Hedvábně jemný pangasius s hořčično-medovou omáčkou

1. února 2010 v 15:48 | Madla |  Rybky nejen mořské
Každý pátek u nás na stole připlave ryba a vymýšlet nové rybí recepty tak, aby nám pokaždé chutnalo, je docela kreativní činnost. I když jsem opět použila pangasia, vy klidně použijte rybku svému srdci či peněžence nejmilejší a věřte, že jemná omáčka s hořčično-medovou chutí bude pasovat každé rybičce.

Pokud použijeme mražené rybí filety, mesmíme zapomenout je včas vytáhnout z mrazáku, aby měly dostatek času povolit a oprostit se od mrazivého chladu.
Tentorkát zamažeme pár kousků nádobí a alobal necháme odpočívat v klidu, ale výsledek bude opravdu stát za to.


Budeme tedy potřebovat následující:

počet rybích filetů odpovídající počtu strávníků (u nás to byly dva filety ze sumečka žraločího)
2 lžičky hořčičného semínka (jednu lžičku semínek rozdrdit v hmoždíři)
špetka pepře
špetka soli
trošku citronové šťávy
silnější plátek másla, pokrájený na kousky

Na hořčično-medovou omáčku si nachystáme:

1/2 litru zeleninového vývaru
silnější plátek másla (tak 20 gramů)
2 lžíce hladké mouky
1 středně velkou cibuli, nakrájenou na jemno
1 dl smetany na vaření (ta ve žlutém kelímku)
1 lžíci dijonské či jiné pikantní hořčice
1 lžíci medu
sůl a pepř na závěrečné doladění omáčky

Jako přílohu jsem zvolila brambory pečené na plechu, takže na ně si připravíme:
8 středně velkých brambor, oloupaných a nakrájených na čtvrtky
lžičku soli
lžičku pepře
lžíci olivového oleje

Všechno máme nachystáno, pojďme tedy na věc.
Z rozmrazených filet vylijeme vodu, kterou filety pustily a každý plátek osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Zlehka z obou stran osolíme a opepříme a jemně posypeme rozdrceným hořčičným semínkem.
Opravdu jen jemně, větší část rozdrceného hořčičného semínka nám musí zůstat do omáčky. Jednotlivé rybí porce opět z obou stran zakápneme citronovou šťávou a dáme ještě do lednice na chvíli uležet.
Mezitím si naloupeme a nakrájíme brambory, které vložíme do velké mísy, osolíme a opepříme a zakápneme lžící oleje. Pořádně promícháme, aby se bramborové čtvrtky ze všech stran obalily nakořeněným a osoleným olejem a pěkně je poskládáme do pekáče, který jsme si vyložili papírem na pečení.

Dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme zhruba hodinu. Asi dvacet minut před koncem pečení na čtvrtky brambro nandáme plátky jemně okořených rybích filetů a pekáč dáme zpátky do trouby.

Na každý plátek ryby dáme pár kousků másla.



A teď se můžeme vrhnout na delikátní jemnou omáčku.
Na pánev dáme pěkný kousek másla a necháme jej rozpustit. K rozpuštěnému máslu přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme dozlatova osmažit. Přisypme dvě lžíce hladké mouky, pořádně promícháme a necháme ještě chvíli pražit do svetlounce hněda.

Poté cibulovou jíšku zaklijeme půl litrem zeleninového vývaru, prošleháme metličkou a za občasného míchání necháme čtvrt hodinky až dvacet minut vařit.

Do vařícího se zeleninového vývaru nasypeme zbylé rozdrcené hořčičné semínko a také lžičku hořčičcného semínka vcelku. A necháme povařit.
Také přidáme lžíci tekutého medu. Přilijeme deci smetany, ve které jsme rozmíchaly lžíci dijonské hořčice a necháme ještě pět minut vařit.

Ochutnáme, případně přisolíme a připepříme.

Hotovou omáčkou přeléváme rybu, kterou jsme pekly společně s brambory.

Kontrast dokřupava upečených brambor, jemné ryby a hedvábné omáčky je vážně báječný.

Jemně kořeněná rybka spolu s pečenými brambory.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 1. února 2010 v 16:27 | Reagovat

Tak tohle určitě zkusím, ryby máme rádi v jakékoliv podobě a ta omáčka vypadá fakt chutně.

2 Pája Pája | Web | 1. února 2010 v 17:10 | Reagovat

To jsem měla dneska udělat místo těch lívanců.

3 Madla Madla | Web | 1. února 2010 v 18:33 | Reagovat

babi Maňasová: omáčka se hodí nejen k rybám, myslím, že by bezvadně seděla i třeba k přírodnímu řízku, nebo ke kuřeti na hořčiči. Tak ať se podaří, dejte pak vědět, jak chutnalo. :-)

4 Madla Madla | Web | 1. února 2010 v 18:35 | Reagovat

Pája: I lívance mají něco do sebe  :-) Takový pěkně křupavý lívanec na půl hektaru  :-D Jé, dostala jsem na něj chuť, asi ho spáchám, až bude manžel na služebce, on sladká jídla nerad  :-?

5 Pája Pája | Web | 1. února 2010 v 19:24 | Reagovat

Madla: To by se mi musely povést =) Těsto šlo nakonec zkontrolovat, jak vypadá žumpa zevnitř =)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. února 2010 v 19:55 | Reagovat

To musel být hodně povedený obídek :-). Až budu dělat opět pangasia (mimochodem smekám, že se snažíš zařazovat rybku pravidelně do vašeho jídelníčku, zde totiž hodně pokulhávám), tuhle omáčku vyzkouším. Možná, že dříve ale na ní dojde ke kuřecímu masu :-D.

7 Madla Madla | Web | 2. února 2010 v 6:47 | Reagovat

Pája: Chybami se člověk učí  :-) I mě se v kcuchyni občas něco nevyvede...

8 Madla Madla | Web | 2. února 2010 v 6:55 | Reagovat

coco-choc: To byl :-)  Myslím, že omáčka bude ke kuřátku svkěle pasovat, tak ať chutná.
Ryby jsem se naučila mít ráda a te´d už jsou "rybí pátky" prostě klasikou
    :-)

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 2. února 2010 v 10:54 | Reagovat

[8]: Přítel ryby moc rád. I já si občas zobnu, ale rybky mají velkou nevýhodu, a to cenu :-(. Pangasius je dostupný, avšak za čas se také přejí, kapra fakt rádi nemáme, s amurem máme špatné zkušenosti (samá kost, i když rybáři tvrdí něco jiného), mražená treska docela smrdí, což v malém bytečku není opravdu žádoucí. A co zbývá? Drahý losos a ještě dražší tuňák 8-). Chystám se vyzkoušet nějaké ty mušle (asi slávky, které jsou ještě cenově přijatelné). Zatím tedy zůstáváme u sardinkové pomazánky a těstovin s tuňákem (oboje jedině Rio Mare). Že já se vždy tak rozkecám, škoda, že na zkouškách se mi tolik nedaří :-D.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama