Křupavý a voňavý cibulový koláč

24. února 2010 v 11:11 | Madla |  Slané potěšení
Čekáte návštěvu a váháte, co jí nabídnout? Přemýšlíte, co si udělat k večeři a nechcete se odbýt chlebem s něčím? To pak řešíte stejný problém jako já. A já jsem na něj vyzrála pomocí kjrásně dokřupava vypečeného a voňavého cibulového koláče. Cibule je v mé kuchyni nepostradatelná a já si bez ní nedovedu představit takřka žádné vaření. bez ní a bez česneku.
A nyní mám se naše kuchyň veze na experimentátorské zeleninové vlně, takže barvami to na talíři jen hýří - chvíli jsou tam mrkvové placičky, poté pečená červená řepa, pak zase gnocchi se špenátovou omáčkou a na večeři cibulový koláč.

Je ohromně jednoduchý na přípravu, potřebujete jen pár ingrediencí a přesto dokáže ohromit.

Tak jestli fandíte cibuli a nevadí vám troška loupání a krájení, nabízím vám svůj recept na kynutý cibulový koláč:

Na kynuté těsto si připravíme:

1 hrnek bílé hladké mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné jemně mleté mouky (pokud nemáte, můžete samozřejmě nahradit klasickou hladkou bílou)
3 lžíce olivového oleje (v nouzi poslouží i dobrý slunečnicový)
1 lžíce soli
1 balíček sušeného droždí (nebo kostka kvasnic)
1/2 hrnku vody
půl lžičky cukru moučka

na cibulovou náplň:
6 středně velkých ciibulí, oloupaných a nakrájených na proužky
100 gramů kvalitní slaniny, nakrájené na proužky
1 vaničku měkkého tvarohu
sůl a pepř
případně pár vařených brambor, nakrájených na kostky

Pokud se nechcete párat s těstem, nevadí, vezměte za vděk těstem listovým. Pokud vám nevadí zamoučit si ruce, přizvěte si k nim pořádnou mísu, do které nasypejte ob mouky, balíček sušeného doždí, půl lžičky moučkového cukru a sůl. Všehcny sypké přísady pěkně promíchejte a k suché směsi přilijte tři lžíce olivového oleje a trochu vody z hrníčku. Zamíchejte a podle potřeby přidávejte vodu. Postupně vypracovávejte těsto, až bude krásně hladké. Pokud se drobí a je příliš tuhé, přilijte trošku vody, pokud se naopka lepí, přisypejte trošku mouky.
A pokud nevěříte sušenému droždí, před samotným začátkem si udělejte kvásek. A jak na správný kvásek? vezměte půl hrnku teplé vody, rozmíchejte v něm půl lžičky moučkového cukru a lžíci hladké mouky a rozdrobte kvasnice. Nechte na teple a až se na kvásku začnou tvořit velké bubliny, je hotovo a vy jej můžete směle nalít k moukám.
Máme-li zpracované krásně hladké kynuté těsto, přemístíme jej do mísy, zakryjeme utěrkou a dáme jej na teplé místo kynout. Necháme ho kynout klidně hodinu, může být i víc.
Mezitím si připravíme cibulovou náplň:
Slaninu si nakrájíme na proužky a vhodíme na rozpálenou ánev, kde ji pěkně dokřupava orestujeme. Zatímco se slanina smaží, vezmeme si pořádně ostrý nůž a šest středně velkých cibulí vysvlečeme do naha. Slupek zbavené sibule nakrájíme na tenké proužky a přihodíme k opékající se slanině. Smažíme dosklovita.
Mě z předešlého dne zbylo pár vařených brambor, se kterými jsem si nevěděla rady, tak jsem je přihodila k cibuli.
Ke smažící se cibulové směsi vyklopíme tvaroh z vaničky.
Pořádně zamícháme, sosolíme a opepříme a ještě pár minut všechno společně opékáme.

Vykynuté tésto rozválíme na pomoučené ploše dotenka a dáme na vymazaný a vysypaný, nebo pečícím papírem vystlaný plech. Potřeme pořádnou vrstvou cibulové náplně a dáme péct do trouby rozpálené na 200 stupňů.

Pečeme zhruba 20 minut až půl hodiny, prostě do té doby, než nás uvítá na okrajích vpečené těsto a křupavé kousíčky slaniny na povrchu krémové náplně.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. února 2010 v 11:49 | Reagovat

Koláče typu qiuche mám moc ráda, ještě raději je má ale přítel :-). Úplně úžasný je slaný sýrový koláč od Jamieho Olivera, kam se mu povedlo narvat 4 druhy sýra, smetanu a bylinky. Neříkám, že Tvůj cibulový nevypadá lákavě, ale můj kousek koláče to není :-P.

2 Madla Madla | Web | 24. února 2010 v 12:17 | Reagovat

coco-choc. Já vím, že u tebe obyčejná cibule moc šancí nemá  :-D Natož ještě se slaninou  :-P Také mám moc ráda různé quiche a už teď se mi v hlavě rýsují další nápady na slané koláčové variace. Ten jamieho koláč vypadá lákavě, nebyl by recept? Alespoň opajcovaný?  :-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. února 2010 v 21:43 | Reagovat

[2]: Jsem holt náročná. Jamieho koláč je na jeho DVD, které vycházely asi před 4 lety od MF Dnes. Zítra se na ten díl mrknu a recept Ti napíšu ;-).

4 Madla Madla | Web | 25. února 2010 v 7:00 | Reagovat

coco-choc: Každý nemůže jíst všechno. Já bych třeba zase nepozřela játra, ani kdyby na mě mířili pistolí  :-D (ale v těhotenství jsem je zbožňovala - zajímavé  :-) ). MF Dnes odebírají rodiče, ale DVD nemají  :-(
Takže jestli mi recept napíšeš, budu moc ráda, protože na slaných koláčích doslova ujíždím  :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. února 2010 v 21:16 | Reagovat

[4]: Tak játra bych také nedala :-!. Ale jak mluvíč o těhotenských chutích, tak jsem zvědavá na sebe až někdy... :-). A teď k receptu: na těsto je potřeba 500 g hladké mouky, 250 g másla (nebo půl na půl se sádlem - Jamie doporučoval), špetka soli a 2 vejce; utvořit těsto, které se dá odpočinout do ledničky, poté se vyválet, přenést do koláčové formy, propíchát vidličkou, dát na chvíli do mrázáku (těsto se tak nevyfoukne), předpéct 10 - 15 min. na 180 stupňů, poté vlít náplň a dopéct.
Náplň: to se podrž - 560 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, muškátový oříšek, pořádná hrst cheddaru, gruyere, nasekaná pažitka a 5 vajec (od šťastných slepic :-D) - promíchat a nalít na korpus, na povrch rozdrobit ještě kozí sýr, poklást plátky prosciutta a ozdobit tymiánem.
Dietka o tedy rozhodně není, ale množství sýra je velmi svůdné, jen mám obavy, že ve vaše malém městečku některé ingredience neseženeš a já, i když vím, kam bych se měla pro ně vydat, tak je jejich cena velmi vysoká... Ale jako inspirace poslouží recept skvěle, ne ;-).

6 Madla Madla | Web | 27. února 2010 v 7:05 | Reagovat

coco-choc: Tak tomu říkám opravdová kalorická bomba. je to vážně svůdný recept, přesně jak říkáš, ale pro mě bude spíš jen inspirací, suroviny bych sehnala, leda bych si tu založila obchod s italskými potravinami... ;-) Ale jíst originál musí být hotové potěšení, mňam. Už zase slintám, strašné... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama