Krásně rudá polévka z červené řepy

14. února 2010 v 6:33 | Madla |  Z polévkové mísy
aneb variace na oblíbený boršč. Moc ráda vařím husté zeleninové polévky, ve kterých stojí i ta nejvzpurnější lžíce v pozoru a toto je jedna z polévek, kterou si střihnu častěji. taková krásně hustá polévka nejen, že zahřeje po těle, ale svou zářivě rudou barvou jistě prospěje i duši, sužované neustávajícím bílým nánosem sněhu sypajícím se z nebe a lepícím se na podrážky, nohavice, rukavice, prostě na všechno, kam se dá.
Taková poctivá hustá polévka vystačí perfektně i na večeři - s kusem dobrého křupavého pečiva, nebo jenom tak.

Na lehkou polévku z červené řepy budete potřebovat:

1 středně velkou ibuli, nakrájenou nadrobno
2 větší mrkve, nastrouhané nahrubo
2 středně velké červené řepy, oloupané a nastrouhané nahrubo
3 středně velké brambroy, nakrájené na kostky
1 litr vody
1 1/2 lžičky soli
1/2 lžičky pepře (používám směs čtyř pepřů, které si pěkně uhmoždím)
1 lžička kmínu
1 lžička majoránky
dvě lžíce oleje
citronová šťáva a moučkový cukr na závěrečné doladění chuti


Na oleji si dosklovita osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku. Zatímco se nám cibulka pomalu zabarvuje, nastrouháme si na struhadle s velkými očky mrkev. Nahrubo nastrouhanou mrkev poté přihodíme k cibulce a ještě asi dvě minuty společně opkáme. V mezičase si oloupeme červené řepy a provedeme s nimi to stejné, co s mrkví - nastrouháme ji tedy nahrubo. Přihodíme k opékající se mrkvi s cibulkou a ještě tak minutku opékáme.
Zalijeme litrem horké vody, osolíme, přidáme majoránku, pepř a kmín a nadrobno na kostičky pokrájené brambory a vaříme do změknutí zeleniny. Protože je zelenina už nastrouhaná, bude to trvat jen chviličku.
Asi čtvrt hodinky až dvacet minut. Hotovou polévku ochutnáme a případně dosolíme, dopepříme a dotáhneme pár kapkami citronové šťávy nebo trošku dosladíme moučkovým cukrem. Prostě tak, aby výsledná chuť byla příjemně sladkokyselá přesně podle našich mlsných jazýčků.

Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany a ihned podáváme.
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. února 2010 v 8:35 | Reagovat

Já si dám vegetariánský boršč s chutí. Jak už jsem psala, červenou řepu mám ráda a zeleninové polévky, ve kterých MUSÍ stát lžíce také :-). Je nevím, co bych dělala s takovým množstvím polévky, neb přítel je proti řepě :-(. Ale na nějakou tu hustou zeleninovky se chystám dneska také.
PS: Přeji Ti krásnéh Valentýna :-D.

2 Madla Madla | Web | 14. února 2010 v 9:03 | Reagovat

coco-choc: Škoda, že přítel řepě nefandí. Přitom se s ní dá dělat věcí, že až oči přechází. A ta krásně rudá barva! Valentýnská polévka jako vyšitá  :-) My sice Valentýna neslavíme, ale i tak mé formičky ve tvaru srdíček rozhodně nezahálejí  :-D I tobě přeji krásného Valentýna.

3 Janah Janah | Web | 14. února 2010 v 23:13 | Reagovat

Á, další recept pro nás, řepné fandy. :-P

4 Madla Madla | Web | 15. února 2010 v 6:40 | Reagovat

Janah: A budou další, slibuju  :-) Dnes jdu obhlédnout řepnou situaci a jestli něco ulovím, zas červeně navařím  :-D

5 Jana Jana | 4. srpna 2012 v 13:42 | Reagovat

Tuto polévku uvařil jednou manžel a byl překvapen, jak je je dobrá.
Na tržnici jsem si koupila 3 řepy, ostatní suroviny mám a jdu na to. :-)

6 Madla Madla | E-mail | Web | 5. srpna 2012 v 13:37 | Reagovat

Jana: Tak to jsem opravdu moc ráda, že taková zdravá polévka chutnala i manželovi :-) Tak přeju dobrou huť i vám, ať se podaří!

7 j j | 15. ledna 2013 v 10:10 | Reagovat

a brambory snězte k řízku

8 Madla Madla | E-mail | Web | 19. ledna 2013 v 20:24 | Reagovat

j: ?

9 Mili Mili | 11. února 2013 v 17:29 | Reagovat

A kde sú v postupe zemiaky - brambory?

10 Madla Madla | E-mail | Web | 12. února 2013 v 19:58 | Reagovat

Mili: jéje, děkuju moc za upozornění. Brambory se dávají do polévky až po zalití orestované zeleniny horkou vodou, už jsem to v postupu doplnila. Děkuju moc!

11 Petronela Petronela | 18. února 2014 v 11:14 | Reagovat

Tento vege boršť dělala moje babička,bydlela na UK v chudé rodině, kde neměli maso, atak vznikla tato polévka, akorát dáváme ocet místo citr.a kys.smetanu zamícháme do polévky když je vychladlá a ještě myslím že se přidává zelenina celer. :-)

12 Madla Madla | E-mail | Web | 27. února 2014 v 19:35 | Reagovat

Petronela: Variací na bezmasý borš je veliká spousta a každá rodina má ten svůj vlastní, nejlepší, recept. S celrem musí být polévka výtečná, už jsem ji dlouho nevařila, tak to musím napravit :-) Díky moc za komentář!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama