Francouzský fondán = čokoládová rozkoš

2. února 2010 v 16:28 | Madla |  Sladké vábničky
Tento dezert je pro opravdové čokoholiky - má krásně hutnou konzistenci, která se v ústech přímo rozplívá a čokoládou je nacpaný takřka k prasknutí. Poprvé jsem jej vyzkoušela v malém studentském bytě, který jsem sdílela s dalšími čtyřmi spolubydlícími. A jednou z nich byla i Eva Budinská, od níž jsem tento recept na originální francouzský čokoládový fondán dostala. A od té doby jej pravidleně páchám a ujíždím pak na neřestné vlně endorfinů a dalších prospěšných látek, kterými je každá dobrá čokoláda přímo nabitá. Sice je to zdravé asi jao skok ze skály, ale jednou za čas je nutné trošku poškádlit tukové buňky a nabídnout jim něco chutného a přímo vášnivě sladkého.
Tuto čokoládovou dobrotu jsem poprvé jako dezert předložil rodičům svého tehdy nastávajícího muže, a myslím, že to i díky tomuto fondánu uznali, že jejich jediný syn bude opravdu v dobrých rukou.

Takže nejprve se s vámi podělím o originální francouzskou recepturu, za níž Evce velice děkuji:

200 g de chocolat noir
150 g de beurre
150 g de sucre
50 g de farine
3 oeufs.

1. Dans une casserole, cassez le chocolat en morceaux auxquels vous ajoutez 3 cuillères à soupe d'eau, et vous mettez le tout à fondre à feu moyen au bain-marie.
2. Pendant ce temps, dans un saladier, vous travaillez, à l'aide d'une cuillère en bois, le beurre mou en pommade, auquel vous ajoutez le sucre en poudre, et vous continuez de remuer jusqu'à ce que le mélange devienne léger et onctueux; vous pouvez aussi vous aider d'un batteur électrique, plus efficace pour obtenir la consistance désirée. Ajoutez alors les oeufs un à un en alternant avec la farine.
3. Ensuite, vous incorporez à ce mélange le chocolat fondu en remuant bien avec une cuillère. Vous beurrez alors votre moule, vous y versez la pâte et vous le faites cuire au four, préchauffé à 150°C, pendant 25 à 30 minutes.

Ce gâteau se sert froid.

Pro ty, kteří francoužštinou nevládnou, přidávám naštěstí i český překlad:

200 gramů hořké čokolády
150 gramů másla
150 gramů cukru
50 gramů mouky (používám hladkou)
3 vejce

Vymíchat máslo s cukrem a rozpustit čokoládu. Do misky s máslem a cukrem postupě přidávat vždy část mouky a vajec, na střídačku, až tam bude všechno. Nakonec přimíchat rozpuštěnou čokoládu a pořádně promíchat. Vylít do vymazané a vysypané formy a péct 25 až 30 minut při 150 stupních. Když bude koláč asi 1 centimetr od kraje propečený víc než zbytek, který se zatím bude zdát syrový, je čas jej vytáhnout z trouby.

Podáváme vychlazzené.

Toť překlad. Já si celý postup zjednodušila a přistupuji k němu za pomoci vodní lázně.

Nejprve si nad vodní lázní rozpustím čokoládu nalámanou na kousky spolu se 150 gramy másla.

Snažte se vybrat opravdu kvalitní čokoládu s velkým obsahem kaka, na výsledku to bude opravdu znát. K čokoládě s máslem přisypu cukr. Používám krystal, ale lépe by se hodil cukr třtinový. Použít se dá i moučkový cukr.


Čokoládu s másledm nechám rozpouštět a občas jen spíš pro formu promíchnu vařečkou. Do krásně tekuté a hladké směsi poté přisypu cukr. Já používám krystal, ale lepší by byl určitě třtinový. Směs necháme nad vodní lázní pěkně rozpouštět a mezitím si v hrníčku rozkvedláme tři celá vejce.
Můžeme občas, jen aby se neřeklo, zamíchat rozpouštějící se čokoládou s máslem a cukrem. Do rozpuštěné čokolády, která ve spojení s máslem a cukrem vytvořila krásně lesklou a hladkou hmotu, vmícháme 50 gramů hladké mouky.
Opatrně vmícháme a potom do směsi přilijeme rozšlehaná vejce.
Jemným promícháváním vytvořímesametově hebkou směs bez hrudek,

kterou vlijeme do koláíčové formy, kterou jsme buď vymazali a vysypali, nebo ji jako já, líně vyložili pečíčím papírem.
Pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů 20-30 minut. Délka pečení záleží na velikosti formy a na tloušťce čokoládvoé vrsty. Každopádně fondánu propečení nesluší, čím déle ho necháme v troubě, tím víc se bude lišit od výsledku, jaký má být. Až zatuhnou okraje asi centimentr od formy, vytáhněte fondán z trouby, i když se vám bude zdát ještě syrový a neupečený.

