obyčejná buchta vypadat zajímavě.
A co teprve taková lahodná tvarohová buchta s kousky čokolády a křupaými slunečnicovými semínky? Ta ani nepotřebuje žádnou oku lahodící formu, aby vynikla její skvělá chuť.

Na jemnou a voňavou tvarohovou buchtu si připravíme následující:

1 hrnek polohrubé bílé mouky
1 hrnek jemně mleté celozrnné mouky
1/2 hrnku třtinovéjho cukru (v nouzi i krystal dobrý)
1 lžíci vanilkového cukru
1 balíček kypřicího prášku do pečiva
1 vaničku měkkého tvarohu
1/4 hrnku oleje
1 hrnek mléka
hrst slunečnivocýh semínek
1/2 tabulky nasekané čokolády

Buchta bude v cukuletu, takže si v první řadě rozpálíme troubu na 180 stupňů. Vezmeme si k ruce řádně velkou mísu a nasypeme do ní obě mouky (nemáme-li v oblibě celozrnnou, použijeme prostě jen bílou mouku polohrubou), třtinový i vanilkový cukr a kypřicí prášek do pečiva. Všechny sypké přísady zamícháme.
Do sypké směsi vlijeme čtvrt hrníčku oleje, hrnek mléka a vaničku měkkého tvarohu.
zamícháme a případně trošku doředíme mlékem, tak aby vzniklo krásně hladké lité těsto.
Do těsta přisypeme další ochucující přísady podle chuti - já zvolila křupavá slunečnicová semínka a na kousky nasekanou hořkou čokoládu.
Jemně zamícháme a nalijeme do formy. Já tentorkáte zvolila stylovou formu stromečkovou, protože nadvláda paní zimy se nás nechce a nechce pustit.
Buchtu pečeme půl až třičtvrtě hodiny, ke konci pečení kontrolujeme špejlí. Když se po vpichu do těsta na špejli nic nelepí, je hotoovo a buchtičku můžeme vytáhnout z horkých útrob trouby.



Vyklopíme, posypeme moučkovým curkem a servírujeme.
Řez zasněženým stromkem. Příště dám asi víc čokolády.

Kuře pro milovníky piva (a nejen pro ně)

17. února 2010 v 7:21 | Madla |  Maso hraje prim
Sice si velice ráda hraji s různými zeleninovými variacemi, ale občas maso prostě musí být. Tentokrát se mi v lednici usídlila chlazená kuřecí stehna a já pořád nevěděla, jak s nimi naložit. Nechtělo se mi vymýšlet nic složitého, protože když se vám v kuchyni pod nohama plazí rychlostí blesku malý devítiměsíční ďáblík, nestačíte jej kolikrát ani včas zachraňovat, natož vymýšlet a praktikovat haute cousine. A šoupnout kuře do pekáče, posypat kořením a podlít vodou je sice sympaticky jednoduché, ale jaksi to postrádá šmrnc a půvab a nemá to ani špetku gurmánské invence.

Když jsem si takhle přemýšlela, padl mi zrak na orosenou láhev piva. Ta se přímo vybízela stát se důstojným partnerem pro kuře.

A stalo se.

Stačila obyčejná láhev piva (potažmo její obsah) a z obyčejného pečeného kuřete se stalo něco víc. Pivo dodalo masu křehkost a šťavnatost a decentně nahořklou příchuť.

Chcete-li za málo peněz hodně muziky a neštíte-li se piva, zásobte se těmito ingrediencemi:

4 kuřecími stehny (nebo týmž počtem libovolných kuřecích dílů)
lahví světlého piva (použila jsem desítku Holbu)
lžičkou celého kmínu
půl lžičkou sladké papriky
špetkou papriky pálivé
a špetkou soli

Nejprve si rozpálíme troubu na 200 stupňů a v kredenci vyštracháme vhodný pekáček s poklicí. Také vytáhneme láhev piva z lednice. A neupíjíme.
A teď si vezmeme do parády stehna. Opláchnutá stehna osušíme a z obou stran, osolíme, okořeníme sladkou a pálivou paprikou a okmínujeme. Podlijeme pivem a nelítostně frkneme do vyhřáté trouby.
Pečeme zhruba třičtvrtě hodinky až hodinku, občas nahlédneme, nadzvedneme poklici a kuřecí stehna polijeme pivní šťávičkou. Na posledních deset minut až čtvrt hodinky můžeme odklopit poklicic, aby se nám vypekla krásně voňavá kůrčička.
Servírujeme s libovolnou přílohou, já zvolila jemnou bramborovou kaši, ale hodila by se i rýže.
Detail vypečeného masíčka, které se úplně odlupuje od kosti vábí k zahryznutí.

Oranžový zázrak

15. února 2010 v 6:41 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
aneb mrkvové placičky se sýrem. V rámci odlehčení roddiného jídelníčkuse snažím zařazova čím dál více bezmasých jídel a vymýšlení zaleninových pokrmů mě nadmíru baví. osobně nemám příliš ráda tepelně opracovanou mrkev, s chutí si ji dám jen ve formě polévky, proto jsem dlouho váhala, zda do mrkvových placiček jít. Ale přebytek této krásně oranžové zeleniny mě donutil ji dovést do finálního zpracování a nakonec jsem nelitovala. Placičky byly chutné, nebyly vůbec sladké, jak jsem se obvala, svkěle kořeněné a vo%navé, zjemnělé tvrdým sýrem a navíc oku lahodící.

Jestliže vám mrkev není proti srsti a máte-li chuť připravit si odlehčený oběd nebo večeři, připravte si následujících pár surovin:

4 větší mrkve, nastrouhané nahrubo
1 středně velkou cibuli, oloupanou a nastrouhanou nahrubo
slupek zbavené česnekové stroužky podle chuti (u nás padla půlka palice)
3 lžíce bílého jogurtu
lžička soli
půl lžičky pepřře
lžička majoránky
1 vejce (to jsem zapomněla vyfotit, stejně jako sýr a koření - holt jsem skleróza)
případně pár lžic celozrnné mouky na zahuštění


+ něco navíc - 200 gramů tvrdého sýra podle vaší chuti - já zvolila uzený eidam


Jestliže jste dnes ještě neměli čas na rozcvičku, vytáhněte si struhadlo a trošku se zapotíme strouháním. Nejdříve si vezměme do parády mrkve. Všechny je nastrouháme nahrubo do pěkně velké mísy.


Pak drapneme cibuli a provedeme s ní rázný konec - taky ji pomocí struhadla proměníme na úhledné cibulové kousíčky. A ke slovu přichází pan česnek - jednotlivé oloupané stroužky také nahrubo nastrouháme.


A to ještě není konec, přátelé. Struhadlo dnes rozhodně zanedbávat nebudeme a dáme mu ještě ochutnat pořádný kus tvrdého sýra.


Okořeníme majoránkou, kmínem a osolíme. Přidáme tři velké lžíce bílého jogurtu - nejlépe nějakého hustého, kvalitního.
Zamícháme a do směsi přiklepneme jedno vajíčko.


Ještě jednou pořádně zamícháme a na plech vystlaný papírem na pečení klademe malé kupičky, které poté pomocí lžičky zplošíme do placiček.


Placičky bychom samozřejmě mohli také klasicky smažit na pánvi, to však nemám odzkoušené. Takhle jsem je šoupla do toruby vyhřáté na 200 stupňů a pekla do zrůžovění. tedy asi čtvrt hodinky.


Záleží na veliksosti a tloušťce placiček.
Placičky necháme po vytažení z trouby chvíli v klidu, aby roztavený sýr trošku zatuhnul.
Pomocí lopatky odlepíme z pečicího papíru a servírujeme.
Já jako přílohu podávala hebkou brambrovou kaši a hodila se k placičkám nármně.
Krásně barevné placičky se srem, ovovněné česnekem a majoránkou jsou příjemnou změnou.


Krásně rudá polévka z červené řepy

14. února 2010 v 6:33 | Madla |  Z polévkové mísy
aneb variace na oblíbený boršč. Moc ráda vařím husté zeleninové polévky, ve kterých stojí i ta nejvzpurnější lžíce v pozoru a toto je jedna z polévek, kterou si střihnu častěji. taková krásně hustá polévka nejen, že zahřeje po těle, ale svou zářivě rudou barvou jistě prospěje i duši, sužované neustávajícím bílým nánosem sněhu sypajícím se z nebe a lepícím se na podrážky, nohavice, rukavice, prostě na všechno, kam se dá.
Taková poctivá hustá polévka vystačí perfektně i na večeři - s kusem dobrého křupavého pečiva, nebo jenom tak.

Na lehkou polévku z červené řepy budete potřebovat:

1 středně velkou ibuli, nakrájenou nadrobno
2 větší mrkve, nastrouhané nahrubo
2 středně velké červené řepy, oloupané a nastrouhané nahrubo
3 středně velké brambroy, nakrájené na kostky
1 litr vody
1 1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře (používám směs čtyř pepřů, které si pěkně uhmoždím)
1 lžička kmínu
1 lžička majoránky
dvě lžíce oleje
citronová šťáva a moučkový cukr na závěrečné doladění chuti


Na oleji si dosklovita osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Zatímco se nám cibulka pomalu zabarvuje, nastrouháme si na struhadle s velkými očky mrkev. Nahrubo nastrouhanou mrkev poté přihodíme k cibulce a ještě asi dvě minuty společně opkáme. V mezičase si oloupeme červené řepy a provedeme s nimi to stejné, co s mrkví - nastrouháme ji tedy nahrubo. Přihodíme k opékající se mrkvi s cibulkou a ještě tak minutku opékáme.
Zalijeme litrem horké vody, osolíme, přidáme majoránku, pepř a kmín a nadrobno na kostičky pokrájené brambory a vaříme do změknutí zeleniny. Protože je zelenina už nastrouhaná, bude to trvat jen chviličku.
Asi čtvrt hodinky až dvacet minut. Hotovou polévku ochutnáme a případně dosolíme, dopepříme a dotáhneme pár kapkami citronové šťávy nebo trošku dosladíme moučkovým cukrem. Prostě tak, aby výsledná chuť byla příjemně sladkokyselá přesně podle našich mlsných jazýčků.

Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany a ihned podáváme.

Superrychlé žaluzie s tvarohem a marmeládou

12. února 2010 v 20:56 | Madla |  Sladké vábničky
Nadchází víkend, tak by to chtělo něco dobrého a sladkého ke snídani, abychom si ty volné dny jak se patří vychutnaly. Jste přejezeni všech možných koláčů, bábovek a sušenek? Ale přesto vám v hloubi duše kvete myšlenka na něco hříšně dobrého, ale nechce se vám trávit dlouhý čas u sporáku? Upečte si žaluzie
Já svou inspiraci našla v kuchyni u rybičky a mírně jsem pozměnila. Konveniencím se sice v kuchyni snažím vyhýbat jak to jenom jde, ale domácí listové těsto zatím vážně nezvládám a jsem ráda, když ho ulovím v obchodě. Stejně tak ráda lovím tvaroh, který pak zpracovávám na slano či na sladko, jen tak "za syrova" nebo tepelně upravený v různých buchtách a koláčích.

Takže jestli si chcete vyrobit rychlý a poměrně efektní moučník, zásobte se těmito ingrediencemi.

1 balíček listového těsta
tužšímarmeláda podle chuti a zálib (já použila pikatní domácí rybízovou - díky mami za ni)
1 měkký tvaroh
vanilkový cukr na oslazení tvarohu
1 rozšlehané vejce na potření žaluzií

Je toho málo, že? Ale opravdu to stačí, protože v jedoduchosti se skrývá krása. Tak si přidržte klobouky, jdeme na věc. nejdřív si rozpálíme troubu na 200 stupňů, protože práce s listovým těstem je rychlá a osladit a vymíchat tvaroh taky není žádná práce.
Chlazené nebo rozmražené listové těsto si na pomoučené ploše vyválíme dotenka. Nakrájíme na silnější obdélníky a opticky si jej rozdělíme na dvě poloviny. Na jednu polovinu kydneme kopičku podle chuti oslazeného tvarohu. Na tvaroh přidáme lžíci tužší marmelády podle chuti. Snažíme se použít opravdu tuhou marmeládou, protože jen tak předejdeme tomu, aby nám marmoška z pečiva nevylezla a při pečení nezaprasila celý plech.
A teď voilá, přijde hlavní trik jak na žaluzie. Druhou polovinu obdélníku, tedy tu bez náplně, prořežeme pomocí nože. Neřežeme až k okrajům, necháme tak půl až centimetrové obruby z těsta. Proříznuté plát pomašlujeme po okrajích rozšlehaným vejcem a přehneme přes část s náplní. Povrch, který tedy bude tvořit rozkrájený obdélník s vykukující náplní potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby.
Vypadá to složitě, ale to je jen tím, že to neumím jednoduše popsat. Ve skutečnosti je to jednoduché jako facka a zvládne to i dítě školou povinné. Lepší efekt by se dal vytvořit s pomocí mřížkovacího válečku.
Pečeme zhruba čtvrt hodiny až dvacet minut, prostě do doby, než těsto zezlátne. Záleží na velikosti jednotlivých kousků. já měla žaluzie poměrně velké, takže jsem pekla zhruba 25 minut.
Žaluzie zlehka poprášíme moučkovým cukrem a můžeme se na ně vrhnout. Výbroné jsou jak horké, tak i studené.

Šnečci s čokoládou a kokosem

12. února 2010 v 7:23 | Madla |  Sladké vábničky
Rychle hotová dobrůtka (tedy pokud nepočítám kynutí těsta), která mizí takřka rychlostí světla. Šneci jsou úžasní, tvarem lahodí oku, k jejich výrobě se dají použít všelijaká těsta a o náplních ani nemluvím. jednou mohou být na sladko, podruhé na slano. Fantazii se meze nekladou.
Já tentokrát vsadila na sladkou notu. Klasikou jsou šneci s rozinkami a ořechy, ovoněné skořicí. Ne, že bych neměla ráda ořehy, ale času jaksi nezbývá a než bych oloupala nutný počet ořechů, raději si vymslím jinou náplň. tak jsem vzala za vděk strouhaným kokosem, který u nás nesmí nikdy chybět a hořkou čokoládou. I čokoláda patří mezi stálice, které v kuchyni není nikdy dost.

Těsto jsem tentokrát použila kynuté, ale v nouzi by stejně tak posloužilo těsto listové.

Jestli si chcete zavinout tyto sladké a voňavé šnečky, vybavte se následujícím:

Na kynuté těsto:

1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky (normálně bch použila celorznnou, ta ale už došla)
1 vejce
3 lžíce olivového oleje
balíček sušeného droždí
špetku soli
necelý hrníček vody

Na náplň:

2 lžíce strouahného kokosu
nahrubo nastrouhaná hořká čokoláda
1 plátek rozpuštěného másla na potření plátu z těsta
vanilkový cukr (nejlépe domácí výroby) na posypání šneků

Do mísy nasypeme mouky, smícháme je s obsahem balíčku sušeného droždí, zamícháme, přilijeme olej, vyklepneme vajíčko a postupně přidáváme mouku. Pomocí vařečky zpracováváme těsto, které by mělo být krásně vláčné. Podle potřeby přidáváme vodu, nebo naopka přisypáváme mouku.Těsto poté přepravíme a vyklopíme na pomoučenou plochu, a tam jej ještě rukama pořádně zpracujeme. Těsto dáme zpět do mísy a necháme tak hodinku kynout na teplém místě, přikryté utěrkou nebo potravinářskou fólií.
Vykynuté těsto si rozdělíme na dvě poloviny a každou polovinu rozválíme na tenkou placku, která by měla mít zhruba podobu čtverce nebo obdélníku. Rozválenou placku potřeme rozpuštěným máslem.
Na omáslovanou placku nasypeme nahrubo nastrouhanou čokoládu
a na čokoládu ještě přidáme kokos. Aby byl kontrast pěkně patrný.
Placku srolujeme na úhledný váleček.
Nožem nakrájíme na jednotlivé šneky. Snažíme se přitom zachovat konstantní velikost jednotlivých kousků. Já měla šnečky silné tak jeden a půl centimetru. Šneky přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a posypeme je vanilkovým cukrem.
A teď je šoupneme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme zhruba čtvrt hodinky až dvacet minut, prostě do té doby, než šnečci trošku nenakynou a pěkně nezezlátnou. Cítíte, jak to voní?

Pečená červená řepa s balkánským sýrem

11. února 2010 v 9:31 | Madla |  Bezmasé dobrůtky
aneb jednoduchý oběd plný barev a chutí. Venku je zima, nánosy bílého sněhu křupají nejen pod nohama, takže by to chtělo rozveselit alespoň talíř a potěšit nejen žaludek, ale i oči. Ostatně, jí se i očima, takže heslem dne je: "Talíř vidím rudě, stop chuťové nudě".
Pečenou řepu jsem dělala poprvé v životě, a ačkoli mám červenou řepu moc ráda, zatím jsem ji jedla jen ve stavu sterilovaném. Což je velká škoda, protože svou sladce zemitou chutí si mě naprosto získala a já si jí teď budu určitě zvát do kuchyně častěji.

Jste připraveni na rudé šílenství, vyhrňte si rukávy a navlečte si igelitové rukavice, protože šťáva z řepy skvěle barví a nechcete-li vypadat jako Herodes po vraždění neviňátek, je zakrytí rukou to nejlepší, jak zamezit zabarvení vaší kůže.

Takže jdeme na věc. Pro dvě osoby si připravíme:

250 gramů červené řepy, oloupané a nakrájené na klínky
půl lžičky celého kmínu
půl lžičky pepře
půl lžičky soli
nasekanou feferonku podle chuti
lžíci olivového oleje
100 gramů balkánského sýra, nakrájeného na plátky (pokud nemáte rádi balkán pro jeho přílišnou slanost, nahraďte jej třeba fetou - bohužel v našem malém městě je feta těžce nedostatkovým zbožím)

Není k jídlu, ale svkěle se hodí:
čtverec alobalu

Vhodnou zapékací mísu nebo pekáč si vysteleme čtvercem alobalu. Ten zamezí přímému styku řepy s dnem nádoby a tak nám ulehčí práci, protože se nebudeme muset zdržovat s drhnutím nádobí po rudé řepné šťávě.
Takže na alobalový plát rozprostřeme klínky oloupané červené řepy,


zasypeme solí, pepřem a kmínem, okořeníme chilli, pokropíme lžící oleje


a šoupneme do trouby, vyhřáté na 200 stupňů na třičtvrtě hodiny.


Po třičtvrtě hodině řepu vyndáme a poklademe ji plátky balkánského sýra.


Opět vložíme do trouby a pečeme dalších 20 minut, dokud nezačne sýr jemně zlátnout.


Servírujeme s libovolně připravenými bramborymi. Já spolu s řepou pekla v odděleném balíčku brambory kořeněné stejným kořením jako u řepy, což na talíři vytvořilo nebývale harmonické spojení.



V skutku rudé šílenství

Pikantní ryba s česnekem a hořčicí

6. února 2010 v 10:16 | Madla |  Rybky nejen mořské
Tak a je to tady zase, v pátek se u nás podávala obvyklá ryba. Nějak mám pořád chuť na hořčici, ale tentorkát se mi nechtělo dělat se s omáčkou, v lednici toho taky moc nebylo, a přeci vzniklo z pouhých pěti ingrediencí skvělé a voňavé jídlo. Nevěříte?
tak čtěte dál a třeba dostanete chuť...

Na dvě porce budeme potřebovat:

2 filety bělomasé ryby (já mám prostě úchylku na pangasia, ale použijte jakoukoli rybku)
velkou lžíci pikantní hořčice (já použila orientální hořčici)
6 stroužků česneku, rozdrcených
8 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na jemné plátky

sůl a pepř na okořenění brambor
dvě lžíce oleje na zakápnutí brambor
2 deci bílého vína )použila jsem Chardonay)


Zdá se vám to málo? Možná ano, možná ne, ale v jedoduchosti je krása.

nejdřív si vyhrneme rukávy a začneme s loupáním brambor. Po škrábání odložíme škrabku a vyměníme ji za ostrý nůž, kterým nakrájíme brambory na jemné plátky. brambrovoé plátky hodíme do pekáče, osolíme a opepříme a zalijeme dvěma lžcemi oleje. A také nezapomeneme na troubu. Tu si rozpálíme na 200 stupňů.
já pepřím vlastnoručně uhmožděnou směsí čtyř barevných pepřů, ale pokud nemáte, použijte pepř dle libosti a vlastních preferencí. sůl jsem použila hrubě zrnitou, ale pokud nemáte, nevadí, použijte jakoukoli. brambory pěkně obalíme ve směsi koření a oleje a rovnoměrně rozložíme po dnu zapékací mísy či pekáče. A protože ryba musí plavat, přilijeme k bramborům dvě deci bílého vína.
a vrhneme se na rybku. každou porci filet pořádně opatláme pikatní hořčicí.
A na hořčicí navršíme kopičky rozetřeného česneku. dáme na okořeněné a ovíněné brambory.

Zaklopíme poklicí a šoupneme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. pečeme zhruba 30-40 mint, dokud do sebe brambory nenasáknou všechno víno a pěkně nezměknou.
během pečení změní česnek barvu na zelenou, což v kombinaci se žlutou barvou hořčice vypadá trošku komicky, ale je to moc dobré.

Chutě se prostoupí, delším pečením ztratí česnek svou typickou štiplavost a hořčice dodá rybímu masu potřebný šmak, který ale není tak velký, aby utloukl všechny chutě. brambory jsou nasáklé vínema proklatě dobré.
Jemně kořeněné, voňavé, lehké, zdravé a chutné. Co víc si přát? Snad jen další porci.

Francouzský fondán = čokoládová rozkoš

2. února 2010 v 16:28 | Madla |  Sladké vábničky
Tento dezert je pro opravdové čokoholiky - má krásně hutnou konzistenci, která se v ústech přímo rozplívá a čokoládou je nacpaný takřka k prasknutí. Poprvé jsem jej vyzkoušela v malém studentském bytě, který jsem sdílela s dalšími čtyřmi spolubydlícími. A jednou z nich byla i Eva Budinská, od níž jsem tento recept na originální francouzský čokoládový fondán dostala. A od té doby jej pravidleně páchám a ujíždím pak na neřestné vlně endorfinů a dalších prospěšných látek, kterými je každá dobrá čokoláda přímo nabitá. Sice je to zdravé asi jao skok ze skály, ale jednou za čas je nutné trošku poškádlit tukové buňky a nabídnout jim něco chutného a přímo vášnivě sladkého.
Tuto čokoládovou dobrotu jsem poprvé jako dezert předložil rodičům svého tehdy nastávajícího muže, a myslím, že to i díky tomuto fondánu uznali, že jejich jediný syn bude opravdu v dobrých rukou.

Takže nejprve se s vámi podělím o originální francouzskou recepturu, za níž Evce velice děkuji:

200 g de chocolat noir
150 g de beurre
150 g de sucre
50 g de farine
3 oeufs.

1. Dans une casserole, cassez le chocolat en morceaux auxquels vous ajoutez 3 cuillères à soupe d'eau, et vous mettez le tout à fondre à feu moyen au bain-marie.
2. Pendant ce temps, dans un saladier, vous travaillez, à l'aide d'une cuillère en bois, le beurre mou en pommade, auquel vous ajoutez le sucre en poudre, et vous continuez de remuer jusqu'à ce que le mélange devienne léger et onctueux; vous pouvez aussi vous aider d'un batteur électrique, plus efficace pour obtenir la consistance désirée. Ajoutez alors les oeufs un à un en alternant avec la farine.
3. Ensuite, vous incorporez à ce mélange le chocolat fondu en remuant bien avec une cuillère. Vous beurrez alors votre moule, vous y versez la pâte et vous le faites cuire au four, préchauffé à 150°C, pendant 25 à 30 minutes.

Ce gâteau se sert froid.

Pro ty, kteří francoužštinou nevládnou, přidávám naštěstí i český překlad:

200 gramů hořké čokolády
150 gramů másla
150 gramů cukru
50 gramů mouky (používám hladkou)
3 vejce

Vymíchat máslo s cukrem a rozpustit čokoládu. Do misky s máslem a cukrem postupě přidávat vždy část mouky a vajec, na střídačku, až tam bude všechno. Nakonec přimíchat rozpuštěnou čokoládu a pořádně promíchat. Vylít do vymazané a vysypané formy a péct 25 až 30 minut při 150 stupních. Když bude koláč asi 1 centimetr od kraje propečený víc než zbytek, který se zatím bude zdát syrový, je čas jej vytáhnout z trouby.

Podáváme vychlazzené.

Toť překlad. Já si celý postup zjednodušila a přistupuji k němu za pomoci vodní lázně.

Nejprve si nad vodní lázní rozpustím čokoládu nalámanou na kousky spolu se 150 gramy másla.

Snažte se vybrat opravdu kvalitní čokoládu s velkým obsahem kaka, na výsledku to bude opravdu znát. K čokoládě s máslem přisypu cukr. Používám krystal, ale lépe by se hodil cukr třtinový. Použít se dá i moučkový cukr.


Čokoládu s másledm nechám rozpouštět a občas jen spíš pro formu promíchnu vařečkou. Do krásně tekuté a hladké směsi poté přisypu cukr. Já používám krystal, ale lepší by byl určitě třtinový. Směs necháme nad vodní lázní pěkně rozpouštět a mezitím si v hrníčku rozkvedláme tři celá vejce.
Můžeme občas, jen aby se neřeklo, zamíchat rozpouštějící se čokoládou s máslem a cukrem. Do rozpuštěné čokolády, která ve spojení s máslem a cukrem vytvořila krásně lesklou a hladkou hmotu, vmícháme 50 gramů hladké mouky.
Opatrně vmícháme a potom do směsi přilijeme rozšlehaná vejce.
Jemným promícháváním vytvořímesametově hebkou směs bez hrudek,

kterou vlijeme do koláíčové formy, kterou jsme buď vymazali a vysypali, nebo ji jako já, líně vyložili pečíčím papírem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů 20-30 minut. Délka pečení záleží na velikosti formy a na tloušťce čokoládvoé vrsty. Každopádně fondánu propečení nesluší, čím déle ho necháme v troubě, tím víc se bude lišit od výsledku, jaký má být. Až zatuhnou okraje asi centimentr od formy, vytáhněte fondán z trouby, i když se vám bude zdát ještě syrový a neupečený.

Nechte jej schládnout a poté jej přesuňte do lednice.Nejlepší je podávat jej třeba s vanilkvou zrmzlinou, nebo kopečkem kysané smetany.
U nás ale na žádné hrnaí nebyl čas, fondán mizel jako obvykle jako pára nad hrncem.
Na řezu sice příliš mnoho krásy nepobral, ale když si uvědomíte, kolik je v něm čokolády, musíte mu tu vadu na kráse prostě odpustit.

Hedvábně jemný pangasius s hořčično-medovou omáčkou

1. února 2010 v 15:48 | Madla |  Rybky nejen mořské
Každý pátek u nás na stole připlave ryba a vymýšlet nové rybí recepty tak, aby nám pokaždé chutnalo, je docela kreativní činnost. I když jsem opět použila pangasia, vy klidně použijte rybku svému srdci či peněžence nejmilejší a věřte, že jemná omáčka s hořčično-medovou chutí bude pasovat každé rybičce.

Pokud použijeme mražené rybí filety, mesmíme zapomenout je včas vytáhnout z mrazáku, aby měly dostatek času povolit a oprostit se od mrazivého chladu.
Tentorkát zamažeme pár kousků nádobí a alobal necháme odpočívat v klidu, ale výsledek bude opravdu stát za to.


Budeme tedy potřebovat následující:

počet rybích filetů odpovídající počtu strávníků (u nás to byly dva filety ze sumečka žraločího)
2 lžičky hořčičného semínka (jednu lžičku semínek rozdrdit v hmoždíři)
špetka pepře
špetka soli
trošku citronové šťávy
silnější plátek másla, pokrájený na kousky

Na hořčično-medovou omáčku si nachystáme:

1/2 litru zeleninového vývaru
silnější plátek másla (tak 20 gramů)
2 lžíce hladké mouky
1 středně velkou cibuli, nakrájenou na jemno
1 dl smetany na vaření (ta ve žlutém kelímku)
1 lžíci dijonské či jiné pikantní hořčice
1 lžíci medu
sůl a pepř na závěrečné doladění omáčky

Jako přílohu jsem zvolila brambory pečené na plechu, takže na ně si připravíme:
8 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
lžičku soli
lžičku pepře
lžíci olivového oleje

Všechno máme nachystáno, pojďme tedy na věc.
Z rozmrazených filet vylijeme vodu, kterou filety pustily a každý plátek osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Zlehka z obou stran osolíme a opepříme a jemně posypeme rozdrceným hořčičným semínkem.
Opravdu jen jemně, větší část rozdrceného hořčičného semínka nám musí zůstat do omáčky. Jednotlivé rybí porce opět z obou stran zakápneme citronovou šťávou a dáme ještě do lednice na chvíli uležet.
Mezitím si naloupeme a nakrájíme brambory, které vložíme do velké mísy, osolíme a opepříme a zakápneme lžící oleje. Pořádně promícháme, aby se bramborové čtvrtky ze všech stran obalily nakořeněným a osoleným olejem a pěkně je poskládáme do pekáče, který jsme si vyložili papírem na pečení.

Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme zhruba hodinu. Asi dvacet minut před koncem pečení na čtvrtky brambro nandáme plátky jemně okořených rybích filetů a pekáč dáme zpátky do trouby.

Na každý plátek ryby dáme pár kousků másla.



A teď se můžeme vrhnout na delikátní jemnou omáčku.
Na pánev dáme pěkný kousek másla a necháme jej rozpustit. K rozpuštěnému máslu přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme dozlatova osmažit. Přisypme dvě lžíce hladké mouky, pořádně promícháme a necháme ještě chvíli pražit do svetlounce hněda.

Poté cibulovou jíšku zaklijeme půl litrem zeleninového vývaru, prošleháme metličkou a za občasného míchání necháme čtvrt hodinky až dvacet minut vařit.

Do vařícího se zeleninového vývaru nasypeme zbylé rozdrcené hořčičné semínko a také lžičku hořčičcného semínka vcelku. A necháme povařit.
Také přidáme lžíci tekutého medu. Přilijeme deci smetany, ve které jsme rozmíchaly lžíci dijonské hořčice a necháme ještě pět minut vařit.

Ochutnáme, případně přisolíme a připepříme.

Hotovou omáčkou přeléváme rybu, kterou jsme pekly společně s brambory.

Kontrast dokřupava upečených brambor, jemné ryby a hedvábné omáčky je vážně báječný.

Jemně kořeněná rybka spolu s pečenými brambory.