Nechte jej schládnout a poté jej přesuňte do lednice.Nejlepší je podávat jej třeba s vanilkvou zrmzlinou, nebo kopečkem kysané smetany.
U nás ale na žádné hrnaí nebyl čas, fondán mizel jako obvykle jako pára nad hrncem.
Na řezu sice příliš mnoho krásy nepobral, ale když si uvědomíte, kolik je v něm čokolády, musíte mu tu vadu na kráse prostě odpustit.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 2. února 2010 v 18:35 | Reagovat

Tak jsem se konečně dočkala :-). Hned jak jsem si přečetla ingredience (v českém překladu :-D), říkám si, to jsou brownies. A taky, že ano. Právě přemýšlím, co budu vyrábět na Valentýna... Váhám nad pralinkami, ve hře je čokoládový cheesecake a právě brownies :D. Uvidíme, uvidíme. Tak jako tak, si mi poskytla skvělou inspiraci   ;-).

2 Madla Madla | Web | 3. února 2010 v 6:33 | Reagovat

coco-choc: Tvé inspirace jsou opravdu báječné - já osobně bych hlasovala pro cheescake  :-) , mňam. My Valentýna neslavíme, ale zase si říkám, že bych mohla aspoň provětrat svou formu ve tvaru srdce...no, uvidíme.

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. února 2010 v 7:24 | Reagovat

[2]: Také Valentýna nemusím (hlavně přiblblé medvídky s ještě přiblblejšími nápisy apod.), ale udělat si hezký večer ve dvou a ve společnosti čokolády není vůbec špatný nápad :-D.

4 Madla Madla | Web | 4. února 2010 v 7:17 | Reagovat

coco-choc: To každopádně  :-D Čokoláda nikdy nezklame  :-P

5 toffo toffo | Web | 7. února 2010 v 18:39 | Reagovat

Se stejnými ingrediencemi a s téměř stejným poměrem surovin mám recept na čokoládové bábovičky s tekutým středem. Taky jsem se chystala "oslnit" na Valentýna. Uvidíme  :-)

6 Madla Madla | Web | 8. února 2010 v 6:59 | Reagovat

toffo: Tak naplnit těstem bábovičky by mě nenapadlo  :-) a to na nich doslova ulítávám  :-D Tak že bych to někdy vyzkoušela...?

7 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 10. února 2010 v 11:43 | Reagovat

To vůbec neznám... a vypadá to skvěle, přesně jak říkáte, neřestně!
Čokoládu miluju a tohle už jen při dívání se na obrázky vypadá jako chuťová extáze...

8 Domácí čajovna Domácí čajovna | Web | 10. února 2010 v 11:45 | Reagovat

ještě mě napadá, neznáte náhodou recept na klasický fondán, ten co už dávno není v čokoládových vánočních kolekcích a býval v těch proslulých salonkách?
Za takový recept bych utrhla ruce - OBĚ!
:-D

9 Madla Madla | Web | 11. února 2010 v 9:54 | Reagovat

Domácí čajovna: Pro čokoholiky je to opravdová bomba.. a vysoce návyková  :-D
Recept na klasický fondán bohužel neznám, takže mi naštěstí ruce zůstanou...  :-D , ale popátrám po něm, slibuju.

10 Kuba Kuba | 25. května 2011 v 21:24 | Reagovat

Díky moc , hledal jsem nějěkaj orig. recept z čokolády a na tyhle ty brownies slyším jen samou chválu ..určitě vyzkouším :-P

11 Madla Madla | Web | 26. května 2011 v 10:14 | Reagovat

Kuba: Tak to jsem hrozně moc ráda, až vyzkoušíte, dejte vědět, jak chutnalo :-) jinak jestli jste čokoholik, tak tady je pár browniesových tipů: http://madlinakuchyne.blog.cz/1105/brownies-vasen-ukryta-v-cokolade

12 caligas caligas | Web | 21. června 2015 v 8:16 | Reagovat

pujcka 4000 :-x

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama